‘İş güvenliğine bakış değişmeli’

İSAF Başkanı Ensari, denetimlerde sahadaki personellerle ilgili bakanlıkların işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Ensari, ‘Bu iş, Avrupa mevzuatı tercüme ederek olmaz. Kağıt üzerinde kalır. Zaten kağıt üzerinde kaldı ki bu kaza oldu. İSG alanı bilim alanıdır.’ dedi.

Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taş Kömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı bir kömür madeni ocağında meydana gelen grizu patlamasının ardından akıllara yine denetimlerin ne ölçüde yapıldığı, yaptırımların yeterli olup olmadığı sorusu geldi. İş Sağlığı Ve Güvenliği Dernekleri Federasyonu (İSAF) Başkanı Mehmet Ensari, “Bakanlıklar, denetimlerde sahadaki uzmanlardan destek almalı.’ dedi. Ensari, İşçi sağlığı ve iş güvenliği (İSG)’nin bilim alanı olduğunun altını çizdi.

Soma’nın ardından yaşadığımız bu en büyük faciada 41 madencimizi şehit verdik. Yaralıların da tedavisi ise sürüyor. “Soma faciasından sonra böyle bir kaza kabul edilebilir mi? Demek ki ders almıyoruz.” diyen Başkan Ensari, şunları kaydetti:

“Mevzuata bakarsanız hiç kaza olmamalı. Ama biz bir çağrı yapıyoruz. Diyoruz ki ‘Bakanlıklar sahadaki uzmanlardan destek almalı. Sahada çalışan uzmanların katılımıyla çalışmalar yapılmalı.’ Bir şeyler eksik ki patlama oldu. 22 yaşında bir genç ekmek parası için ölmeye gidiyor, ne kadar acı düşünebiliyor musunuz? Belli ki mevzuatlarımızı yürütemiyoruz. İşveren önlemi aldı mı denetleyemiyoruz.”

‘İSG KÜLTÜRÜNÜN GERİSİNDEYİZ’

İSG kültürüne yaklaşımın değişmesi gerektiğinin altını çizen Ensari, işverenlerin önlem almak yerine para cezalarına katlanmayı tercih edebildiğinin altını çizdi. Ensari “Örneğin asbestte, rapor almadan binayı yıkarsanız 29 bin lira ceza ödüyorsunuz, adam diyor ki ‘Benim şantiyemin günlük harcaması 50 bin lira, o zaman ben cezayı öderim.’ Bu yaklaşımın değiştirilmesi lazım. İkincisi de biz İSG kültüründen çok gerideyiz. Bir kere işverenlerimiz, iş güvenliğinin kaliteli üretimi artırdığı, kazaları önleyici etkileri olduğu konusunda bilinçsiz. Buna ikna olurlarsa düzeltelim derler. Bu günlerde yapay zekalar İSG önlemlerinde kullanılmaya başladı, teknoloji böyle ilerlemişken işçilerimizi ölüme göndermek kabul edilemez.

‘MEVZUAT ÇEVİREREK OLMAZ’

“Bu iş, Avrupa mevzuatı tercüme ederek, sahadan kopuk şekilde olmaz. Kağıt üzerinde kalır. Zaten kağıt üzerinde kaldı ki bir şeyler, bu kaza oldu. İSG alanı bilim alanıdır. Bu alanda, bilim yanılmaz. Orada bir patlama tehlikesi var mı var, o zaman kaynağında önleyeceğiz. Bu işte saliseler değerli. Bunun gibi kazalar aslında ‘geliyorum’ diyor. Önlem alınmadığında alınan risk, ölüm riski. Üzülmekle çözüm olmaz. Kömür ocağı, ocak söndürdü.”

GÖREVLİ SAVCI SAYISI 6'YA YÜKSELDİ: ‘SORUŞTURMA HIZLI VE ADİL YÜRÜTÜLMELİ’

Vatan Partisi heyeti, Bartın’da incelemelerde bulundu.

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili soruşturmada savcı sayısı 6'ya yükseltildi. Vatan Partisi Merkez İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık, “Şimdi soruşturmanın hızlı ve adil yürütülmesi lazım.” dedi.

Alınan bilgiye göre, soruşmanın ehemmiyeti, olayın etraflıca araştırılması, kusurlu bulunan fail ya da faillerin tespit edilerek olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için Amasra Cumhuriyet Savcılığında görevli savcı sayısı, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından 6'ya çıkarıldı. Bu kapsamda Bartın Cumhuriyet Savcısı Ozan Mert Alıcı, "3 ay geçici süreli yetki" ile soruşturmada görevlendirildi. Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından 4 müfettiş görev alıyor.

Güvenlik sistemlerinin de yer aldığı tüm teknik cihazlara soruşturma kapsamında el konuldu. Bartın Emniyet Müdürlüğünce uzman personelden özel ekip oluşturuldu. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, Amasra Cumhuriyet Savcılığı ile ilgili hakimliğin aldığı karar doğrultusunda, özel ekip tarafından arama ve el koyma işlemleri yürütülüyor.

Gelişmeleri değerlendiren Karanlık, şunları kaydetti:

“Artık soruşturma hızlı ve adil yürütülmeli. 1980’den sonra özelleştirme furyasıyla bu sektör ihmal edildi. Liberal sistemden kaynaklanan ‘ithal daha ucuzsa niye yatırım yapalım’ anlayışıyla sektör ihmale uğradı. Teknolojik ve personel yatırımları tamamlanmadı. İhmale bırakılan sektörün ruh haliyle, yöneticiler işin gerekliliğinden uzaklaştı. Şimdi sektörün kenara itilmesinin, devletçiliğin terk edilmesinin cezasını çekiyoruz. Bunun tersine çevrilmesi lazım olay bu. Burada, yeniden reform ve yatırımları gündeme getirmeliyiz. İşçi açığı var. Neden personel alınmıyor? Çünkü sektör zarar ediyor. Çözüm belli, yeniden kamuculuk. İlk olarak acil işçi alımı yapılmalı, ikinci olarak da gerekli yatırımların yapılması gerekiyor.”

Sonraki Haber