İşini sevmeyen çalışan tatilden sendromla dönüyor

Bazı insanlarda tatil dönüşü işi bırakma veya aksatma gibi durumlarla karşılaşıldığını belirten uzmanlar, rutin işlerine daha çabuk dönen kişilerin tatil sonrası sendromunu daha kolay atlattığını kaydetti.

İstanbul Medipol Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Malkoç, tatil sonrası sendromunun, depresyon adı altında ele alınacak kavramlardan biri olduğunu söyledi. Malkoç, iş hayatına dönüşte yaşanan sendromları kaygı, endişe, sinirlilik, gerginlik, uykusuzluk, adapte olamama ve odaklanamama gibi çeşitli davranışsal ve duygusal sorunlar olarak nitelendirdi.

İlk birkaç gün olumsuz duyguların yaşanmasının son derece olağan bulduğunu ifade eden Malkoç, belirtilerin kaybolmaması durumunda orada sorun başlayacağını, gitgide duygusal ve davranışsal problemlerin artacağını dile getirdi.

RUTİNE DÖNMEK ÖNEMLİ

Sendromu aşmak için amacın rutinleri yakalamak olduğunu vurgulayan Malkoç, şöyle devam etti:

"Rutinleri yakalamak için de bizim birtakım araçlara ihtiyacımız olur. En çok önerdiğim şeylerden bir tanesi hangi sebeple olursa olsun kendinizi dışarıya atmanız, egzersiz yapmanız. İkinci önereceğim şey duygularını başkalarıyla paylaşmak, konuşmak, iletişimde olmak dolayısıyla sosyal destek almak. Sorun var diye kendinizi izole edip bir odaya kapatırsanız bu sizin olumsuz düşüncelerinizi daha fazla konuşmanıza sebep olur."

PROBLEM AÇIĞA ÇIKIYOR

Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bilici de şunları kaydetti:

"Bazı insanlarda tatil dönüşü işi bırakma, işi tavsatma, işe gelmeme gibi durumlar söz konusu oluyorsa onlar tatille açığa çıkan bir problemi yaşıyorlar. Tatilden kaynaklanmıyor, tatil sadece onu tetiklemiştir. Zaten işini sevmiyordu, tatilde biraz daha bu konuda düşündü, biraz daha kafa yordu. Sonra gelip işe başlayınca 'Tam da düşündüğüm gibi, değişen bir şey yok eski tas eski hamam. Ben artık çalışmayacağım, bu işi yapmayacağım.' filan gibi insanlar hissedebilir. Öyle olunca da onların temelinde bir problem olduğunu anlıyorum. Yaptıkları işle, o işi benimsemeyle ilgili problemleri var, o problem açığa çıkmış oluyor. Yoksa sağlıklı insanlarda böyle bir problem oluşmuyor, oluşmaz da. 1-2 gün biraz böyle yavaş gider, ondan sonra çarşamba günü zaten rutine döner. Düzelmiyorsa, bu devam ediyorsa, uyarı alıyorsa 'Bu insanların uyum bozukluğu problemi var mı?' diye araştırmak gerekebilir."

BERFİN KIRAÇ - AA

Sonraki Haber