İsrail askeri Kıbrıs'a çıktı

Güney Kıbrıs ve İsrail Silahlı Kuvvetleri, Ada'da Agapinor-2023 tatbikatı düzenledi. İki ordunun operasyonel kabiliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenen tatbikatın, 'Doğu Akdeniz'deki mükemmel ilişkiyi vurguladığı' kaydedildi.

Güney Kıbrıs ve İsrail arasında Türkiye ve KKTC'ye karşı kurulan silahlı ittifak, her geçen gün ilişkilerini daha da derinleştiriyor. Son olarak Kıbrıs'ta düzenlenen Agapinor-2023 Tatbikatı'na da çok sayıda İsrail askeri katıldı. 7-11 Mayıs 2023 tarihleri arasında düzenlenen tatbikatta, iki ordunun birlikte çalışabilirliğinin ve muharebe ile caydırıcılık kabiliyetlerinin geliştirilmesinin hedeflendiği bildirildi.

“İkili Savunma İşbirliği Programı” çerçevesinde düzenlenen tatbikatta, gerçekçi ve değişken bir ortamda zorlu operasyonel senaryoların işlendiği kaydedildi.

Rum Milli Muhafız Ordusu tarafından tatbikata ilişkin yapılan açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

“Tatbikat, çeşitli komuta seviyelerinde ortaklaşa yönetilmiştir. Tatbikat senaryosu, diğer hususların yanı sıra, hava indirme operasyonları, meskûn mahallerde muharebe, arazi/dağ muharebesi, silah atışları ile muharebe destek ve lojistik faaliyetlerinin yürütüldüğü disiplinler arası eğitimleri içermekteydi.

“Tatbikat, Ulusal Muhafızlar tarafından geliştirilen uluslararası işbirliği ağının bir parçası ve iki devletin Silahlı Kuvvetleri arasındaki gelişmiş işbirliğinin bir devamı niteliğindedir. Tatbikat aynı zamanda ilgili taraflar arasında bilgi ve deneyim alışverişi için bir fırsat olup personelin operasyonel kabiliyetlerinin artırılmasına önemli ölçüde katkıda bulunmakta, birlikte çalışabilirliği geliştirmekte ve Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesine katkıda bulunan iki ülke arasındaki mükemmel ilişkiyi vurgulamaktadır.”

ADINI TRUVA'DAN ALDI

Agapinor adı, Yunan mitolojisinden alındı. Truva Savaşı'ndaki Arkadyalı birliğin lideri olan Agapinor, Agamemnon'dan aldığı 60 gemi ile Arkadyalıları Truva Savaşı'na götürmüş ve bizzat Truva Atı'nda yer alan kişilerden biri olmuştu. Helen'in talipleri arasında yer aldığı belirtilen Agapinor, hikayeye göre Truva'dan dönerken bir fırtınaya yakalanarak Kıbrıs kıyılarına sürüklendi ve burada Paphos kenti ile ünlü Afrodit Tapınağı'nı kurdu. 

ADA'YA DEMİR KUBBE

Son yıllarda Güney Kıbrıs'a iyice yerleşmeye başlayan İsrail'in, önümüzdeki dönemde Rumlara Demir Kubbe hava savunma sistemi vermesi bekleniyor. İki ülke arasındaki anlaşma geçen yıl imzalandı. İsrail'den kaç bataryanın alınacağı, ne zaman teslim edileceği ve nereye yerleştirileceği bilinmezken, Jerusalem Post gazetesi Demir Kubbe'nin Türk S/İHA'larına karşı kullanılabilecek ideal hava savunma sistemi olduğunu kaydetti. Yunan Kathimerini gazetesi de sistemin “Türkiye'den gelen tehdide karşı alındığını” yazarken, 70 kilometre menzili olan Demir Kubbe'nin Ada'nın tamamını “koruyacağı” savunuldu.

SCALP FÜZELERİ GÜNCELLENECEK

Avrupalı füze ve mühimmat üreticisi MBDA, 11 Mayıs 2023 tarihinde Yunanistan ile imzaladığı sözleşme kapsamında, Yunan Hava Kuvvetleri envanterindeki SCALP seyir füzelerinin yarı ömür modernizasyonunu (MLR) yapacak. Sözleşme ile Yunan Hava Kuvvetleri, SCALP füzesi için görev planlama ürünleri, bakım ve teknik destek tedarik edecek. MBDA CEO’su Eric Béranger, anlaşmayla ilgili şunları söyledi: “Yunanistan ile ilk Exocet sözleşmemizi imzaladıktan 55 yıl sonra imzalanan bu sözleşmenin MBDA için özel bir anlamı var. O zamandan bu yana bağlılığımız hiç azalmadı ve Yunan Hava Kuvvetlerinin bu SCALP füzelerinin yarı ömür yenilemesi için MBDA’ya yönelik bu ek güven ifadesinden büyük onur duyuyoruz. Bu, Yunan Silahlı Kuvvetleri müşterisinin gereksinimlerini karşılamak için en iyi çözümleri sağlayan kilit egemen yetenekleri sunmaya devam etme taahhüdümüzü bir kez daha pekiştiriyor.” Yunan SCALP füzelerinin menzili birçok kaynakta 250+ km olarak belirtiliyor.

Sonraki Haber