‘İskoçya bağımsızlığa daha da hazır’

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya'nın İngiltere'den bağımsızlığını kazanması için ikinci bir bağımsızlık referandumu kampanyası başlattıklarını duyurdu. 14 Haziran’daki açıklamasında Sturgeon, İskoçya'nın bugün "bağımsızlığa daha da hazır” olduğunu belirtti.

Sturgeon İngiltere’nin Brexit kararının İskoçya’yı olumsuz etkilediğini savundu. İskoçların artan yaşam maliyeti ve eşitsizliğin yanı sıra Brexit'in birçok etkisinden muzdarip olduğunu söyleyen Sturgeon, "Brexit, ticarete, yaşam standartlarına ve kamu hizmetlerine büyük zarar vererek, bizi Avrupa Birliği’nden (AB) ve Tek Pazardan kendi isteğimiz dışında söküp attı." dedi.
Brexit kararıyla bir seçim zorunluluğuyla karşı karşıya kaldıklarına işaret eden Sturgeon "Biz AB dışında, daha iyi olmayan, hatta daha da kötüleşme olasılığı olan nispeten zayıf ekonomik ve sosyal sonuçlara götüren bir İngiliz ekonomi modeline bağlı mı kalacağız, yoksa bunun yerine gözlerimizi umut ve iyimserlikle kaldırıp ilham mı alacağız?" diye sordu.
İngiltere'nin AB ile vardığı Brexit anlaşmasıyla Kuzey İrlanda'ya ayrıcalıklı bir konum verilerek, fiili AB üyesi olarak kalmasına yol açan düzenleme yapılmış fakat İskoçya, İngiltere ile aynı koşullarda 31 Ocak'ta AB'den resmen ayrılmıştı. Sturgeon'un, referandum sonrasında İskoçya'nın tekrar AB'ye katılmasını öngördüğü belirtiliyor.

2014 REFERANDUMUNDA BAĞIMSIZLIK ÇIKMADI

İkinci bir bağımsızlık referandumunun yasal şekilde yapılması gerekliliğine dikkati çeken Sturgeon, İngiliz hükümetinin izni olmadan bunun nasıl yapılabileceğine ilişkin stratejisini çok yakında parlamentoya sunacağını kaydetti.
18 Eylül 2014 tarihinde yapılan İskoçya bağımsızlık referandumunda İskoçlar İskoçya’nun Birleşik Krallık'tan bağımsız olup olmayacağını tayin etmek için sandık başına gitmişti.
Yüzde 84.59 katılım oranıyla 4,3 milyon kayıtlı seçmenin oy kullandığı referandumda %55.3 hayır oyu çıkmış ve böylece İskoçya Birleşik Krallık içinde kalmıştı. İskoçya’nın Birleşik Krallık bünyesinde yer aldığı bugünkü durumda, İskoçya hükümetinin bir dizi alanda yetkisi bulunuyor ancak ekonomi ve güvenlik konularında kararlar Londra'nın yörüngesinde alınıyor.
Bazı İskoç siyasetçiler, referandum sonucunda İngiliz hükümetinin İskoçya'nın bağımsızlığı seçmesi halinde AB üyeliğini de kaybedeceği tehdidini öne sürmesinin etkili olduğunu savundular.

BAĞIMSIZLIKÇILAR SEÇİMİ KAZANMIŞTI

İskoçya'daki 8 Mayıs 2021 tarihinde yapılan parlamento seçimlerini, ikinci bir bağımsızlık referandumu sözü veren İskoç Ulusal Partisi (SNP) kazanmıştı. Bu SNP’nin art arda kazandığı dördüncü seçimdi. Fakat SNP, yeni bir bağımsızlık referandumu için gereken parlamento çoğunluğunu elde edememişti. Seçim sonuçlarına göre SNP parlamentodaki 129 sandalyeden 64'ünü kazanmış ancak çoğunluğu elde etmek için gerekli 65 sandalyeye ulaşmıştı. Buna karşın referandum kararının bir diğer bağımsızlık yanlısı parti olan ve parlamentoda sekiz sandalye kazanan Yeşiller ile iş birliği yaparak alınabileceği belirtiliyor.

İNGİLTERE REFERANDUMA KARŞI

İngiltere İskoçya’nın olası bağımsızlık referandumuna karşı çıkıyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İskoçya'da 2014 yılında bağımsızlık referandumu yapıldığını hatırlatarak bir yenisine ihtiyaç olmadığını belirtiyor.
SNP ise 2014'te yapılan referandumda İskoçlar yüzde 55 ile bağımsızlığı reddetmiş olsalar da Brexit'in durumu değiştirdiğini ve yeni bir referanduma ihtiyaç olduğunu savunuyor. Brexit referandumunda İngilizlerin aksine İskoçlar yüzde 62 ile karşı oy kullanmış, buna rağmen referandumun toplam sonucuna bağlı olarak Avrupa Birliği’den ayrılmak durumunda kalmıştı.

REFERANDUM KARARINI İNGİLTERE’NİN ONAYLAMASI GEREKİYOR

İskoçya’nın referanduma gidebilmesi için İngiliz Parlamentosunun onayı gerekiyor. Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin 365 sandalyeyle çoğunluğu elinde bulundurduğu 650 üyeli parlamentodan böyle bir iznin çıkması ise mümkün görünmüyor. SNP tarafından yapılan yazılı açıklamada, yeniden referandum talebini Birleşik Krallık hükümetinin onaylaması gerektiği, aksi takdirde referandumla ilgili yasal girişim başlatılacağı duyuruldu. Referandum onayının çıkmaması durumunda bağımsızlık yanlılarının alternatif yollar deneyebileceği değerlendiriliyor. Yollardan biri, İngiliz Parlamentosundan izin alınmasını zorunlu kılan yasaya karşı mahkemeye gitmek. Diğer yol ise İngiliz hükümetine rağmen referanduma giderek olumlu sonuç çıkması halinde tek taraflı bağımsızlık ilan etmek.

BAŞKENT GLASGOW’DA EYLEM YAPILDI

15 Haziran’da İskoçya’nın başkenti Glasgow’da göstericiler, Birleşik Krallık'tan ayrılma talebini dile getirmek için bir araya geldi. "Herkes tek bayrak altında" hareketinin çağrısıyla yapılan gösteride "Bağımsız İskoçya" ve "Şimdi bağımsızlık" yazılı pankartlar taşındı. Eylemciler referandum düzenlenmesi talebinde bulundu.

Sonraki Haber