İşçinin asgari ücrette kırmızı çizgisi 4 bin TL

Asgari ücret görüşmeleri sürüyor. Aydınlık’ın Türk-İş yetkililerinden edindiği bilgilere göre, işçilerin talebi en az 4 bin lira. Bunun altında bir asgari ücretin kabul edilmeyeceğini net bir şekilde taraflara ilettiler.

Görüşmelerin sürdüğü asgari ücrette işçilerin kırmızı çizgisinin en az 4 bin lira olduğu, bunun da hükümet yetkililerine iletildiği öğrenildi. Aydınlık’ın Türk-İş yetkililerinden edindiği bilgilere göre, asgari ücret görüşmelerinde yapılan çalışmalar ele alındı.

Türk-İş üyesi olan ve sendikalı olmayan çalışanlar arasında geniş çaplı bir araştırma gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar sonuncunda, özellikle son haftalarda ekonomide yaşanan kriz ve zamlar da dikkate alınarak belirlenecek asgari ücretle ilgili kırmızı çizginin 4 bin lira olarak tespit edildiği ifade edildi. Bu sayının altında bir asgari ücreti kabul etmeyecekleri net bir şekilde taraflara iletildi. Türkiye’de asgari ücretin 4 bin liradan aşağı olmaması konusunda ortak bir görüş oluştuğunu vurgulayan Türk-İş yetkilileri, resmi harç ve vergilerde belirlenen yüzde 36,6’lık zamma da dikkat çekerek 4 bin liralık zammın yüzde 42’lik bir zamma tekabül ettiğini, onun da kriz koşullarına uygun olduğunu söylediler. Asgari ücret görüşmeleriyle ilgili hazırlıklara başladıkları günlerde ülkenin koşullarını da dikkate alarak daha aşağı bir teklif hazırladıklarını belirten yetkililer, ancak o teklif hazırlandığı sıralarda doların 9 lira olduğunu, şimdi ise 13-14 lira olduğunu hatırlattılar.

‘BEKLENTİNİN ALTINDA İMZALAMAYIZ’ DEMİŞTİ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, işverenlerin asgari ücret beklentisinin düşük olduğunu söyleyerek, “Vergiden mi başka bir yerden mi telafi ederler bilemiyorum, ben ekonomist değilim. Beklentimizin altında kalacak rakam olursa biz buna katılmayacağımızı söylüyorum” demişti.

Sonraki Haber