Ağır kayıplar sürerken İsrailli generaller huzursuz

Tel Aviv güçlerinin Gazze’de tekrar tekrar aynı yerlere girmek zorunda kalması askeri kademede tepkilere yol açıyor. Subaylara bakılırsa askerler, Netanyahu’nun net bir stratejisi olmadığı için ölüme gidiyor. Tel Aviv beş gün içinde beş askerin öldüğünü, 95’inin yaralandığını açıkladı

İsrail ordusu, geçen cumadan beri süren şiddetli çatışmalardan sonra Gazze'nin kuzeyindeki Zeytun'dan çarşamba sabahı kısmen geri çekildi. Edinilen bilgiye göre Nahal Tugayı “ek saldırı operasyonlarına” hazırlanmak üzere kışlasına dönerken, bazı birliklerin Zeytun'da faaliyet göstermeyi sürdüreceği belirtildi.

Aynı amaç için çarpışan farklı direniş güçleri biri kuzeyde diğerleri güneyde olmak üzere üç bölgede çatışmayı sürdürüyor: Cibaliye, Refah ve Zeytun. Tablo ise Tel Aviv güçleri için günden güne daha karanlık bir hale geliyor. İsrail ordusu cuma gününden beri beşi Cibaliye'de biri Refah'ta toplam altı askerini yitirdiğini, 95'inin de yaralandığını bildirdi. Açıklamalara göre bazı yaralı askerlerin durumu ciddiyetini koruyor. Savaş alanındaki görüntülerin yayınladığı videolarda direniş güçlerinin meşhur Merkava tankları da dahil olmak üzere çok sayıda askeri aracı oyun dışı bıraktığı görülüyor.

Böylece çarşamba günü itibarıyla 7 Ekim'den bugüne kadar ölen İsrailli asker sayısı 621'e ulaştı. Bu ölümlerin 273'ü Gazze'ye kara harekatı başladıktan sonra meydana geldi. Tel Aviv askeri kaynakları şu anda Gazze'de üç tümenin görev yaptığını bildiriyor. İsrail ordusunda bir tümende 10 bin ila 16 bin asker bulunuyor.

‘SAVAŞIN SONU GÖRÜNMÜYOR’

Gidişat böyleyken ülkenin askeri kademelerinde huzursuzluk artıyor. New York Times'a (NYT) konuşan fakat adları gizli tutulan iki İsrailli yetkili, bazı generaller ve Savaş Kabinesi üyeleri arasında Gazze'yi yönetmek için HAMAS'a alternatif oluşturacak bir plan geliştirmeyen Başbakan Binyamin Netanyahu'ya karşı tepkilerin arttığını doğruladı. İsrailli askeri liderler, Netanyahu'nun ihmalleri nedeniyle operasyonları arttırmak zorunda kaldıklarını, bu yüzden birliklerin büyük tehlikelere maruz kaldığını ve kayıplar verdiğini belirtti. Generallere göre “Görünürde savaşın net bir sonu yok ve ateşkes müzakereleri de durmuş gibi görünüyor.” Tüm bu sebeplerle NYT'ye bakılırsa askerlerin “Netanyahu hükümeti ile olan anlaşmazlığı da giderek genişliyor.”

‘HAMAS HALEN BASKIN GÜÇ’

İsrail Başbakanı ise “HAMAS yok edilmeden Gazze'de sivil bir hükümetin kurulamayacağını” gerekçe göstererek çatışmaların sona erdirilmesi çağrılarını reddediyor. Bununla birlikte, başta Beyaz Saray olmak üzere İsrail'in böyle bir hedefe ulaşma kabiliyetinden şüphe duyan analist ve yetkililerin sayısı artıyor. Reuters'e konuşan eski İsrail Askeri İstihbarat Subayı Michael Milstein, İsrail'in Direniş'e karşı “sürekli bir yıpratma stratejisine” ya da “cerrahi operasyonlara” dayanması halinde HAMAS'ın hükümet ya da askeri olarak çökertilmesinin mümkün olmayacağını belirtti. Milstein'a bakılırsa “HAMAS, Gazze'nin kuzey kesimleri de dahil olmak üzere bölgede baskın güç olmaya devam ediyor.”

İsrail'in köklü gazetelerinden Haaretz de çarşamba günü ordudaki askerlerin çoğunun “Cibaliye'deki operasyonu anlamsız ve saçma bulduğunu” bildirdi. Gazete, üst düzey bir İsrailli subayın şu sözlerine yer verdi: “Son operasyonlar, ordunun HAMAS'ın altyapısına ilişkin tahminlerinin doğru olmadığını gösterdi.” Adı açıklanmayan Subay, Direniş'in “çok hızlı bir şekilde kabiliyetlerini geri kazandığını ve Gazze'nin diğer bölgelerinde yeniden etkin olduğunu” söyleyerek şöyle devam etti: “HAMAS ayrıca son zamanlarda savaş taktiklerini de değiştirdi ve daha çok binalara bubi tuzağı kurmaya odaklandı.”

‘GAZZE DİRENİŞ’İN ARKASINDA’

İsrail, Gazze'de aynı yerlere tekrar tekrar girmek zorunda kalıyor, ağır kayıplar veriyor, rehineleri kurtaramıyor, ateşkes görüşmeleri çıkmaza giriyor, üzerindeki uluslararası baskı artıyor. Washington dahil Tel Aviv'in tüm müttefikleri bu yöntemlerle “tam bir zaferin” gelmeyeceği uyarısını yapıyor çünkü savaşın sonu görünmüyor. Fakat Tel Aviv için en kötü olansa Reuters'in sahada bulunan kaynaklarının çarşamba günü bildirdiği üzere HAMAS, Batı ve İsrail'in tüm kışkırtmalarına rağmen Gazzeliler arasında halen yaygın olarak destek görüyor ve söndüğü ileri sürülen Direniş sokak sokak savaşıyor.

Çatışmalarda ölen bir İsrailli askerin cenazesi, 13 Mayıs.

O İSİM EN 'KARANLIK' KEHANETİYLE DÖNDÜ

İsrail kamuoyuna sunduğu “tedirgin edici” kehanetler nedeniyle “General Felaket Habercisi” olarak anılan Yitzhak Brik'in her şeyin “kötüye gittiği” bu günlerde ortaya çıkmaması beklenemezdi. Maariv gazetesi için bir makale kaleme alan emekli General, Savaş Kabinesindeki “beşli çetenin” İsrail'i daha önce hiç tanık olmadığı bir felakete sürüklediğini yazdı. Brik'e göre çetenin elebaşları Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant, Genelkurmay Başkanı Halevi ve Savaş Kabinesi üyeleri Benny Gantz ile Gadi Eisenkot. Aksa Tufanı Operasyonu'nda neler olacağını 7 Ekim'den aylar önce harfiyen öngören General, “beşli çeteyi”, Gazze'deki “savaşın kaybedilmesinden” doğrudan sorumlu tutuyor.

“En kötüsü henüz gelmedi” kehanetinde bulunan Brik, 7 Ekim'e atıfta bulunarak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İsrail'deki en büyük başarısızlık ve felaketten sorumlu olan bu çete Savaş Kabinesini nasıl yönetebilir? İsrail tarihinde bundan daha büyük bir saçmalık yoktur. İsrail kelimenin tam anlamıyla bir muz cumhuriyetine dönüştü.”

General Felaket Habercisi kehanetlerini sürdürdü: “Refah'a girmek İsrail'in tabutuna çakılan son çivi olacak. Ufukta bölgesel bir savaş görünüyor. Gazze'dekinden yüzlerce kat daha tehlikeli ve korkunç olacak bu savaşa ülkeyi hazırlamıyorlar.” Brik, İsrail'in HAMAS'ı devirme hedefine ulaşamayacağını ve kalan rehinelerin hayatlarını kaybetmelerinin muhtemel olduğunu vurgulayarak, “çıkmazdan kurtulmanın tek yolu İsrail'in çatışmalara son verdiğini ilan etmesi olacak” dedi.

Yitzhak Brik en vurucu kehanetini ise yazısının sonuna sakladı: “HAMAS ve Hizbullah'a karşı mevcut stratejiler sürdürülürse İsrail kısa bir süre içinde çökecek

Sonraki Haber