İSO’dan ‘Üreten Cumhuriyet’ vurgusu

Meclis toplantısı öncesinde İSO yönetimi ve meclis üyeleri katılımıyla Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılı için hazırlanan, Türkiye'nin güçlü sanayi mirasına, geleceğe yönelik gelişim idealine ve bir mirasın izinde ilerleyen etkileşimli dijital ‘İz ve Miras’ sergisinin de açılışı yapıldı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi toplandı. Meclis'te "Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılı'nda Yeni Nesil Sanayi İçin Önceliklerimiz Neler Olmalı?" sorusuna cevap arandı. Açılışta bir konuşma yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, "2023 yılını nispeten yüksek bir büyüme ile kapatacağımız açık. Ancak, büyüme kompozisyonumuzun kırılganlıklarımızı artırdığını da unutmamamız gerekiyor. Sanayi üretimi ve ihracatın zayıf, özel tüketim ve ithalatın canlı seyrettiği dengesiz görünüm sürüyor. Bunun cari açık ve enflasyon tarafındaki yansımalarını yaşamaya devam ediyoruz. Tüm bunlara depremin kamu mali dengeleri üzerinde yarattığı baskıyı da eklememiz gerekiyor. Orta Vadeli Program’da gördüğümüz bu yol haritasını tek cümlede özetlemek istersek; 'büyüme ve istihdamda ağır bedeller ödemeden, enflasyon ve cari açık gibi kırılganlıkların azaltılmasıdır' diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Bahçıvan, "21. Yüzyıl pek çok alanda olduğu gibi üretim ve sanayi anlayışında da büyük değişimleri beraberinde getiriyor. Bu yüzyılın üretim ve sanayi anlayışı eskisinden gerçekten çok farklı. Ucuz işgücü ve ucuz ham maddeye dayanan eski üretim tarzı, yerini artık temel unsuru bilim ve teknolojiye dayalı yüksek katma değer olan bir sanayiye bırakıyor." diye konuştu.

'200 YILDIR PATİNAJ YAPIYORUZ'

"Bizleri yüz yıldır huzur ve barış içinde tutan en kıymetli bağ ve değer cumhuriyettir. Barış içinde yaşıyorsak cumhuriyet sayesindedir." ifadelerini kullanan Bahçıvan, "Türkiye'de iktisadi büyümenin dünya ortalamalarına yakın, insani gelişmenin ise dünya ortalamalarının altında kaldığı görüyoruz. 200 yıldır patinaj yapıyoruz. Bu patinajdan kurtulmak için salt ekonomik büyüme, rakamlar ve niceliksel değerlere dayalı egemen anlayışı artık ivedilikle terk etmeliyiz. Yeşil ekonomiye dayalı bütünsel kalkınma, teknoloji odaklı yüksek katma değerli üretim, Ar-Ge, tasarım ve dijitalleşme, verimlilik ve ölçek ekonomisi, nitelikli eğitim ve nitelikli insan gücü Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında önceliklerimiz olmalıdır. Önemli olan konuşulanları uygulamaktır." mesajları verdi.

İSRAİL'E SERT TEPKİ

"Savaşın da bir hukuku ve ahlakı olmasına rağmen İsrail maalesef çocuk, kadın ayırmadan masum sivilleri vurup geçiyor. Bu savaşa nasıl girildi sorusu yerini 18 gün sonunda bu savaştan nasıl çıkılır sorusuna bırakıyor. Gazze'deki savaş küresel hegemonya mücadelesi, ABD AB, Çin ve Hindistan bağlantılı tedarik zinciri, koridor projeleri dikkatlerden kaçırılmaması gereken gelişmeler. İnsan hayatından değerli hiçbir şey olamaz. İsrail'i şiddetle kınıyorum. Bu gidişe insanlığın dur demesi lazım. Ne İslamofobiye ne de antisemitizme prim verilmemeli." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber