İspanya casus yazılımla çalkalandı: İsrail’in Pegasus’u İspanya Başbakanı’nı dinliyor

İsrail merkezli Pegasus casus yazılımının, İspanya Başbakanı ve Savunma Bakanı'nın telefonlarına eriştiği ve veri sızıntısı yaptığı açıklandı.

İspanya Devlet Bakanı Felix Bolano açıklamasında, Başbakan Pedro Sanchez ve Savunma Bakanı Margarita Robles'in cep telefonlarında İsrail’e bağlı NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımı tespit ettiklerini belirtti. İspanya hükümeti, Sanchez ve Roblos’un 2021 yılında Pegasus sistemiyle takip altına alındığına ilişkin Ulusal Mahkeme’ye suç duyurusunda bulundu.

İsrail devletine bağlı NSO Group’a ait Pegasus casus yazılımı, cihazlardaki güvenlik açıklarından faydalanarak hedef kişinin verilerini ele geçirmeyi amaçlıyor. SMS gibi yollarla telefona ulaşan casus yazılım, telefona yüklendiğinde mikrofonla kayıt alabiliyor, GPS bilgilerine erişebiliyor; e-posta, SMS, arama ve sosyal ağlardaki tüm verileri çalabiliyor. Uzmanlar bu tip casus yazılımların özellikle 2010’ların başından itibaren akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla önem kazandığını belirtiyor. Pegasus’un yaklaşık 40 bin kişinin cihazına sızdığı tahmin ediliyor.

İSRAİL SAVUNMA BAKANLIĞI’NA BAĞLI

NSO Group isimli casus yazılım firması İsrail merkezli olarak çalışıyor. Başka ülkelerde de şubeleri bulunan firma, satışlarını gerçekleştirmeden önce İsrail Savunma Bakanlığı’ndan onay alarak çalışıyor. Resmi metinlerde amacını “terörle mücadele” kapsamında gösteren firmanın gerçek amacının bu olmadığında neredeyse tüm uzmanlar hemfikir. Bir cihaza sızıntı yapmak için talep edilen meblağın yaklaşık 1 milyon dolar olduğu belirtilen yazılımın göstermelik amaçların arkasında İsrail için çalıştığı değerlendirmeleri yapılıyor. İspanya’dan önce de pek çok ülkede faaliyetleriyle gündeme gelen Pegasus’a gazetecilerden ciddi bir tepki var. Pegasus’un Amazon’un sahibi Jeff Bezoz’un cihazına dahi erişebilmesi, veri güvenliği konusunda ciddi endişelere yol açıyor.

Sonraki Haber