İskenderun’un sorunları çalıştayda ele alındı

İskenderun Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen “Deprem Sonrası İskenderun’un Lojistik Durumu ve Ekonomik Kalkınması” konulu çalıştay büyük ilgi gördü. Çalıştayda ele alınan konular, daha sonra rapor haline getirilerek ilgili makamlara sunulacak

İskenderun Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen “Deprem Sonrası İskenderun’un Lojistik Durumu ve Ekonomik Kalkınması” konulu çalıştay büyük ilgi gördü. Çalıştaya turizm, denizcilik, finans, üretim, lojistik, firmalarının temsilcileri ve yerel yöneticiler katıldı. Deprem sonrası İskenderun’un tekrar ayağa kaldırılması konusunda görüşler açıklandı.

İskenderun Teknik Üniversitesi merkez kampüs fuar alanındaki çalıştayda ele alınan konular, daha sonra rapor haline getirilerek ilgili makamlara sunulacak. Her konunun ayrı ayrı masalarda ele alındığı çalıştayda, şu görüşler savunuldu:

SEKTÖRLERİN GÖRÜŞLERİ

- Demir-Çelik Masası: Deprem sonrası yatırımlarda gecikme oldu. Desteklerin daha fazla olduğunu öğrendik. Destekler sürdürülmeli. Sektörümüz ülkemiz için de önemli bir lokomotif görevi üstleniyor.

- Denizcilik Masası: Bölgesel anlamda limanların çok olması, bu alanın güçlü olduğunu gösteriyor. Depoların çok olması maliyet açısından da rekabetçi ortam yaratıyor. Deprem sonrası limanlarda alt yapı sorunu gündeme geldi. Limanların kalite sorunu giderilmeli. Denizcilik açısından Hassa Tünelinin açılması önem arz ediyor. Üniversitenin kalifiye elaman yetiştirmesi konusu önemli.

ALT YAPI SIKINTILARI GİDERİLMELİ

- Finans Sektörü Masası: İskenderun, liman şehri ve üretim odaklı şehir olduğunda yine demir çelik sektörünün yoğun olduğu bir yerdir. Bunların finans sektörü ile karşılıklı ilişkileri vardır. Biz çatıyız ve diğer sektörlere baktığımızda kilit sektörüz. Bizim zayıf yanlarımız ise depremden dolayı prefabrik şubelerde çalışmamızdır. Alt yapı ve trafik noktasında sıkıntılar var. Bunlar giderilirse önemli mesafe alınır.

KURUMLAR ORTAK ÇALIŞMALI

- Turizm Masası: Konaklama, yeme, içme konularındaki alt yapı sorunu devam ediyor. Bu sorunlar ortadan kaldırılmadan bütün öneri ve çözümlerin hiçbir değeri yoktur. İskenderun geçiş güzergahı olmasından dolayı avantajlıdır. Şehir içinde trafik sıkıntılıdır. İnsanlar geldiklerinde daha güvenli bir alan istiyor. Bu alan olmadığı zaman turizm canlanmaz. Karavan ve yayla turizmi gelişti. Şehrin ayağa kalkması halinde sektör istenilen seviyeye gelecektir.

- Üretim Masası: Üretim alanında elaman sıkıntısı, malzeme tedariki sorunu var. Onun dışında pazarın daralması, güven kaygısı şeklinde yansımaktadır. Finansa erişim sıkıntımız var, bunun ülke çapında düzenlenmesi gerekmektedir. KOBİ’lerde üretken yatırımlara ihtiyaç var. Bu anlamda da istihdam sıkıntısı ortaya çıkıyor.

- Yerel Yönetimler Masası: Yerel yönetimler ile Üniversite ortak projelerde çalışmalı. Şehrin zemin etüdü ve yeni yapıların nereye ve ne şekilde yapılacağı iyi planlanmalı. Özellikle deprem sonrası istihdam sıkıntısı var. Mevcut mesleki eğitim kurslarının güncellenmesi gerekiyor. Kurumlar birlikte çalışırsa, siyasi kaygılar taşımadan ortak çözümler üretilebilir.

İskenderun Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Birol Erkan şunları söyledi: “Bizim bölümde deprem sonrası ekonomiye yeniden sağlamak ve artırmak amacıyla bir komisyon düzenlendi, komisyonun amacının en başta lojistik sektörünün kalkınmasını sağlamaktı, biz daha sonra dedik ki, bunu tüm sektörlere yayalım, hem üretim, hem sanayi, hem tarım, hem turizm, hem denizcilik, hem finans tüm sektörlere yayıp, top yükün ekonomik kalkınmayı gerçekleştirelim. Bu bağlamda rektörlüğümüzün bünyesinde bu komisyonun ilk çalışması ve sektör profesyonelleri bir araya getirerek, bir çalıştay düzenlemek oldu. İskenderun’un tüm profesyonelleri bilimsel katkılar sağlıyor, bizim deprem öncesi ve sonrası ile ilgili ekonomik kalkınma ile hazırladığımız belli sorular ve sektör profesyonelleri bu sorularımızı yanıtlayıp, öncelikle güncel sorunları ortaya koymayı amaçlıyor. İkinci oturumda da sorunlara çözüm bulmayı amaçlayacağız. Bizim çalıştayımız yöresel ve bölgesel olarak kalkınmaya katkıda bulunacaktır. Biz çalıştaydan çıkan bilimsel sonuçları raporlayıp, hem ilçenin, hem de ilin yerel yönetimlerine sunacağız. Biz de çeşitli bilimsel çalışmalarda çalıştay raporlarını kullanacağız.” diye konuştu.

İSKENDERUN’DA DENİZ TAŞIMACILIĞI

Erkan İskenderun’un deniz taşımacılığının deprem sonrasındaki durumunu şöyle anlattı:

“Depremden önce HADO taşımacılığı Kıbrıs ve başka ülkelere yapılıyordu. Deprem sonrasında iskelede sorun oluştu ama Mersin ilimizde devam etmektedir. Sizin sorularınızın cevabını biz de merak ediyoruz. Hatta denizcilik sektörü ile ilgili profesyonelleri çalıştayımıza davet ettik. Sadece yolcu taşıma bağlamında değil, aynı zamanda gemicilik yük taşıma da önemli. İskenderun Türkiye’de dördüncü büyük limanıdır. Bu durumda da depremden etkilenmeyen yer olan Mersin iline kaymıştır. Bu da bizim bölgenin lojistik sektörüne darbe vurmuştur. Bizim katılımımızın yüzde 99 üniversite dışındadır. Denizcilik, turizm, lojistik, demir çelik, yerel yönetimler bu çalıştayda bulunuyor ve çözüm konusunda tartışılıyor. Her masada üniversite akademisyenleri her masada katılımcılara destek veriyor ve üniversite tarım, üniversite tarım, Üniversite yerel yönetim gibi çalışmaları da somut olarak gerçekleştirmiş oluyoruz.

Deprem sonrası bir dip oluştu, dip her zaman canlanmanın başlangıcıdır, biz de hızla bir şekilde bu durumdan kurtulacağız. İskenderun ekonomik ve sosyokültürel durumunu eskisinden daha iyi hale getirecek."

Sonraki Haber