İş kolu oyununu mahkeme bozdu

Yaklaşık 2 bin sendika üyeliğinin düşmesiyle sonuçlanan Yemeksepeti yaptığı iş kolu değişikliğine ilişkin Nakliyat İş Sendikası’nın açtığı davada mahkeme kararı çıktı. Sendika ‘Yaşasın mücadele’ mesajı verdi

Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu İşçileri Sendikası (Nakliyat-İş)’nın 2020 yılının son aylarında örgütlenme başlattığı Yemeksepeti’nde, işverenin yaptığı iş kolu değişikliklerine mahkeme, iptal kararı verdi. Sendikanın açıklamasına göre, 2020 yılının sonlarında Yemeksepeti’nde başlatılan ve Türkiye geneline yayılan örgütlenmede 2 bini aşkın sendika üyeliği yapılmıştı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Sendikamızın toplu iş sözleşmesi yetki başvurusu aşamasında işveren 19 Ocak 2021-10 Şubat 2021 tarihleri arasında yapmış olduğu hile ve muvazaa ile iş kolu değişikliği yapmıştır. Taşımacılık iş kolunda faaliyet gösteren Yemeksepeti’ni herhangi bir yargı kararı, müfettiş incelemesi olmaksızın Ticaret ve Büro iş kolu olarak değiştirmiştir. Değişiklik sonrası sendikamızın 2 bin civarındaki üyeliğini düşürmüştür.

İPTAL KARARI

“Sendikamız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuru yapmış, yapılan incelemeler ve müfettiş raporu ile muvazaa tespit edilmesine karşın İş Teftiş Kurulu sendikamıza ‘herhangi bir usulsüzlük yoktur’ diye sonuç bildirmiştir.

Sendikamız tarafından Avukat Ayhan Erkan tarafından İstanbul 4. İş Mahkemesi’ne dava açılmıştır. 21 Mart 2024’te mahkemenin vermiş olduğu kararda ‘Davalı iş yeri ile ilgili 19 Ocak 2021-10 Şubat 2021 tarihleri arasında idari işlemle yapılan iş kolu değişikliklerinin iptaline karar verilmiştir.’ denildi. Yaşasın Yemeksepeti örgütlenmesi mücadelemiz, direnişimiz ve boykotumuz.”

NE OLMUŞTU?

Kovid-19 salgıyla beraber genişleyen motokuryeli taşımacılık iş kolunda, 2022 yılı kurye eylemleriyle başlamıştı. Türkiye’nin dört bir yanında güvence, işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin uygulanması ve ücretlerde iyileştirme talepleriyle kontak kapatan kuryeler pekçok kazanım da elde etmişti. Motokurye gruplarının tehlikeli meslek statüsüne alınma, hız baskısından uzak güvenli ve güvenceli çalışma mücadelesi sürüyor.

Sonraki Haber