İsrail artık yeter! Daha kaç bebek ölecek!

Dünyanın gözü, İsrail'in Filistin ve Lübnan'da attığı füzelerde... Dünyanın kalbi, katlettiği masumlarda... Yaşanan gelişmeler her geçen gün katliama varıyor, topraklar her akşam kana bulanıyor... Masum bebekler hayata veda ediyor... İşte son gelişmeler

İsrail'in Filistin'deki saldırganlığı bir senedir durmadı... Yetmedi, şimdi sıra Lübnan'da... İki ülke de kendini cesurca savunuyor... Bir yandan gözler İran'a çevrilmiş durumda.

Tahran-Tel Aviv hattındaki gelişmeler de son hızla devam ediyor. İsrail diplomasiyi bir kenara atan askeri gücüyle konuşan tavrı hız kesmeden sürüyor... Son olarak akşam saatlerinde ABD Başkanı Joe Biden İsrail'e verdiği sınırsız desteği yok sayarak İsrail'in İran'ın petrol tesislerine saldırmak yerine başka alternatifler araması gerektiğini söyledi.

Biden, İsrail'in İran'a nasıl karşılık vereceğiyle ilgili sorulara, "İsrailliler (İran'a) saldırı anlamında ne yapacaklarına henüz karar vermediler, görüşmeler sürüyor. Eğer onların yerinde olsam petrol sahalarından farklı alternatifleri düşünürdüm" yanıtını verdi. Biden'ın açıklaması akıllarda soru işareti yarattı.

İRAN 'O AKŞAM' 3 ASKERİ ÜS VURMUŞ!

Öte yandan Washington Post (WP) gazetesinin, İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği füze saldırısı ve sonrasına ilişkin incelediği görüntülere göre, İran'a ait bazı uzun menzilli balistik füzeler İsrail'in hava savunmasını aşarak en az 3 askeri tesise ve istihbarat tesisine isabet etti veya bunların yakınlarına düştüğü anlaşıldı. Füze saldırısı sırasında ve sonrasında çekilen video ile fotoğrafların analizine yer verilen WP'nin haberinde, Necef Çölü'ndeki (Negev) Nevatim Hava Üssü'ne 20, İsrail'in merkezinde bulunan Tel Nof Hava Üssü'ne ise 3 füzenin isabet ettiği belirtildi.

Haberde, incelenen 3 farklı videoda Nevatim Üssü'ne doğru ilerleyen bir dizi füze görüldüğü aktarılarak, füzelerin yere düştüğü 20 noktada ateş topları ve duman bulutlarının gözlemlendiği ifade edildi.

Teyit edilen bir başka videoda da Tel Nof Üssü üzerinde yükselen çok sayıda duman bulutu görüldüğü kaydedilen haberde, en az iki füzenin de Tel Aviv yakınlarında, Mossad'a ev sahipliği yapan üssün yakınına düştüğü ve çarpmanın etkisiyle en az 2 çukurun oluştuğu aktarıldı.

WP gazetesine açıklamada bulunan analistler, ortaya çıkan görüntülerin füzelerin üslere doğrudan çarpmasıyla uyumlu olduğunu vurguladı.

ABD YEMEN'İ DE VURDU

ABD ve İngiltere, Yemen'deki Ensarullah Hareketi lideri Abdulmelik el-Husi'nin hedefe alındığı bir dizi operasyon başlattı. Yemen'deki Sana, Zemar, Hudeyde ve El-Beyda kentlerine 15 hava saldırısı düzenlendi. Saldırıda Husi'nin öldüğü ileri sürülse de Ensarullah'tan yapılan açıklamada liderlerinin güvende olduğu paylaşıldı.

FİLİSTİN'DEKİ KATLİAM!

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 17 Filistinli yaşamını yitirdi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 802 Filistinli öldü, 96 bin 844 kişi yaralandı.

İsrail ordusunun, Gazze'nin güneyinde yer alan Refah kentinde Ebu Cazar ailesine ait bir eve düzenlediği saldırı sonucu aralarında çocukların da bulunduğu hayatını kaybedenlerin olduğu bildirildi.
  • Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerinde Nusayrat Mülteci Kampı'nın kuzeyinde İsrail'in düzenlediği saldırılarda 2 Filistinli hayatını kaybetti.
  • İsrail'in saldırılarında yaşamını yitiren kampın kuzeybatısındaki Vadi Gazze Köprüsü bölgesinden bir Filistinlinin naaşı ise El-Avde Hastanesine nakledildi.
  • Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü, sağlık ekiplerinin İsrail'in Han Yunus kentine bağlı Menara Mahallesi'nde iki gün önce hedef aldığı evde yaşayan El-Fera ailesinden biri çocuk, 2 Filistinlinin naaşını çıkardığını aktardı.
  • İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde düzenlediği saldırılarda yaralanan bir Filistinli de hayatını kaybetti.
  • Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Şeyh Zayid bögesinin İsrail tarafından bombalanması sonucu 1 kişi ölürken, 4 kişi yaralandı.
  • İsrail'in Gazze kentinin kuzeybatısındaki balıkçıları hedef alan bombardımanında Filistinli bir balıkçı öldü ve yaralananlar oldu.
  • Gazze'nin orta bölgesindeki Deyr el-Belah kentinde bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi'nden yapılan açıklamada, Deyr el-Belah kentinde İsrail savaş uçaklarının saldırısında ölen 4 kişinin naaşı ile çok sayıda yaralının hastaneye getirildiği aktarıldı.
  • Görgü tanıklarının ifadelerine göre, arama kurtarma ekipleri Nusayrat Mülteci Kampı'nda yıkılan bir binanın enkazından 2 kişinin cansız bedenini çıkardı.
  • Han Yunus kentinde de Ebu Cezer ailesinin hedef alınması sonucu 3 Filistinli ölürken çok sayıda kişi de yaralandı.
  • Han Yunus kentinde İsrail askerleri Filistinlilerin evlerine doğru ateş açtı. Refah kentinde de İsrail topçuları Mevasi Mülteci Kampı'nı hedef aldı.
  • İsrail ordusu ayrıca Şucaiyye ve Zeytun mahallelerindeki Filistinlilerin evlerini ateş altına aldı. Görgü tanıklarına göre, İsrail hücumbotları Gazze kentinin deniz kıyılarına top mermileri attı.

Zeytin toplayan Filistinlilere saldırı!

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'da bir Filistinliyi yaralarken, Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler de Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde zeytin toplayan Filistinlilere saldırdı. Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, kızılay ekiplerinin, Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Nablus'un güneyindeki Urif köyünde çıkan olaylar sırasında İsrail askerleri tarafından bacağından vurulan 29 yaşındaki bir genci hastaneye naklettiği belirtildi. Öte yandan İsrail güçlerinin Beytüllahim kentinin güneyindeki El-Hıdır kasabasına baskın düzenlemesi üzerine Filistinliler ile askerler arasında arbede yaşandı. İsrail güçlerinin zehirli gaz bombası ve ses bombası kullanması sonucu bazı Filistinliler gazdan etkilendi. Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler de Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde zeytin toplayan Filistinlilere saldırdı.

LÜBNAN'DAKİ KATLİAM!

İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine dün geceden bu yana yoğun saldırıları düzenledi. Saldırılar sonucu bölgedeki birçok bina yıkıldı veya ağır hasar gördü.

Hizbullah'a 8 Ekim 2023'ten beri saldırn İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan makamlarına göre, Hizbullah'ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1411 kişi öldü.

Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine düzenlediği füze saldırısı sonucu Metula yerleşim biriminde alt ve üst yapıda büyük hasar oluştuğu ve bazı noktalarda yangın çıktığı belirtildi. Haaretz Gazetesinin haberine göre, son 24 saat içinde Metula'ya yaklaşık 50 füze ve şarapnel parçası düştü. Düşen füze ve şarapneller ev, stat, meydanlar ile elektrik ve su şebekelerinde büyük hasara yol açarken bazı noktalarda yangın çıkmasına sebep oldu.

LÜBNAN'DAN GÖÇ SÜRÜYOR

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Lübnan Ofisi Başkanı Mathieu Luciano, İsrail'in saldırılarına devam ettiği Lübnan'dan yaklaşık 235 bin kişinin Suriye'ye geçtiğini bildirdi. Luciano, bu kişilerden 152 bininin Suriyeli ve 82 bininin ise Lübnanlı olduğunu söyledi. Luciano, aynı dönemde 50 bin kişinin Beyrut Havalimanı'nı kullanarak, 1060 kişinin de deniz yoluyla ülkeden ayrıldığını belirtti.

SİVİL SAVUNMA EKİPLERİ HEDEFTE!

İsrail savaş uçakları, 23 Eylül'den bu yana Beyrut'taki en şiddetli saldırısında enkaz kaldırma ve yaralıları kurtarma çalışmalarına katılan sivil savunma ekiplerini hedef aldı. Hizbullah'tan yapılan açıklamada “İsrail uçakları, enkazı kaldırmak ve yaralıları kurtarmak için çalışan sivil savunma ekiplerine saldırılar düzenliyor” denilerek Saldırılarda bir de sivil savunma mensubunun hayatını kaybettiği belirtildi.

REŞİT SIKAFİ ŞEHİT Mİ OLDU?

İsrail ordusundan yapılan açıklamada Hizbullah'ın iletişim sistemi sorumlusu Muhammed Reşid Sıkafi'nin öldürüldüğü ileri sürüldü. Açıklamada, İsrail ordusunun Beyrut'a düzenlediği saldırıda öldürülen Sıkafi'nin 2000'den bu yana Hizbullah'ın iletişim sistemi sorumlusu olduğu, önde gelen komutanlarından biri olarak değerlendirildiği ve üst düzey liderlere yakın olduğu belirtildi. Açıklamada, Hizbullah'ın içindeki bilgi aktarımı ile iletişimin sürekliliğinin Sıkafi'ye bağlı olduğu iddia edildi. Hizbullah'tansa konuya ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

HAYDUT ABD GEMİSİ GÜNEY KIBRIS'TA!

ABD'ye ait uçak taşıma kapasiteli amfibi hücum gemisi USS Wasp (LHD), Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Limasol Limanı'na demirledi. ABD'nin GKRY'ye akredite Lefkoşa Büyükelçisi Julie Davis Fisher, “USS Wasp'a planlı ikmal, subayları ve mürettebatk ve bölgesel istikrarı desteklemek için Doğu Akdeniz'de” dedi. USS Wasp son olarak Öncü Gençlik ve TGB üyelerinin gemide görevli bir ABD askerinin başına çuval geçirmesiyle gündeme gelmişti. Gençler, çuval eyleminin ardından “Mehmetçiğimizin ve binlerce Filistinlinin kanını elinde taşıyan ABD askerleri ülkemizi kirletemez. Bu topraklara her adım attığınızda sizi hak ettiğiniz gibi karşılayacağız!” açıklamasını yaptı.ının hak edilmiş dinlenme molası için Limasol'a 'hoş geldin' diyoruz. USS Wasp, saldırganlığı caydırma

7 EKİM'DE EYLEM VAR!

Anadolu Sivil Toplum Kuruluşları Platformu bünyesinde kurulan Filistin dayanışma platformları, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Filistin'e düzenlediği soykırıma varan saldırılarının yıl dönümü için yürüyüş yapacak.

Anadolu Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Metin Mahitapoğlu, İsrail'in saldırılarını farklı bir noktaya taşıdığını söyledi. İsrail'in saldırılarını artırmasının nedeninin, ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'nden aldığı destek olduğunu belirten Mahitapoğlu, bunu Gazze ile sınırlı tutmadığını, Lübnan, Suriye, Yemen ve İran'a kadar götürdüğünü ifade etti.

Mahitapoğlu, "7 Ekim'in yıl dönümü. Bundan dolayı da Türkiye genelinde sivil toplum kuruluşları olarak hem Filistin'e destek hem soykırıma itiraz hem de Amerika başta olmak üzere İngiltere, Almanya, Fransa, Hindistan ve tüm bu vahşete ortak olanları ifşa etmek için meydanlarda olacağız." dedi.

Yürüyüşe Vatan Partisi örgütleri de katılacak.

TURİST Mİ TERÖRİST Mİ?

İsrailli turistler, Rodos Adası'nda düzenlenen Filistin'e destek eylemine katılanlara küfür edip tehditler savurdu. Yunan basınında çıkan haberlere göre, dün akşam Rodos Adası'nda Filistin'e destek eylemi düzenlendi. Ada'daki İsrailli turistler, eylemcilere küfür ve tehditlerle sözlü saldırıda bulundu. Yaklaşık 20 kişilik İsrailli turist, eylemi dağıtmak istedi ancak eylemciler buna müsaade etmedi.

İTALYA VATANDAŞLARINI ÇIKARDI

İtalya hükümetinin, Lübnan'a düzenlediği özel seferle bu ülkedeki 178 vatandaşını tahliye ettiği bildirildi. İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, hükümet tarafından dün akşam düzenlenen özel seferle vatandaşlarının Lübnan'dan Roma’ya getirildiği belirtildi. Bakanlık, ilerleyen günlerde Lübnan'dan ayrılmak için uçuş bulmakta zorlananlar için ek seferlerin düzenleneceğini kaydetti.

Dünyadan tepkiler

  • Türk Dışişleri Bakanlığı “Gazze'de soykırım uygulayan ve Lübnan'ı istila eden İsrail, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da da uluslararası hukuku sistematik bir şekilde ihlal etmektedir" ifadesini kullandı. İsrail tarafından Tulkerim'e düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybeden Filistinlilere Allah'tan rahmet dilenen açıklamada, "İsrail'in, Filistin halkını ve meşru haklarını yok etmek üzere attığı her adım, uluslararası barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit oluşturmaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlar, İsrail'in uluslararası hukuka aykırı saldırılarını durdurmaya ve Filistin halkının haklarını savunmaya çağrıldı.
  • Mısır ve Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile uluslararası topluma, Gazze ve Lübnan'da acil ve kalıcı ateşkes sağlama çağrısı yaptı. Mısır Dışişleri Bakanlığının haberine göre, Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ile Suudi mevkidaşı Faysal bin Ferhan telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Abdulati ve Bin Ferhan, iki ülke arasında devam eden koordinasyon ve istişareler çerçevesinde Lübnan'daki durumu ve İsrail'in bölgede tırmandırdığı gerilimi görüştü. İki bakan, uluslararası topluma, özellikle de BMGK'ya, sorumluluklarını üstlenme ve hem Lübnan'da hem de Gazze Şeridi'nde acil ve kalıcı ateşkes sağlama çağrısında bulundu. İsrail'in Filistin ve Lübnan halklarına yönelik saldırıları nedeniyle Arap dünyasının yaşadığı tehlikelerle başa çıkmak için iki ülke arasındaki koordinasyonun sürdürülmesi konusunda mutabık kalan bakanlar, Lübnan halkıyla da dayanışma içinde olduklarını vurguladı.
  • İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Orta Doğu'da topyekun bölgesel bir savaşı durdurmaktan daha önemli bir şeyin olmadığını belirterek, acil ateşkes için herkesin çaba gösterilmesini istedi. Albares, Meclis Dış İlişkiler Komisyonunda yaptığı konuşmada, "Savaş artık bitmeli, Gazze ve Lübnan'da acil ateşkes. İsrail'in Lübnan'a saldırıları gerilimi daha da artırdı ve topyekun bölgesel bir savaşın eşiğine getirdi" dedi. İsrail'in Lübnan gibi bağımsız ve egemen bir ülkeye saldırılarının uluslararası insancıl hukuka uyulmasının zorunluluğunu bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Albares, "Batı Şeria'da son 20 yılda, Lübnan'da ise son 30 yılda en yüksek ölüm oranını görüyoruz. Bu nedenle tüm tarafların sivillerin yaşamlarına ve insanlığın en temel ilkelerine saygı duymasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.
  • İrlanda’nın ilk kadın cumhurbaşkanı Mary Robinson, İsrail'in Orta Doğu'da cezasızlıkla hareket ettiğini belirterek, ABD'nin İsrail'e silah sağlamayı durdurması çağrısında bulundu. Eski dünya liderlerinin yer aldığı uluslararası sivil toplum örgütü "The Elders" grubunun başkanı olan ve 1990-1997'de İrlanda'nın 7. cumhurbaşkanı olarak görev yapan Robinson, İrlanda Radyo Televizyonu (RTE) Radio 1'de açıklamalarda bulundu. Dünyanın İsrail'in tüm kırmızı çizgileri aşmasını ve uluslararası insancıl hukukun korkunç şekilde çiğnenmesini izlediğini söyleyen Robinson, uluslararası alanda, Gazze ve Lübnan'daki insanların hayatının, İsrail'dekilerden çok daha az değerli görüldüğünü dile getirdi.
Sonraki Haber