İş kazaları VR gözlükle önlenecek
VR Gözlüklü İSG Eğitim Simülasyonu anlatımı. VR gözlükle ocak alanı dolaşılacak, önlemler işaretlenecek. Sonunda da öngörüsüne göre puan alacak.
Türkiye, ölümle sonuçlanan maden kazalarında ilk sıralarda yer alıyor. Kazaların yüzde 30-35’i de doğal taş ocaklarında yaşanıyor. Maden ocaklarında iş kazalarını önlemek amacıyla 2015’te yasa güncellenmiş, İSG olarak bilinen İş Sağlığı Güvenliği sistemindeki denetçi ve denetim döngüsü güçlendirilmişti. Ancak daha iki ay önce Bartın-Amasra’da 41 işçimiz hayatını kaybetti. Kazaların önlenmesi için devlet, özel sektör-meslek kuruluşu ve üniversite el ele verip ortak bir projede buluştu. Bir yıldır üzerinde çalışılan proje, bir Avrupa Birliği (AB) projesi. Proje, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında Ege Maden İhracatçıları Birliğiyle (EMİB) Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü ortaklığında yürütüldü.
Konuşmacılar, sözlerine "Bizdeki mevzuatta eksik yok, her şey düşünülmüş, her tedbir var" diye başlayıp "Ancak…" diye devam etti. Ortak kanı denetimde ve uygulamadaki eksiklerdi.
Toplantıya katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Başdanışmanı Mustafa Sever, projenin onay için başvuru döneminde katkı sağlamış bir bürokrattı. Sever, şunları kaydetti: "2015’teki kazalardan sonra uzman personellerimizi aldık, işletmelerdeki risk gruplarını belirledik, sahalardaki denetim sıklığını belirledik. İş sağlığı güvenliği bir kültür olduğuna göre çocuklara küçüklükten başlatmalıyız. Ülkede bunu oturtmalıyız. Hedefimiz Türkiye’nin dünyadaki maden iş sağlığı ve güvenliğinde gelişmiş ülkelerdeki standartlara gelmesi."
Başdanışman Sever, bu noktada yeni bir önlemin de işaretini verdi: "Cezaları da faaliyete geçirmeliyiz. Bazı firmalarda önlemler çok sıkı ücretten kesmeden işten çıkarmaya kadar gidiyor. Bizde bu perspektifte olmalıyız, aileleri de ortaya katmalıyız." dedi.
SANAL GERÇEKLİKLE GÖRMEK
EMİB Başkanı İbrahim Alimoğlu kendi firmasında da projenin eğitimlerini verdirmiş. Alimoğlu şu bilgiyi verdi: "Eğitimlerde işverenler, sektör çalışanları ve İSG Uzmanları VR gözlükle (sanal gerçeklik gözlükleri) maden ocağını sanal ortamda görme ve olası risk faktörlerini uzaktan tanımlayarak eğitim alma deneyimi kazandı. Katılımcılarımıza iş kazalarının önlenmesine yönelik hazırladığımız Açık Ocak Şevleri Periyodik Denetleme formunu mobil uygulama olarak tanıttık. Projemizin temel çıktıları olan, VR gözlükle ocaktaki riskleri önceden tanımlama, mobil uygulama, Temel İSG Rehberi ve Doğaltaş Madenciliği İçin Kişisel Koruyucu Donanım rehberleri tüm sektörümüzün kullanımına açık olacak. İSG’yi maliyet değil, verimliliği artıracak, güvenliği sağlayacak olmazsa olmazlar arasında görmeliyiz."