İskandinavya’da bombardıman tatbikatı

ABD Hava Kuvvetlerine bağlı iki Amerikan B-1B Lancer tipi nükleer kapasiteli bombardıman uçağı, Norveç hava sahasında bu ülkenin F-35 uçağıyla ortak bombardıman tatbikatı yaptı.

ABD Hava Kuvvetleri tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, iki bombardıman uçağının Güney Dakota'daki Ellsworth üssünden havalanarak kuzey Avrupa'ya gittiği belirtildi.

Buradaki eğitim ve tatbikatlar kapsamında B-1B uçaklarının Norveç hava sahasına girdikleri ve 4 Norveç F-35 uçağıyla entegrasyon ve ortak bombardıman tatbikatı yaptıkları kaydedildi.

ABD'nin zaman zaman bölgeye stratejik uçaklarını eğitim amaçlı gönderdiği hatırlatılan açıklamada, "Bugünkü tatbikat türünün en büyük örneğiydi" ifadesi kullanıldı.

İLK KEZ İSVEÇ SEMALARINDA

Dagens Nyheter gazetesinde yer alan habere göre ise, Güney Dakota’dan havalanan B1-B Lancer tipi ağır bomba uçakları ilk kez İsveç üzerinde düşmana saldırı tatbikatı yaptı. Dört İsveç Gripen uçağının eşlik ettiği tatbikatta, 2 İsveç uçağı bomba uçaklarını korurken, diğer ikisi düşman uçağı olarak saldırıyı üstlendi.

DIŞ DÜNYAYA MESAJ

Tatbikatta dört İsveç uçağı da havada Amerikan tank uçağından yakıt doldurdu. Hava Kuvvetleri Kumandanı General Carl Johan Edström, “Milli savunma kabiliyetimizi güçlendiriyoruz, bunu diğer ülkelerle birlikte yapıyoruz. Tatbikat hem bizim operasyon gücümüzü artırıyor hem de diğer ülkelerle işbirliği içerisinde operasyon kabiliyetimizi artırıyoruz. ABD ve Finlandiya bizim işbirliği yaptığımız en önemli ortaklarımız” dedi.

Savunma Bakanı Peter Hultqvist, tatbikatın hava kuvvetlerinin gücünü ve kabiliyetini artırmasının ötesinde dış dünyaya da bir mesaj verildiğini söyleyerek, “doğal olarak bizim güvenlik stratejimiz kendi yakın çevremizde dengenin korunmasına katkıda bulunacaktır” dedi.

ABD İLE TATBİKATA ELEŞTİRİLER GELDİ

Tatbikat, Savunma Bakanı Hultqvist’in 2016 yılında Obama’nın Savunma Bakanı Ashton Carter, James Mattis ve Trump zamanında Mark Esper ile imzalanan anlaşmalar çerçevesinde yapılmakta. Hultqvist, ABD ile askeri tatbikat yapılmasına bazı çevrelerden eleştiri gelmesini ise, “Biz bu görüşü paylaşmıyoruz, Atlantik bağını sadece tümüyle Avrupa için değil, İskandinavya ve bizim ülkemiz için de çok önemli görüyoruz. Bizim İsveç-Finlandiya-ABD olarak üçlü anlaşmamız var ve bu iş birliği için mecliste geniş desteğe sahibiz” diyerek cevapladı.

KOVİD-19 SEBEBİYLE HEDEF KÜÇÜLDÜ

ABD'nin bu yıl Avrupa'da 75 bin askeri kapsayan "Avrupa'yı Savunma" tatbikatı gerçekleştirmesi planlanıyordu ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla bu tatbikatın kapsamı önemli ölçüde küçültüldü.

Sonraki Haber