İş makineleriyle ayçiçek tarlasına girdiler

Samsun’un Ladik ilçesine bağlı Tatlıcak köylülerinin tapulu arazileri, Büyükşehir Yasasıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne geçti.

Ayçiçeği ekilen ve 500 hayvanın otlatıldığı alanlarda GES projesi çalışması başlatıldı. 1953 yılından beri bu arazileri işleyen köylülerse “Topraklar bizim” diyerek iş makinelerinin önünde mücadele ediyor.
Önceki gün, şirket araçlarının tarlaları üzerinde çalıştığını gören köylüler, iş makinelerinin bulunduğu alanda koyunlarının bulunduğunu, almak istediklerini söylediler ama jandarma izin vermedi. İş makinelerinin geleceğine dair bildirim yapılmadığını söyleyen vatandaşlar, "Ne bize ne muhtara herhangi bir yazı gelmedi. Benim koyunum orada. Oraya gitmem lazım. Buranın verimsiz olduğunu göstermişler. Buraya ekin ekildi, buğday biçildi. Şu anda ayçiçeği ekiliyor. Buranın neresi verimsiz." diyerek isyan etti. 

TOPRAKLARIMIZA GİREMİYORUZ

Köy sakinlerinden Ömer Erkul, belediye başkanı ile anlaşma yapıldığını, alınan araziler yerine kendilerine 650 dönüm arazi sözü verilmesine rağmen sözlerin yerine getirilmediğini söyledi.
Aydınlık’a konuşan Erkul, “Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ile anlaştık. Belediye bize aldıkları yer karşılığı 650 dönüm yer verecekti. Yerler bize gösterilmeden çalışmalara devam ediyorlar. Meralarda hayvanlarımız var, tarlalarımızda ayçiçeği ekili. Bu hayvanları nerede otlatacağız? Hayvanlarımız meradayken iş makineleri geldi. Bu kez tomalarla geldiler, jandarmayla geldiler. Belediye başkanını aradık, ‘arazi benim’ diyor. Samsun İl Jandarma Komutanı da geldi, 250 askerle. Bizi topraklarımıza yaklaştırmadılar.” dedi.

DEDELERİMİZ BEDELİNİ ÖDEDİ

Erkul, belediyenin yasayı gerekçe göstererek el koyduğu arazilerin kendilerine ait olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Bu araziler bize dedelerimizden kaldı. Dedem Kazım Ayal, o zaman muhtardı. 1953 yılında 849 dönüm yeri, parasını vererek Milli Emlak’tan satın aldı. 2008 yılında buralar köye hibe edildi, ortak kullanım için. 2014 yılında da köyümüz Büyükşehir Yasasıyla mahalle oldu. 849 dönüm yayla alanımız ve 250 dönüm de camiye ait olan yerlerimiz belediyeye geçti. Toplam 1050 dönüm yer, bizim tapulu arazimiz. Dedelerimiz bu topraklar için bedel ödedi.”

KEPÇELER AYÇİÇEĞİ TARLALARINDA

Erkul, dava süreçlerinin devam ettiğini, belediyenin buraların hayvancılığa ve tarıma uygun olmadığını belirten ÇED raporları aldırdığını ama raporda geçenlerin doğru olmadığını ifade ederek, “Gelsinler görsünler, bizim burada 5 bin hayvanımız otluyor, 450 dönüm alanda ayçiçeğimiz ekili. Kepçeler ayçiçeği tarlalarında çalışıyor.” dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, 3 köyün ortak kullandığı meranın 675 dönümlük kısmında GES kurulması kararı almıştı. Köylülerin projenin iptali için açtıkları dava devam ederken elektriği trafo merkezine aktaracak nakil hatlarının inşasına başlandı. Köylüler mahkeme sonucunu beklemeyen belediye başkanına tepki gösteriyor. Tatlıcak köylüleri, güneş enerjisi santrallerine karşı gelmediklerini ama tapulu arazileri üzerine yapılmasını kabul etmeyeceklerini belirtiyorlar.

Sonraki Haber