İsrail askerlerinden Netanyahu'ya rest: Ateşkes olana kadar savaşmayacağız

İsrail ordusundaki 130 asker kamuoyuna yönelik yayımladıkları mektupta ateşkes olmadığı müddetçe ordu için çalışmayacaklarını açıkladı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik sonuçsuz saldırıları sürdükçe ordudaki çözülmeler sürüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yokuşa sürmesi sonucu ateşkes görüşmelerinin tamamlanması askerleri de bıktırmış durumda.

İsrail’in günlük gazetesi Haaretz yayınladığı haberde, İsrailli askerlerin orduda hizmet vermek istemediklerini duyurdu. Haberde, 130 İsrailli askerin bir mektup imzalayarak, Gazze Şeridi’ndeki esirlerin getirilmesi ve ateşkes olmaması halinde orduya hizmet vermeyeceklerini açıkladığı kaydedildi.

'ESİRLERDEN DAHA FAZLASI ÖLDÜ'

İsrail kabinesine ve İsrail Savunma Kuvvetlerine (IDF) hitaben yazılan mektubu imzalayanlar arasında zırhlı birlikler, topçu birlikleri, iç cephe komutanlığı, hava kuvvetleri ve donanma gibi çeşitli askeri birliklerdeki yedek ve askere alınanlar bulunuyor. Mektupta Gazze’de saldırıların devam etmesine karşı olduklarını beyan eden askerler, çatışmaların devam etmesinin esirlerin serbest bırakılmasını geciktirdiğini dile getirdi. Mektupta, “Gazze’de savaşın devam etmesinin yalnızca esirlerin tutsaklıktan kurtarılmasını geciktirmediği, aynı zamanda hayatlarını tehlikeye attığı net bir şekilde ortada. Çok sayıda asker IDF saldırılarında öldü. İsrail’in Gazze'de esirlerin kurtarılması için düzenlediği saldırılarda ise kurtarılan esirlerden daha fazlası öldü” ifadeleri yer aldı.

“Hükümet ateşkese varmazsa hizmet vermeye devam etmeyeceğiz” uyarısı yapan İsrailli askerler mektupta, “Bazılarımız için kırmızı çizgi çoktan aşıldı, bazılarımız içinse hızla yaklaşıyor. Kırık kalplerle göreve gitmeyi bırakacağımız gün yaklaşıyor” dedi.

İSRAİL ATEŞKESİN ÇOK UZAĞINDA

İsrail'de çeşitli kesimlerden ateşkes talebi yükselirken İsrail ordusu Gazze'ye yönelik saldırılarına devam ediyor.

Ordu Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de bulunan El-Yaman El-Said Hastanesi'nin bahçesinde yerinden edilen sivillerin kaldığı çadırları vurdu. Yerel kaynaklar, 16 sivilin hayatını kaybettiğini aktardı. Tıbbi kaynaklar, Gazze Şeridi'nde sabah saatlerinden itibaren 50'si Kuzey Gazze'de olmak üzere 64 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini aktardı.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi ise İsrail'in Kuzey Gazze'de özellikle Cibaliye Mülteci Kampında 5 gündür sivillere yönelik saldırıları sonucu 125 can kaybının yaşadığını açıkladı. Onlarca cansız bedenin de sokaklarda olduğu belirtildi.

Gazzeli bir kişi İsrail ordusunun saldırısının yarattığı tahribatı görüntüledi.

Sonraki Haber