İsrail eski Genelkurmay Başkanı Halutz: Savaşı kaybediyoruz

Eski Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, ülkesinin resmi anlatısıyla ters düşerek, Tel Aviv'in Filistin'e karşı sürdürdüğü savaşı kaybettiğini belirtti. İsrail'e direnen her bölgeden saldırı haberlerinin gelmesi, ise çatışmanın tüm bölgeye yayılıp yayılmayacağı konusunda soruları beraberinde getiriyor

İsrail'de yayın yapan Kanal 14 haber kanalının muhabiri Yishai Friedman, Halutz'un Hayfa'daki hükümet karşıtı protestoya katılan aktivistlerle yaptığı konuşmanın kaydını yayınladı. Halen etkinliğini koruyan bir askeri figür olan Halutz, İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri ve siyasi yaklaşımına dair eleştirilere katılarak, "bir zafer manzarası olmayacak çünkü bu manzara, bin 300 can kaybını, bir kısmı geri dönse de 240 rehineyi ve evlerine dönemeyen yaklaşık 200 bin mülteciyi yansıtıyor." ifadelerini kullandı.

İsrail'in HAMAS'a karşı giriştiği savaşı kaybettiğini söyleyen eski Genelkurmay Başkanı, sadece askeri konulara odaklanmak yerine, ağır kayıplara ve insanların yerlerinden edilmesine dikkat çekerek, “zaferi” çatışmanın insani maliyetiyle ilişkilendirdi. 75 yaşındaki emekli general, elde edilecek tek zaferin Binyamin Netanyahu'nun devrilmesi olduğunu şu sözlerle vurguladı: “Benim için zaferin resmi, Başbakan Netanyahu'nun istifa etmesi olacak.”

ARTAN KAYIPLAR DİKKAT ÇEKİYOR

Halutz'un İsrail'in “Soykırım savaşı” olarak damgaladığı savaş 81 gündür sürüyor ve yaklaşık 21 bin kişinin hayatına mal oldu. Eski Genelkurmay Başkanı'nın bakış açısı, söylemi yıpratma savaşından insani krize yönlendiriyor. İsrail ordusu dün üç askerinin daha öldüğünü açıklayarak, kara operasyonu başladığından beri toplam kaybın 163'e çıktığını duyurdu. HAMAS ise Aksa Tufanı Operasyonu’ndan bu yana yaklaşık 5 bin İsrail askerini hedef aldığını, bunların neredeyse üçte birinin öldürüldüğünü öne sürüyor.

'ÇOK CEPHELİ SAVAŞ'

İsrail'in artan askeri kayıpları ve Gazze'deki insani krize yönelik uluslararası kınamaların arttığı bir ortamda, Tel Aviv yetkilileri son günlerde HAMAS'a karşı savaşın zaman alacağını vurguluyor. Ayrıca görünen o ki kara operasyonun başında belirlenen iddialı hedeflerden vazgeçme konusunda da şimdilik isteksizler. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün yaptığı açıklamada, ülkenin "çok cepheli bir savaş" içinde olduğunu ve birçok yönden “saldırıya uğradığını” söyledi. Önlerinde “uzun ve zorlu bir mücadele” olacağı konusunda uyaran Bakan, İsrail'e karşı hareket edenlerin "potansiyel bir hedef" olduğunu söyledi. 65 yaşındaki Bakan; “Gazze, Batı Şeria, Lübnan, Suriye, Irak, Yemen ve İran” olarak tanımladığı yedi güçle mücadele halinde olduklarını, bu bölgelerin altısına karşılık verdiklerini ve çatışmaların genişleyebileceğini belirtti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi önceki gün yaptığı konuşmada Gazze'deki savaşın muhtemelen "aylarca daha" devam edeceğini söyledi. “HAMAS'ı tamamen yok etmek ve hızla yeniden bir tehdit haline gelmesini önlemek için uzun ve kararlı bir mücadeleye ihtiyaç duyulacağını” belirten Halevi, ellerin "sihirli bir çözüm" olmadığını ifade etti.

LÜBNAN SINIRI HEP DAHA SICAK

Hizbullah ile İsrail arasında süren çatışma ise her gün sınırın iki tarafından da açılan karşılıklı ateşle sürüyor ve olaylar son günlerde iyice yoğunlaşmakta. Önceki gün meydana gelen çatışmalarda, iki Hizbullah savaşçısının, biri ağır dokuz İsrail askerinin yaralandığı açıklandı.

VUR EMRİ BİDEN'DAN

Kuzey Irak'ın Erbil kentindeki ABD askerlerinin bulunduğu bir askeri üsse pazartesi erken saatlerde bir ABD askerinin ciddi şekilde yaralanmasına neden olan insansız hava aracı (İHA) saldırısı düzenlendi. Bölgedeki Amerikan güçleri, aynı günün ilerleyen saatlerinde Kataib Hizbullah savaşçılarının ve Irak direniş eksenine bağlı milislerin kullandığı üç tesisi vurdu. Iraklı yetkililer, ABD saldırılarında bir kişinin öldüğünü, 18 kişinin de yaralandığını duyurdu. Washington kaynakları saldırının Başkan Joe Biden'ın emriyle yapıldığını açıkladı. Savunma Bakanı John Austin dün yaptığı açıklamada, "Bölgedeki çatışmayı tırmandırmaya çalışmasak da halkımızı ve tesislerimizi korumak için gerekli önlemleri almaya kararlıyız.” dedi. ABD, Iraklı direniş güçlerine karşı bölgede 2 bin 500 asker bulunduruyor.

NETANYAHU'NUN 'SIRDAŞI' BEYAZ SARAY'DA

Biden yönetiminden üst düzey yetkililer ile ABD basınında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya “çok yakın bir isim” olarak da nitelendirilen Ron Dermer arasında dün “saatler sürdüğü” ifade edilen bir görüşme yapıldı. İsrail'in Savaş Kabinesi Üyesi Dermer'in toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldiği belirtildi.

ABD basınına konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi tartışmaların içeriği hakkında bilgi verdi. Buna göre görüşmede şu meseleler ele alındı:

“Yüksek değerli HAMAS hedeflerine odaklanmak için savaşın farklı bir aşamasına geçilmesi.”
“İnsani durumu iyileştirmeye ve sivillere verilen zararı en aza indirmeye yönelik adımlar atılması.”
“Kalan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak.”
“Çatışma sonrası Gazze için planlama.”

Beyaz Saray'ın, eski ABD Büyükelçisi Dermer'den, İsrail'in Gazze'de yaklaşık üç aydır sürdürdüğü ve 21 bine yakın kişinin ölümüyle sonuçlanan yüksek yoğunluklu savaştan uzaklaşmasını istediği belirtildi. Bugün ABD basınında yer alan haberlere göre bir İsrailli yetkili CNN'e, “HAMAS'la savaşı konusunda Washington ile Tel Aviv arasında görüş ayrılıkları olsa da her iki ülkenin de Filistinli grubun sonunu görmek istediğini” söyledi. İsrail'in ABD yönlendirmesi doğrultusunda savaş stratejilerinde değişikliğe gittiği söylentisi üzerine Netanyahu'nun kıdemli danışmanlarından Mark Regev, “Şu taktik mi yoksa bu taktik mi olsun diye tartışabiliriz. Fakat biz Washington ne derse onu çok dikkatli dinliyoruz ve onların da bizim söylediğimiz her şeyi çok dikkatli dinlediğine inanıyoruz. Zaten sonuçta biz bu konuda aynı taraftayız.” dediği belirtildi.

Sonraki Haber