İşçi hepimizin öğretmeni oldu

Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan Polonez işçileri, yabancı sermayeli firmaya karşı mücadele bayrağını yükseltti. Çayırhan’da maden işçisi, özelleştirmeye karşı yeri göğü inletti. İşçiler, kararlılıkla mücadele ettiklerinde başarının geleceğini bir kere daha gösterdi. Satış ertelendi

Meydanlar ve fabrika önleri 2024’te emekçilerin eylem alanına döndü. Her geçen gün zorlaşan yaşam koşullarına karşı ücretlilerin yumruğu havaya kalktı. Yüz binler TÜRK-İŞ ile Ankara’da “Gemileri yaktık geri dönüş yok” sloganı atarken, fabrika önlerinden de “Birleşe birleşe kazanacağız” sesi yükseldi. Emekçiler, büyümeden payını isterken işverenler de boş durmadı. İşçiler, 2024’te adrese teslim grev yasakları, işçi lehine kanunların etrafından dolanan işverenler ve geçim derdine yabancı siyasetçilere net mesajlar verdi.

POLONEZ’İN YİĞİTLERİ TARİH YAZDI

İstanbul Çatalca’da kurulu yabancı sermayeli Polonez işvereni temmuz ayında Tekgıda-İş Sendikası’na üye olan yaklaşık 100’ü kadın olmak üzere 146 işçiyi hırsızlık iftirası atarak işten çıkardı. İşçiler sendikalarıyla beraber yeniden fabrikaya girebilmek için verdiği mücadelede 167 günü geride bıraktı.

Bu süreçte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetimlerinde de işverenin suç işlediği tespit edildi. İdari para cezası kesilen işveren için Bakanlık suç duyurusunda da bulundu. Polonez işçileri sınıf mücadelesinin, hak savunmanın, dayanışmanın, aile olmanın en güzel örneklerinden birini sergiledi.

Fabrika önünden kalktılar, Adalet Sarayları önünde adil hakim ve savcı aradılar. Mücadeleleri Çatalca’dan çıktı, Türkiye’ye yayıldı. Ancak sorunu çözmesi gerekenler suçu tespit etmelerine rağmen yeterli adım atmadı. Polonez işçileri, Çatalca Adliyesi önünde Anayasal hakları için verdikleri mücadeleyi sürdürüyor.

ÇAYIRHAN ÖZELLEŞTİRMEYE GEÇİT VERMEDİ

Madencinin önüne yine özelleştirme konuldu. Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmeleri varlık satışı ile ihaleye açıldı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası ile Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası’nın örgütlü olduğu maden işletmesinde özelleştirmeye karşı dirençli bir mücadele başlatıldı. Madenci kendini yer altına kilitledi; elektrik işçileri yer üstünde nöbet tuttu.

Kararlılıklarını Ankara’ya yürüyüşüyle hükümete gösteren maden işçileri, geri adımı attırdı. İhale tarihi 2025 Mart ayına ertelendi. İşçiler, ertelemenin çözüm olmayacağını “Maden elektrik el ele genel greve” sloganıyla duyurdu.

YASAKSIZ GEÇMEDİ

1984 yılından bugüne Türkiye’de 52 grev yasağı uygulandı. Bunların 21’i AK Parti hükümeti döneminde alındı. Hükümetin son yasağı Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS)’nın talebiyle adrese teslim geldi. Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın örgütlü olduğu 4 işletmede bin 500 işçiyi ilgilendiren grevler “milli güvenliği bozucu” nitelikte olduğu bahanesiyle yasaklandı.

İşletmelerin tamamının yabancı sermaye olması dikkat çekti. Metal işçileri ise yasağa boyun eğmedi. İlk zaferi Hitachi işçileri kazandı; toplu iş sözleşmesi imzalandı. Diğer fabrikaların önünde de fiili grevler sürüyor.

SAVUNMADA KRİZ

2023 yılı Kamu Çerçeve Protokolü enflasyona direnemeyince eridi. Özellikle Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığı’a bağlı olarak çalışan savunma sanayii işçileri ciddi kayıplar yaşamaları nedeniyle zaman zaman meydana çıktı. Hayat pahalılığı nedeniyle çalıştıkları iş yerlerinden istifa ederek ya özel şirketlere geçen ya da emeklilik zamanı geldiği için emekliye ayrılan işçilerin sayısı 2023 Ocak ayı ile 2024 Ağustos ayı arasında 5 bini geçti. Türk Harb-İş Sendikası, Türkiye çapında eş zamanlı yaptıkları eylemlerle savunma işçilerinin sesini yükseltti.

AVM’YE GİREN GREVLERE MAHKEME DARBESİ

Sarar giyim mağazasında örgütlenen Öz Büro-İş Sendikası’nın grevi Türkiye’nin ilk alışveriş merkezi (AVM) grevi oldu. 69 Sarar mağazasına çalışan 400’ü aşkın işçiyi ilgilendiren grevde işveren yine kanunların etrafından dolandı. İş yeri temsilcisi işten çıkarıldı; sendikadan istifa baskısı yapıldı. Buna rağmen kararlılıkla grevlerini sürdüren işçilere işverenden sonra ikinci darbeyi Eskişehir İkinci İş Mahkemesi indirdi. Mahkeme, ağustos ayından itibaren başlayan grevi durdurma kararı aldı.

BELEDİYE İŞÇİSİNİ EZMEDE BİRLEŞTİLER

31 Mart 2024 yerel seçimlerinin kaybedeni belediye işçileri oldu. AK Parti, CHP, DEM Parti işçinin alın terini ezmede birleşti. Yalnızca farklı bir siyasi partinin kazandığı belediyelerde değil; CHP’den CHP’ye geçen belediyelerde dahi kıyım yaşandı. Öyle ki, İzmir Buca Belediyesi’ndeki değişimin ardından Ankara’daki CHP Genel Merkez önünde gece gündüz nöbet tutan işçilere bile kulaklar tıkalı kaldı; gözler görmedi!

DEM Partili belediyelerde ise kıyımın yanına sürgün, mobing (bezdiri), tehdit eklendi. Van, Diyarbakır, Iğdır, Şırnak… DEM’li belediyeler yalnızca Diyarbakır’de yaklaşık bin 500 işçiyi işten çıkardı. Gazeteciye asfalt döşetti; Kahramanmaraş depremlerinde yaptığı çalışmalardan dolayı “Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası” alan İtfaiye Arama ve Kurtarma Şube Müdürü Nedim Erik, 12 günde 3 farklı yere sürgün yedi.

150 BİN İŞÇİ ANKARA’DAYDI: GEÇİNEMİYORUZ!

Üç işçi konfederasyonu TÜRK-İŞ, DİSK ve HAK-İŞ bu sene zaman zaman bir araya geldi. Konfederasyonların buluştuğu ortak zemin ağır yaşam koşullarına karşı “Zordayız geçinemiyoruz” sloganı oldu.

Konfederasyonlar gelir vergisinde adil düzenleme talebiyle ortak açıklamalarda bulundu; TBMM maratonuna girdi. Her konfederasyon bu taleplerle Türkiye’nin dört bir yanında mitingler düzenledi. Uzun yıllar sonra Türkiye’deki en büyük işçi mitingine ise TÜRK-İŞ 26 Ağustos’ta Ankara Anadolu Meydanı’nda imza attı. 150 bin işçi Ankara’yı salladı. İşçiler sabırlarının taştığının mesajını verdiler.

Özelleştirmeye, sendikal örgütlenmenin önündeki engellere, tutulmayan sözlere karşı asgari ücretli, emekli, taşeron, kamu işçisi, fabrika işçileri tarih sahnesine çıktıklarını gösterdi.

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, “Sizin oy makineniz değiliz. Aklınızı başınıza alın. Enflasyonu düşüreceğim diye bizi düşürmeye hakkınız yok.” uyarısıyla da iktidara mesajını verdi.

11 AYDA EN AZ 1708 İŞÇİ ÖLDÜ!

- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)’nin son raporuna göre 2024 yılının ilk 11 ayında en az bin 708 işçi çalışırken yaşamını yitirdi.

- 2023-2024 döneminde MESEM kapsamında “eğitim” gören en az 10 çocuk yüksekten düşme, makineye sıkışma, elektrik akımına kapılma gibi nedenlerle yaşamını yitirdi.

- İstanbul, Beşiktaş'taki Masquerade Club'da 2 Nisan’da meydana gelen patlamada 29 çalışan yaşamını yitirdi. Alınmayan bir yangın tüpü, bir sürü aileyi parçaladı.

MİLYONLARCA METREKÜP TOPRAĞIN ALTINDA 9 CAN!

Anagold Madencilik, Atlantik’in öbür ucundan geldi, “en kârlı yer” diye toprağımızı kazdı. Altınımızı çıkartıp tekrar bize sattılar. 13 Şubat’ta milyonlarca metreküp toprak kaydı, 9 işçimiz altında kaldı. “Mühendis hatalı!” dediler, kenara çekildiler. Şirket şimdilerde, 'Biz aslında çok temiz iş yaparız.' deyip yeniden faaliyete geçmek istiyor!

İSRAİL 201 GAZETECİYİ KATLETTİ!

Siyonist İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda El-Kuds el-Yevm (alqudstoday-tv) televizyonuna ait canlı yayın aracına düzenlediği 26 Aralık tarihli bombalı saldırıda 5 gazeteci öldürüldü. Böylece İsrail’in katlettiği gazeteci sayısı 201’e yükseldi.

Sonraki Haber