İsrail Lübnan saldırısına Ege’de hazırlanıyor

ABD tarafından İsrail Donanması’na hibe edilen iki büyük çıkarma gemisi, Ege Denizi’ne geldi. INS Nahshon, şu an Girit’in Suda Üssü’nde. Gemi takip sistemini kapattı. INS Komemiyut ise Rodos’un 20 mil açıklarından sinyal verdi. Gemilerin, Lübnan saldırısına hazırlık yaptığı iddia edildi

İsrail Donanması’na yakın zamanda katılan iki büyük çıkarma gemisi, Ege Denizi’ne geldi. INS Nahshon ve INS Komemiyut adlı gemiler, ABD tarafından yakın zamanda İsrail’e hibe edilmişti. Halbuki İsrail, 1948'den 1993'e kadar bu tür gemileri aktif olarak kullanmış, ancak yeni çıkarma gemilerine ihtiyacı olmadığını düşünerek eskiyenleri yıllar önce hizmet dışı bırakmıştı. İsrail Donanması’nın 5 yıl önce yeniden çıkarma gemileri edinmeye başlaması ise aslında işgal planlarının habercisiydi.

Ağustos 2023’te ABD’den getirilen INS Nahshon ve Haziran 2024’te getirilen INS Komemiyut gemilerinin şimdilerde Ege Denizi’nde olduğu öğrenildi. INS Nahshon’un şu anda Girit’in Suda Üssü’nde olduğu bildirilirken, geminin takip sistemini (AIS) kapatması dikkat çekti. INS Komemiyut gemisi ise en son Rodos’un 20 mil açıklarından sinyal verdi. Yunan basını bu geminin de Suda’ya yanaşacağını duyurdu.

LÜBNAN ÇIKARMASINA HAZIRLIK

İsrail’in Ege’deki varlığı ilk değil ancak Yunan basını, bu iki çıkarma gemisinin hareketlerinin merak uyandırdığını yazdı. Ortadoğu’da topyekûn bir savaşın sadece bir adım uzakta olduğuna dikkat çeken Pentapostagma gazetesi, şu bilgileri paylaştı:

“Atina FIR'ında İsrail jetlerinin varlığı alışılmadık bir durum değil; zira Yunan ve İsrail Hava Kuvvetleri en az 6 ayda 1, Yunan uçaklarının havadan yakıt ikmali konusunda eğitildiği ortak tatbikatlar gerçekleştiriyor. Ancak bu haftanın ortalarında, Kiklad Adaları'nda seyreden İsrail Donanması’na ait iki geminin AIS sinyalini kapatması, birçok kişinin merakını uyandırdı. Bunlar INS Komemiyut ve INS Nahshon'du.

Pentapostagma, gemilerle ilgili Yunan yetkililer ve İsrail'deki kaynaklarıyla temasa geçti. Ancak iki farklı açıklama yapıldı. Yunan devlet kaynakları, bu gemilerin İsrailli harbiyelilerin yıllık eğitimleriyle ilgili seyirde olduğunu bildirdi. İsrail kaynaklarına göre ise bu iki gemi, Güney Lübnan işgalinde Hizbullah güçlerini şaşırtma amacıyla bir İsrail kuvvetinin Beyrut Limanı’na veya daha kuzeye çıkarılmasını öngören bir operasyonel senaryo bağlamında, şu anda deneme seferleri yapıyor.”

BOMBARDIMAN TATBİKATLARI DA EGE VE AKDENİZ’DE YAPILDI

Tarihin iki büyük düşmanı olan İsrail ve Yunanistan, son yıllarda askeri işbirliğini stratejik düzeye taşıdı. İki ülke arasında yapılan tatbikatlarda ise iki ülke hedefe konuluyordu. Yunanistan, Türkiye ile ilgili çeşitli senaryolar üzerinde çalışırken, İsrail jetleri de Girit’e yaptığı uzun uçuşlar ile olası bir İran bombardımanını tatbik ediyordu.

Uzmanlar, Ege’deki adaların da bir çıkarma harekâtını canladırmak adına eşsiz bir coğrafya imkânı sunduğunu vurguluyor. Şimdilerde Ege’de bulunan iki İsrail gemisinin niyetleri tam olarak bilinmese de, bu ziyaretin Lübnan işgaline yönelik askeri hazırlıkların bir parçası olabileceği değerlendiriliyor.

‘OPERASYONLARIN KAPSAMINI GENİŞLETECEK’

ABD’nin İsrail’e hibe ettiği gemiler, son derece kabiliyetli çıkarma ve lojistik destek gemileri. General Frank S. Besson sınıfı bu gemiler ile çok sayıda piyade, zırhlı araç ve lojistik malzeme taşınabiliyor (15 adet M1 Abrams ana muharebe tankı veya 82 adet standart konteyner). Karaya oturma yeteneğine sahip bu gemilerde hem baş hem de kıç rampa bulunuyor.

İsrail Donanma Komutanı Koramiral David Saar Salama, iki geminin ABD’den teslim alınmasının ardından yaptığı açıklamada, bu gemilerin “askeri operasyonların kapsamını genişleteceğini” ve İsrail Devleti'nin güvenliğini sağlayacak “gelecekteki eylemlerin yolunu açacağını” söylemişti. Amiral Salama, gemilerin amacını da “İsrail Donanması’nı çok arenalı bir savaş alanına uyarlamak” şeklinde tarif etmişti. İsrail Donanması, 1960 ve 70’li yıllarda Lübnan’a çıkarma harekâtları düzenlemişti.

Sonraki Haber