İşçi, çiftçi ve sanayici ümitsizliğe bayrak açtı

Kurban Bayramı’nı bu yıl ekonomik sıkıntılarla kutluyoruz. Üreten de tüketen de zor günler geçiriyor. Tarlada çalışan üretici de tersanede çalışan işçi de sanayici de sıkıntının büyük olduğunu, en kötü şeyin de ümitsizlik olduğunu belirttiler, sorunların ancak üreterek aşılabileceğine vurgu yaptılar

Ağrı'daki Sinek Yaylası'nda hayvancılık yapan ailelerin çocukları, hayırseverlerin bayram hediyeleriyle sevindi.

Mersin, Antalya, Çanakkale, Diyarbakır, Amasya’da çiftçilerle, İstanbul’da işçilerle görüştük, bayram mesajları aldık. Kurban Bayramı’nı bu yıl ekonomik sıkıntılardan dolayı buruk karşılayan vatandaşlar, birlik ve beraberlik çağrısı yaptılar.

YENİDEN AYDINLIĞA KAVUŞACAĞIZ

Ahmet Şeref Gümüş (Anamur Ziraat Odası Başkanı):

Bayrama sıkıntılı giriyoruz. Kurban kesemeyen insan çok. Kurban satan üretici de sıkıntılı. Üretici satamadı, hayvan elinde kaldı. Nasıl besleyecek hayvanını? Para yok, yem yok. Görülmemiş bir savaşın içindeyiz. En kötü şey de ümitsizlik. İlla ki aşılacak bu sorunlar. Çözüm için üretime dönük bir toplum oluşturmalıyız. Üretmezsek bu sıkıntının aşılmasının imkânı yok. Üretim politikamız olmalı. Milli ve yerli üretim şart. Tohumu, gübreyi, yemi kendimiz üretmeliyiz. Ne üretilmez ki bu topraklarda.

Ümitsiz değiliz. Kurban Bayramları birlik, beraberlik ve dayanışma günleridir. Ümitsiz olmayacağız. Ufuktan yeni bir güneş doğacak. Türk milleti yeniden aydınlığa kavuşacak. Daha sımsıkı olacağız. Yarın için ne yapalım? Bunu hep birlikte diyeceğiz. Cumhuriyet’in kurulduğu günden bu yana birtakım mihraklar hep oyun içinde oldu, yine oyun içindeler. Bu millet bu oyunu yine bozacak ve aydınlığa bu milletle kavuşacağız.

ZORLUKLARA RAĞMEN UMUTLUYUZ

Ömer Sarı (Amasya Büyükkızılca Köyü):

Bu yıl bayram, biraz buruk geçiyor. Afetlerden dolayı yıkılan seralarımızı tamir edemedik, sezona yetişemedik. Köyümüzde kurban alamayan çok insan oldu. Gelir kayıpları yaşadık. Umutla çözüm bekliyoruz. Kurban kesemeyenlere mutlaka destek olunur köyümüzde. Davetler yapılır, ateşler yakılır, kazanlar kaynar, kavurmalar pişer, ihtiyaç sahipleri doyurulur. Tüm zorluklara rağmen kültürümüzü her daim yaşatırız.

Bayram bizim de bayramımız. Sorun var ama üreten çiftçi olduğu sürece çözülemeyecek sorun olduğunu düşünmüyorum. Birlik ve beraberlik içinde olalım yeter. Ülkemizde yaşanan sorunları aşacaksak tüm kesimlerin Alevi, Sünni, Türk Kürt, sağcı solcu herkes birlik olması lazım. Türkiye çok badireler atlattı, çok sıkıntılar yaşadı, hepsini de aştı, bu sorunları da aşacağız. Büyükkızılca köylüleri olarak herkesin bayramını kutluyoruz.

BİRLİK OLALIM

Halil Kaya Çanakkale Biga:

Çiftçi destek bekliyor. Mazot ve yem fiyatlarındaki artış, çiftçiyi batırdı. Bu sorunları aşarız ama çiftçiye değer verilsin, özen gösterilsin. Başka sektörlere yapılan ayrıcalıklar bize de yapılsın. Çiftçinin elinde hiçbir şey kalmadı, zorlanıyoruz. Ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Akşama kadar çamurun içindeyiz. Buruk girdik bu bayrama, köyümüzde herkes kurban kesemedi bu yıl. İnsanların elinde kaldı hayvanlar. Çiftçi olarak birlik ve beraberlik içinde girelim bayrama, sorunlarımızı iyi anlatalım yetkilere. Birlik olursak ancak sorunları çözebiliriz. Yoksa çiftçiyle birlikte ülke de batar.

ÜRETEN ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKILSIN

Hidayet Kökçe (Antalya Kumluca Ziraat Odası Başkanı):

Bu yıl sebze para etti ama girdi maliyetleri yüzünden elimizde para kalmadı. Kurbanların birçoğu duruyor pazarda. Yeni sezon için endişelerimiz var. Fide, gübre, ilaç hepsinin fiyatları çok yükseldi. Çiftçilerimizin yüzde 75’i Bağ-Kur borçlarını ödeyemiyor, yeni sezonda ürünü nasıl ekebiliriz diye düşünüyor. Üretmek için çabalıyor.

Dünyada her malın bir fiyatı var ama bizde yok. Ürettiğimiz ürünü kaça satabileceğimizi bilmiyoruz. Şu anda herkes yağı, şekeri, unu nasıl alırız diye düşünüyor. Üretmezsek aç kalırız çünkü. Sorunlar çözülecekse çiftçiye sahip çıkılsın, diyoruz. Paran da doların da altının da olsa üretmezsen aç kalırsın. Tüm çiftçi arkadaşlarımızın ve tüm milletimizin bayramı kutlu olsun.

DEDAŞ’TAN KURTARIN BİZİ

Apdi Ege (Diyarbakır-Çınar Filizören Köyü):

Bayramda tarla süreceğiz. Mercimeği kaldırdık yerine mısır ektim. Beklentimiz fiyatların yüksek olması çünkü maliyetin altında fiyatlar veriliyor. Akşam yatıyoruz bir şey yok, sabah kalkıyoruz zam var. Ne olacağı belli olmuyor, ondan dolayı sıkıntılar büyük. DEDAŞ’a borçlarımızı ödeyemiyoruz, devletin bir an önce bu DEDAŞ’a el atması lazım. DEDAŞ’ın yüzünden çiftçilik bitiyor. Her gün baskın yapıyor, elektrikleri kesiyor, haciz gönderiyor. Sanki çiftçi Türkiye’nin düşmanı. Köylüde huzur yok ki bayram yapsın. Devlet biran evvel DEDAŞ’tan çiftçiyi kurtarmalı.

BÜYÜKLERİMİZİN YÜREKLERİ SIZLIYOR

Şükran Tırpan (Bursa-Karacabey-Hürriyet Köyü):

Tapulu arazilerimizin Bütünşehir Yasasıyla belediye tarafından satışına karşı mücadeleyle bayrama giriyoruz. Çoluk çocuk herkes köye gelir bayramda. Bayramlar bizim sorunlarımızı unuttuğumuz günlerdir. Her şeyimizi paylaşırız, üçüncü gün eğlenceler yapılır, oynarız, müzikler çalarız köyde. Neşeli geçer bizim bayramlarımız. Adalet yerini bulsun istiyoruz. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz, o yüzden de umutluyuz. Büyüklerimizin yürekleri sızlıyor toprakları satılınca, çok acılar çekmişler bu topraklar için. Sorunumuz çözülsün istiyoruz. Haksız yere topraklarımızın satılmasına göz yumulmasın. Köylünün yüzü gülsün.

İŞÇİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI İSTİYOR

Cemal Işık (Makine teknikeri):

Türkiye Cumhuriyeti vatan savaşı veriyor, emperyalist devletlerle ve onların desteklediği terör örgütleri ile mücadele ediyor. Türk halkı bu mücadelede kararlı en ağır ekonomik zorluklar en büyük tehditler Türk Halkını yıldıramaz. Türk işçisi bu vatan savaşının ekonomideki askeri. En ağır şartlarda çalışmaya ve üretmeye hazır. Türk işçisinin beklentisi, verdiği emeğin karşılığını hakkıyla almak. Bunun da ancak bütün politikalarında kararlı Türkiye'den yana korkusuz bir milli hükümetle olacağını biliyor. Türkiye, üreten, kazanan başı dik bir Türkiye olmak zorunda ve bu günler de yakın.

Murat Çam (Tersane işçisi):

Üreticilerin baş tacı edildiği, emeğin değerini bulduğu, komşusu açken tok yatılmayan, Mavi Vatanımızda bayrağımızın özgürce dalgalandığı, komşularıyla barış ve iş birliği içerisinde bir Türkiye’nin şafağında bu bayram bizim için ayrı bir anlamlı.

SANAYİCİ BAYRAMA FİNANSMAN SORUNU İLE GİRDİ

Kazım Taycı

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, şu anda en önemli sorunlardan bir tanesinin ham madde olduğunu ifade etti. Emtia fiyatlarının son 1.5 yıl içerisinde döviz bazında iki kat arttığına işaret eden Taycı, bundan kaynaklı işletme sermayesi gereksinimlerinin de iki katına çıktığını anlattı. Taycı, “Özellikle son dönemlerde Eximbank ve diğer bankaların finansa ulaşım noktasında çok açık olmamaları, kredi verme konusunda oldukça kapalı ve bununla birlikte faiz maliyetlerinin çok yüksek olmasından dolayı işletme sermayesi gereksinimimiz çok ciddi boyutlarda arttı. Bununla birlikte yurt dışından gelen dövizlerimizin yüzde 40’lık bölümünün TL’ye dönmesi, döviz ödemeleriyle tekrar çevrilmesi gibi sorunlarımız var.” mesajı verdi.

Hakan Aydoğdu

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, sanayicinin bayrama finansal ve operasyonel belirsizlikler ile girdiğini söyledi. Son kararlarla birlikte, sektör özelinde dövizle fatura kesememe durumu olduğunu kaydeden Aydoğdu, “Bankalar tarafında işlemlerin nasıl yapılacağına dair belirsizlik var. Bayrama girerken leasinglerle işlem yapamadık. Bankalar müşteriye kredi veremedi. Bir süre daha bu devam edecek.” dedi. Onun dışında işlerin çok iyi gittiğini rekor yılı olan geçen yıl ile paralel yürüdüğünü ifade eden Aydoğdu, “Üretim tarafında canlılık ve talep var, yurt dışı bazlı. Döviz de faiz de enerji de pahalı olsa da kazanç oluyor. Kapasite artıyor ama kârlılıklar kontrol edilemiyor. Hem finansal hem operasyonel anlamda belirsizlik var. Ama üretim camlı hatta önümüzdeki altı ay daha iyi olacak. Türkiye'nin içsel sorunu olmazsa üretim ihracata rekor kırmaya devam edecek.” diye konuştu. Görev Vakfı Başkanı Erkan Önsel de “NATO’dan Çıkalım. Milletimizin birliği pekişsin. Kurban Bayramı’na en büyük katkı bu olsun. Milletimizin ve İslam Dünyasının Kurban Bayramı’nı kutluyoruz” dedi.

İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ise "Bayramın insanlığa barış ve huzur, toplumumuzun tüm kesimlerine bolluk ve bereket getirmesini, bayram sonrasında da üretimin, ihracatın artmaya devam etmesi için finansman, hammadde ve işgücüne erişimin kolaylaşmasını diliyorum." dedi

TOBB Hazır Giyim Sektörü Meclis Başkanı Şeref Fayat, bayrama girerken en önemli sorunun kaliteli finansmana erişim olduğunu söyledi. Fayat, bu sorun çözülmezse üretim ve istihdamın duracağı uyarısı yaptı.

Sonraki Haber