‘İslam elbette Almanya’ya aittir’

Almanya’nın yeni İçişleri Bakanı Nancy Faeser, göç ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Önceki hafta Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Faeser, Almanya’nın bir göç ülkesi olduğuna işaret etti. İş gücü göçünün kolaylaştırılması gerektiğini ifade eden Faeser, “Biz bir göç ülkesiyiz ve sonuçta iyi bir uyum ülkesi olmak istiyoruz. Alman vatandaşlığını kabul eden insanları ağırlamak istiyoruz. Öte yandan, ülkede kalamayanların geri dönüşlerini ve gönüllü ayrılmalarını da hızlandırmak istiyoruz. Artık insanların denizlerde boğulmalarına seyirci kalamayız. Yasal göç yolları oluşturacağız.” diye konuştu.

WULFF’UN SÖZLERİNİ ANIMSATTI

Alman İçişleri Bakanı’nın İslam hakkındaki sözleri dikkat çekici. Almanya Eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un “İslam Almanya’ya aittir.” sözlerine atıf yapan Bakan Faeser, Süddeutsche’ye verdiği demeçte, “İslam, elbette Almanya'ya aittir. Almanya'da uzun yıllardır kültürel yaşamın bir parçası olmuştur.” değerlendirmesini paylaştı. Göç için kota oluşturulması tartışmasına da değinen Faeser, Almanya’nın yabancı iş gücüne ihtiyaç duyduğunu hatırlattı. Aşırı sağcılığa karşı bir eylem planı hazırladıklarını ve aşırılık yanlılarının kamu hizmetinden daha hızlı çıkarılmasını öngördüklerini aktaran Faeser, “Örneğin radikalleri kamu hizmetinden daha hızlı çıkaracağız. Bu tür davalarda disiplin soruşturmalarının uzun sürmesi dayanılmaz. Bunu hızlandırmak istiyorum. Bu aynı zamanda memurlarının dinlenmesine izin veren aşırı görüşlü insanlar için de geçerlidir. Örneğin, açıktan devlete karşı savaş çağrısı yapan bir faşistin hâlâ öğretmen olması mümkün değildir. Devlet buna tahammül edemez.” dedi.

SALDIRILARIN YOĞUNLAŞTIĞI DÖNEMDE GELDİ

Nancy Faeser’in açıklamaları, Almanya’da İslam’a saldırıların arttığı bir dönemde geldi. Son haftalarda camilere yönelik saldırılar basında öne çıkıyor. Son olarak geçen hafta Saksonya-Anhalt eyaletindeki Halle kentinde bir camiye, öğle saatlerinde pompalı tüfekle ateş açıldı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. Ateşin, caminin karşısındaki bir evden açıldığının tespit edilmesi üzerine güvenlik güçleri, evde yaşayan 55 yaşındaki bir vatandaşı sorguya aldı. Siyasi suç kaydı olmadığı açıklanan şahsa ait demir pelet atan uzun namlulu silaha ve pompalı tabancaya el konuldu. Ocak ayı başında da Almanya’nın Iserlohn kentinde Müslüman mezarlığı yağmalanmıştı.

‘İSLAM KONFERANSI MODELİ SÜRDÜRÜLSÜN’

Öte yandan Faeser, farklı dinî teşkilatları buluşturmayı amaçlayan İslam Konferansı modelinin sürdürüleceğini de belirtti. Önceki İçişleri Bakanı Horst Seehofer döneminde Müsteşar Markus Kerber yönetiminde toplanan konferansın bakanlık nezdindeki sorumlusunun yeni dönemde Müsteşar Juliane Seifert olacağı açıklandı. Yeni dönemde gündeme alınması öngörülen konuların arasında İslam karşıtlığının yanı sıra İslam derslerinin olması da bulunuyor. Ancak 2006 yılında başlatılan konferans, farklı eleştirilerin de odağı. Başlıca eleştiri konusu, İslam dinin Alman devletiyle uyumlu hâle getirilmeye çalışılması.

Sonraki Haber