Seçim var uğraşamayız dediler

Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü, gece kulübünde tadilat sırasında çıkan yangına ilişkin davada 9 sanık hâkim karşısına çıktı. İşletme sahibi, yerel seçimlerin arifesinde belediyeye tadilat izni almak için gittiğini ama uğraşamayacakları yanıtını aldığını söyledi

Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü, gece kulübünde tadilat sırasında çıkan yangına ilişkin davada, aralarında iş yeri sahiplerinin de bulunduğu 7'si tutuklu 9 sanık hakim karşısına çıktı. Mahkeme, savunması alınan iki tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi.

Tutuklu sanıklardan gece kulübü işletmesinin sahibi Şahzade Şekergümüş’ün savunmasında kullandığı skandal ifadeler Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliğinin (İSG) yalnızca kağıt üzerinde olduğunu bir kez daha su üstüne çıkardı.

İfadeleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu (İSAF)Başkanı ve inşaat mühendisi Mehmet Şeyhmus Ensari ile değerlendirdik. Ensari, sanık sandalyesine en başta sistemin sonra ihmali olan tüm idarecilerin ve bürokratların da oturtulması gerektiğini söyledi.

Mehmet Şeyhmus Ensari

İSG’YE SEÇİM ENGELİ!

İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesince, Marmara Cezaevi karşısındaki salonda görülen davanın duruşmasında, 7'si tutuklu 9 sanık ile avukatları hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan gece kulübü işletmesinin sahibi Şahzade Şekergümüş ise savunmasında, her yıl ramazanda dükkanı kapatıp bir ay boyunca tadilat yaptıklarını dile getirdi.

Marttaki yerel seçimlerin arifesinde belediyeye tadilat izni almak için gittiğini söyleyen Şekergümüş, kendisine seçim olduğu için kimsenin bununla uğraşmayacağının söylendiğini ve önceki işletmelerinde yaptığı tadilatlarda da evraklı bir izin almadığını öne sürdü.

‘BAĞIŞ YAPTIRIYORLAR’

"Tadilat için izin aldınız mı?" sorusu üzerine sanık Şekergümüş, "Tadilat için izin almadım. 1-2 kere Beşiktaş Belediyesine gittim ancak kimseyle görüşemedim. Her sene izin almak için gidiyoruz. Bize bir yere bağış yaptırıyorlar. Bu sene ne bağış ne izin oldu." diye yanıtladı.

İşletmelerinin bulunduğu ilçe belediyelerinin söylediği kurumlara bağış yaptığını belirten Şekergümüş, bu bağışları veznelere yatırdıklarını ifade etti.

‘İŞ GÜVENLİĞİNİ YENİ DUYUYORUM’

Kulüpte yangın tatbikatı yapılıp yapılmadığına ilişkin soru üzerine Şekergümüş, iş güvenliğini bile daha yeni yeni duyduğunu söyledi. Şekergümüş, kulübün ruhsatı alınırken neden itfaiye raporu alınmadığına dair soruya ise, "Sadece burada değil, hemen hemen 37 yıldır gece kulüplerinde çalışırım, hiçbir ruhsat devrinde yeni itfaiye raporu alındığını ne gördüm, ne duydum." yanıtını verdi. Sanık Şekergümüş ayrıca kimsenin denetime gelmediğini söyledi.

BAŞKANLAR ÖDÜL ALIYOR İŞÇİLER ÖLÜYOR

İSAF Başkanı Ensari, sözlerine “Çok öfkeliyim.” diyerek başladı ve şöyle devam etti:

“Türkiye’de İSG’nin yalnızca kağıt üzerinde olduğunu ve sahada olmadığını her zaman dile getiriyoruz. Bu ifadeler de bizi doğruladı maalesef. Burada en büyük sıkıntıyı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazarım. Bakanlığın özellikle mahalli idarelerle koordinasyonlu olması gerekir. Bakanlığa kaç kere çağrı yaptık, çalıştay istedik. Saha sana diyor ki: İSG’yi ben ilk defa duyuyorum. Neresi burası? Beşiktaş, Avrupa şehri dediğimiz İstanbul’un göbeği. Belediye Başkanları gidiyor ödüller alıyor. Ama gelin görün ki, madalyonun öbür yüzünde büyük sıkıntı var.”

Ensari, dikkat çeken noktanın da işletme sahibinin belediyeye bağış yaptığı yönündeki ifadeleri olduğunu belirtti.

NEREDEN BAKSAN ELİNDE KALIYOR

29 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan “iş kazası”nın ardından bir faciayı da ailelerin yaşadığına işaret eden Ensari, “Evet yasa var, yönetmelik var. Hadi uygulayın. Bir kere bunu işveren bilmiyor. ‘İşçileri eğitelim’ diyoruz da işverenlerin de eğitimi şart. Bu işveren eğitilmiş olsaydı, bir İSG hizmeti alırdı ama kayıt dışı olan bir yerde nasıl eğitim, hizmet alacaksın! O da başka bir handikap.” dedi.

Ensari, “Yalnızca Beşiktaş Belediyesi için söylemiyorum bunu: Belediyeler ihmalkardır. Örneğin itfaiye ruhsatı verir ama takipçisi olmuyor. Yangın tüpü olmayan, olsa da boş mu dolu mu, tarihi geçmiş mi geçmemiş mi belli olmayan işletmeler var.” diye ekledi.

‘TÜRKİYE KARAR VERMELİ’

“Türkiye bundan sonra bir karar vermeli. Ben bu İSG kanunlarını tamamen AB direktifleri nedeniyle çıkardım, aslında uygulamayacaktım’ mı diyecek? Yoksa bu işi çözmeye mi karar verecek?” diyen Ensari “Her ay kaybımız artıyor. Kaza Araştırmaları Merkezi kurulacaktı. Kaç sene oldu, hareket yok. Samimi değiller. Muhalefet de iktidar da. Bu işverenin belediyeye ilişkin ifadelerini belediye yalanlayacak, adam ispat edemeyecek. Görevini ihmal edenler yine o koltuklarda oturacak.” ifadelerini kullandı.

İŞÇİ CAHİL İŞVEREN CAHİL YA MAKAMA OTURAN?

29 canın ihmal ve liyakatsizliğin kurbanı olduğunu vurgulayan Ensari, “İşçi cahil, işveren cahil diyelim. Belediyede o makama oturan da mı cahil. Ne demek seçim var! Bu konuda sanık sandalyesinde sadece onların oturmaması gerekir, başka kurumların da oturması gerekmektedir Bu bir sistem sorunudur, sistemin yargılanması da gerekir. Hep iktidarı eleştiriyorlar ama gittiğimiz ziyaretlerde muhalefet partisi belediyelerinde de bunu görüyoruz. Ne farkları kaldı o zaman? Bakanlığın da iktidarın da muhalefetin de hali ortada.” cümlelerini kurdu.

Sonraki Haber