İşgücü açığına yeni çözüm vatandaşlık vaadi
Avrupa Birliği’nin en kalabalık nüfuslu ülkesi Almanya’da artan nitelikli işgücü açığına karşı hükûmet, yeni çözüm arayışında
Son olarak gözünü yurt dışına diken hükûmetin vatandaşlık kanununda değişikliklerle Almanya’ya göçü daha çekici hale getirmek istediği bildirildi. The Pioneer sitesinin Çarşamba günü yayınladığı bir haberde çoklu vatandaşlığa imkân sağlanmasının öngörülen adımların arasında olduğu paylaşıldı.
Yayınlanan haberde kaynak olarak gösterilen hükûmetin nitelikli işgücü strateji belgesinden, Almanya’nın “nitelikli işgücü için uluslararası yarışta da çekici olan bir göç ülkesi” olmasının öngörüldüğü alıntılandı. Buna göre Federal Hükûmet, Almanya’ya çalışmaya gelenlerin beş yıl içinde, Almanya’ya uyum sağlamada gösterilen çabaya göre üç yıl içinde Alman vatandaşlığının verilmesini öngörüyor. Vatandaşlık yasasını da bu kapsamda değiştirmeyi de düşünen hükûmet, çifte vatandaşlığı da mümkün hale getirmek istiyor.
İLK ADIM: FIRSAT KARTI
Nitelikli işgücü açığını gidermeye yönelik strateji belgesine göre Almanya’nın nitelikli işgücü açığı 2026 yılına kadar 240 bin olacak. Özellikle bilgi teknolojileri, eğitim, sağlık, otelcilik ve gastronomi alanlarında görülmesi beklenen açığa yönelik bilgi veren Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, ilk adım olarak bir “fırsat kartı” üzerinde çalıştıklarını aktardı. Bild gazetesinin Pazar günkü sayısına konuşan Heil, “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu kişilerin bize daha kolay gelebilmesi için şeffaf bir puan sistemine sahip bir fırsat kartı getiriyoruz” diye konuştu. Yeni sistemin iş aramalarını kolaylaştıracağını da aktaran Heil, “Almanya’ya belirli bir süre için iş aramak veya eğitim almak üzere gelen kişilerin sayısı her yıl yeniden belirlenecek” değerlendirmesinde bulundu. Heil ayrıca bu kişilerin Almanya’da bulundukları süre boyunca kendi geçimlerini sağlayabilmeleri gerekeceğinin de altını çizdi. Heil’in paylaştığı bilgilere göre Almanya tarafından tanınan bir yeterlilik belgesi gösterebilen herkesin fırsat kartı için gerekli şartları yerine getirmiş olması bekleniyor. Bir puan sistemine bağlanması öngörülen fırsat kartı doğrultusundaki puan sistemi ise dört kriterden oluşacak. Taslağa göre yabancı bir diploma, en az üç yıllık meslekî deneyim, dil becerileri veya Almanya’da daha önce kalmış olmak ve 35 yaşın altında olmak kriterlerinden üçünü yerine getirenlere fırsat kartının verilmesi öngörülüyor.