Netanyahu'nun ateşkes tiyatrosu bitti

Haftalardır süren Gazze'de anlaşmayı kim istemiyor tartışması sona erdi. İsrail Başbakanı, Washington'ın iddialarının aksine ne ateşkesi kabul ediyor ne de rehineleri kurtarmayı istiyor. Silah sevkiyatındaki kısıtlama iddialarıysa Netanyahu ile Beyaz Saray arasında bir diğer tartışma konusu

İsrail Başbakanı sonunda baklayı ağzından çıkardı. Binyamin Netanyahu pazar günü yaptığı açıklamada, “bazı rehinelerin” iadesi karşılığında en fazla “kısmi bir ateşkesin” yapılabileceğini söyledi. HAMAS yok edilmeden “savaşın sona ermeyeceğinde” ısrar etti. Washington haftalardır ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu ateşkes önerisini İsrail'in kabul ettiğini, anlaşmaya yanaşmayan tarafın HAMAS olduğunu iddia ediyordu.

Netanyahu şu ifadeleri kullandı: “Savaşı bitirip HAMAS'ı yerinde bırakmaya hazır değilim. Tek hazır olduğum şey rehinelerin bir bölümünü bize geri verecek kısmi bir anlaşma. Ancak HAMAS'ı yok etme hedefimizi tamamlamak için bir süre ara verdikten sonra savaşa devam etmek zorundayız. Bundan vazgeçmeye hazır değilim."

'120 REHİNEYİ YÜZÜSTÜ BIRAKTI'

Rehine görüşmelerinin son turunda yer alan kaynaklar Başbakan'ın sözlerini eleştirerek Haaretz'e şunları söyledi: "Netanyahu bugün HAMAS'ın tüm rehineleri serbest bırakılmasıyla ilgilenmediğini ve karşı tarafın taleplerini sağlamaya hazır olmadığını açıklamış oldu. Artık Yahya Sinvar'ın bir anlaşmayı ilerletmek için hiçbir motivasyonu olmayacak." Valla haber sitesine göre İsrailli bir yetkili de benzer eleştirilerde bulunarak, "Başbakan'ın bu akşamki yorumları bir anlaşmaya varma şansına büyük zarar verdi." dedi.

İsrail Başbakanı'nın açıklamalarına Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu isyan etti. Yapılan açıklamada, "Başbakan'ı İsrail'in önerisinden geri adım attığı için şiddetle kınıyoruz. Bu, 120 rehineyi yüzüstü bıraktığı ve İsrail vatandaşlarına karşı olan ahlaki görevine zarar verdiği anlamına gelmektedir." denildi.

Başbakanlık Ofisi artan eleştirilerin ardından trajikomik bir açıklama yayınlayarak, teklif edilen anlaşmayı reddedenin “İsrail değil HAMAS” olduğunu ileri sürdü.

BEYAZ SARAY'A NET OLMASI ÇAĞRISI

Filistin Direnişi haftalardır ateşkesin bir oldu bittiye getirilmek istendiğini ve hareketin Washington ile Tel Aviv tarafından tuzağa çekilmeye çalışıldığını belirtiyordu. HAMAS, Netanyahu'nun açıklamalarından sonra Tel Aviv rejiminin “bazı rehineleri” kurtaran “kısmi bir ateşkesin” peşinde olduğunun teyit edildiğini kaydetti. Direniş hareketi, "ABD yönetiminin İsrail'in onayı iddiasıyla pazarlamaya çalıştığının aksine Netanyahu'nun Biden'ın önerilerini kabul etmediğini” ilan ettiğini belirtti. Filistinli grup Beyaz Saray'a "Gazze'deki soykırıma verdiği desteği durdurmak için net bir karar alması" çağrısında bulundu. HAMAS, herhangi bir anlaşmada "kalıcı bir ateşkesin açıkça" belirtilmesi gerektiği konusunda ısrar edeceğini açıkladı.

KONGRE'DE RİSKLİ BİR GÖSTERİ

İsrail basın kaynaklarında Netanyahu'nun beyan ettiği pozisyonların ABD ile ilişkileri etkilediği ve Tel Aviv'e verilen desteğe zarar vermeye devam edebileceği yorumları göz çarptı. Bir süredir Netanyahu, Beyaz Saray'ı beyan ettiğinden daha fazla silahı Tel Aviv'den “esirgemekle” suçluyor. Amerikan Politico yayınına göre Biden yönetimi tüm bu nedenlerle İsrail Başbakanı'nın ABD Kongresi'nin ortak oturumunda yapacağı konuşmadan endişe duyuyor.

Washington, Netanyahu'nun Biden'ı HAMAS'a karşı “yeterince desteklemediği için” eleştirebileceğine inanıyor. Yetkililere göre önümüzdeki ay yapılması planlanan konuşma, seçimler öncesinde Biden için diplomatik açıdan karmaşık ve siyasi açıdansa riskli bir gösteriye dönüşebilir. Politico'ya göre son günlerde Netanyahu'nun, iki video yayınlayarak, ABD yönetimini kamuoyuna açıklanandan daha fazla askeri yardımı durdurmakla suçlamış olması korkuları körüklüyor.

'BAŞBAKAN'A YANIT VERMEYECEĞİZ'

Washington'dan gelen eleştirilen dozajı artınca İsrail Başbakanı pazar günü pozisyonunu teyit ederek, silah sevkiyatında "dramatik bir düşüş" olduğunu iddia etmeyi sürdürdü. Netanyahu şunları söyledi:

“Amerikalı dostlarımıza sevkiyatları hızlandırmaları için çağrıda bulunduk. Bunu defalarca yaptık. Bunu her düzeyde yaptık, özel odalarda da yaptık. Her türlü açıklamayı aldık ama bir şey elde edemedik: Durum değişmedi.” İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant konuyu görüşmek üzere pazartesi günü itibarıyla ABD'de.

Beyaz Saray, bu süreçte İsrail'e silah sevkiyatında küçük bir partinin ertelenmesi dışında sıkıntı olmadığını “İsrail Başbakanı'nın neden bahsettiğini bilmediklerini” açıklamıştı. Biden yönetimi pazartesi günü Netanyahu'nun iddialarını bir kez daha reddederek, “Başbakan'ın siyasi açıklamalarına yanıt vermeyeceğiz. Savunma Bakanı Galant ile bu hafta Washington'da yapıcı istişarelerde bulunmayı dört gözle bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

İsrail'de yayın yapan Kanal 12 güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, son aylarda Amerikan silah sevkiyatında önemli bir gecikme olduğunu doğruladı. Savunma Bakanı'nın Washington ziyaretinin ana unsurunun "mühimmat krizi" olacağını bildiren Yedioth Ahronoth, sevyikatın gecikmesinin “kritik” bir hale geldiğini yazdı. Gazeteye konuşan bir İsrailli yetkili, "Netanyahu'nun Biden yönetimine saldırdığı videoya kadar sevkiyatı tekrar sağlamaya çok yakındık daha sonra işler çıkmaza girdi." dedi.

DİRENİŞ’E TAZE KAN

İsrail Ordu Radyosu pazar günü HAMAS'ın askeri kanadı el Kassam Tugayları'nın saflarına yeni savaşçılar kattığını bildirdi. Açıklamaya göre grup askeri yeteneklerini rehabilite ediyor. Radyo kanalı, İsrail'in çekildiği bölgelerde "hareketin askeri olarak toparlanmaya başladığını" da aktardı. Radyo kanalına konuşan bir güvenlik yetkilisi, özellikle Han Yunus bölgesi ve kuzey de dahil olmak üzere ordunun faaliyet göstermediği yerlerde yeni savaşçıların eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğünü, HAMAS üyelerinin sokaklarda dolaştığını söyledi.

Dünkü haberimizde HAMAS'ın savaşta verdiği kayıpların çok anlamlı bir veri olmadığını, grubun yeni nesil savaşçıları toplama kabiliyetinin sürdüğünü, tüm bunların da halktan aldığı büyük destekle mümkün olduğunu vurgulamıştık.

Sonraki Haber