İşçi sendikalarından asgari ücret açıklaması: ‘Kabul edilebilir tarafı yok’

Meclis’e 'Vergide Adalet' talebini iletmeye gelen işçi konfederasyonları, asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu. Öngörülen enflasyon rakamı doğrultusundaki artışın kabul edilemeyeceğini vurguladı.

İşçi konfederasyonları Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere “Vergide Adalet” dosyası sundu. İşçi temsilcileri asgari ücrete ilişkin de açıklamalarda bulundu. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret için konuşulan zam oranlarının kabul edilebilir yanı olmadığını söyledi. “Bu ücreti alan kişiye tek kişi olarak bakılmamalı. Onun bir ailesi var, o gözle bakmak gerek.” dedi.

TÜRK-İŞ, HAK İŞ ve DİSK Başkanları Meclis’te siyasi parti gruplarıyla görüşmelere başladı. “Vergide Adalet” talebi kapsamında Meclis’e yapılan çıkarmada bugün Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ile görüşüldü. Vergi dilimine giren ücretlerin asgari ücretin 14 katından az olmaması istendi.

VERGİDE EN AZ 14 KAT TALEBİ

Üç konfederasyonun yarın Milliyetçi Hareket Partisi, AK Parti, Saadet Partisi, İYİ Parti ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş ile de bir araya geleceği öğrenildi. Konfederasyon genel başkanlarından oluşan heyet ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ile görüştü. Günaydın'ın ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile buluşuldu. “Vergide Adalet” başlığıyla hazırlanan dosya teslim edildi.

İşçi konfederasyonlarının Meclis'e sunduğu dosyanın özetinde 3 madde dikkat çekti. Vergi dilimine giren ücretlerin asgari ücretin 14 katından az olmaması önerildi. Yürürlükteki düzene göre asgari ücretliler muaf tutularak, yıllık geliri 110 bin lirayı aşan çalışanlardan yüzde 15 gelir vergisi kesiliyor. İşçi konfederasyonları vergi kesintisinin mevcut asgari ücrete göre 238 bin liradan itibaren başlamasını talep etti. Asgari ücretlilerin muaf tutulması uygulamasının devamı istendi. İlk basamaktaki yüzde 15’in yüzde 10’a düşürülmesini de eklendi.

‘YILDA 2 AY VERGİYE ÇALIŞIYORUZ’

Konfederasyon başkanları CHP grubu ziyareti çıkışında konuştu. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, “Gündemde ücretle ve emekle ilgili sıkıntılar var. Talebimiz sıkınıları ülkeyi yönetenlerin duyması.” ifadelerini kullandı. Meclis’te grubu bulunan bütün siyasi partilerle temas edeceklerinin altını çizen Ergün Atalay şöyle anlattı:

“Gündemde ücretle ve emekle ilgili sıkıntılar var. Asgari ücret geldi, on gün sonra başlayacak. Talebimiz sıkınıları ülkeyi yönetenlerin duyması. Bugün de yarın da anlatacağız. Ana problemlerimizden biri vergi. Ocak ayında aldığımızı aralık ayında almıyoruz. Tabiri caizse 12 ay çalışıyoruz 2 ayı vergiye gidiyor. Sürdürülebilir bir şey değil. Bir an önce değişmeli.”

‘İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET OLMALI’

TÜRK-İŞ Başkanı sorular üzerine asgari ücret sürecine ilişkin görüşlerini de paylaştı. Atalay, öngörülen enflasyon rakamlarına göre bir artışı kabul etmeyeceklerini bildirdi. “Asgari ücret için konuşulan gelecek yılın enflasyon rakamını kabul eder misiniz?” sorusuna “Kabul edilecek bir tarafı yok.” diye yanıt verdi. Atalay asgari ücretliyi ailesiyle birlikte ele almak gerektiğini vurgulayarak şunları dile getirdi:

“İmkan olsa da asgari ücrette üç konfederasyon beraber masaya otursak ama kanun izin vermiyor. İki dönemdir biz TÜRK-İŞ olarak masaya asgari ücretlileri oturtuyoruz. Beş üyenin dördü asgari ücretli oluyor. Bu dönem de öyle olacak. Rakamı onlar tespit edecek, biz de kamuoyuna sunacağız... Asgari ücret geçim ücreti oldu. Bu, ülke açısından doğru değil. Asgari ücret, insan gibi yaşanabilecek bir ücret olmalı. Bu ücreti alan kişiye tek kişi olarak bakılmamalı. Onun bir ailesi var, o gözle bakmak gerek. Bir yıldır asgari ücrete zam gelmiyor ancak enflasyon devam ediyor. Demek ki enflasyonun sebebi asgari ücret değilmiş.”

‘MİLYONLAR AÇ VE YOKSUL’

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Aslan da asgari ücretle ilgili görüşlerini aktardı.

Arzu Çerkezoğlu şunları kaydetti: “Kasım ayı sonunda son veriler üzerinden DİSK olarak asgari ücret önerimizi ilan edeceğiz. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu, alım gücünün hızla gerilediği bir süreçte asgari ücreti ve bütün ücretleri enflasyonun sebebi olarak gören ve ücretleri baskılayarak enflasyonu düşüreceği iddiasında olan bir zihniyetle milyonlar açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmiştir. Bu politikalardan vazgeçilmeli.”

Mahmut Aslan şöyle konuştu: “Asgari ücret tespit komisyonunun yapısının değiştirilmesi, daha kapsayıcı ve katılımcı bir komisyon oluşturulması konusundaki görüşlerimiz devam ediyor. Rakamlar yerine Türkiye’nin gerçeklerini göz önünde bulundurarak nasıl yükseltileceği konusunda bir çalışma yapılması daha doğru.”

Yıl sonu enflasyon beklentisi 42-46

İşçi ve işveren temsilcileri ile hükümet yetkililerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 10 gün sonra başkentte toplanacak. Toplantıda işçi tarafını 4 asgari ücretli ve bir sendika yöneticisinden oluşan TÜRK-İŞ temsil edecek. Geçen yıl asgari ücret yüzde 49.11 oranında arttırılarak 17 bin 2 lira olmuştu. 2024 yılı Temmuz ayında ara zam yapılmamıştı. 2025 yılı için uygulanacak yeni asgari ücret zammı ise yıl sonu enflasyonu doğrultusunda belirlenecek. Merkez Bankası tarafından ilan edilen yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 34-42’ydi.

OLASI HESAPLAMA

Beklenti geçen hafta yüzde 42- 46 seviyesine yükseltildi. Ancak yeni beklentinin de gerçeği yansıtmadığı düşünülüyor. Olası zamlar göz önüne alındığında 2025 yılı muhtemel asgari ücret hesaplamaları şu şekilde:

Yüzde 30 ZAM 22 BİN 102,60 TL
Yüzde 35 ZAM 22 BİN 952,70 TL
Yüzde 40 ZAM 23 BİN 802,80 TL
Yüzde 45 ZAM 24 BİN 652,90 TL
Yüzde 50 ZAM 25 BİN 503 TL
Sonraki Haber