İsrail ile İkinci İsrailciler buluşuyor: İkinci İsrail’in yol haritası çiziliyor

‘Kürdistan’ adı altında İkinci İsrail planının yürütücüleri sahneye çıkıyor. 14 Kasım’da düzenlenecek panelde, ‘dost bir Kürdistan'ın kurulmasını desteklemek için hangi adımların atılabileceği’ konuşulacak

“Kürdistan” adı altında İkinci İsrail planının yürütücüleri, bir kez daha kendilerini ele verdi. Sözde “Kürdistan Partisi” tarafından 14 Kasım’da düzenlenecek panel, “Yeni Bir Ortadoğu İçin İsrail-Kürt İttifakı: Gelecekteki Riskler ve Fırsatlar” adını taşıyor.

Panelin duyurusunda, HAMAS’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Harekâkatı’nın İsrail’i hedef aldığı, Türkiye’nin de hem İsrail’e hem de Suriye’nin kuzeyindeki PKK/PYD’ye yönelik saldırılarını artırdığı, bu nedenle Kürt-Yahudi işbirliğinin aciliyet taşıdığı belirtilerek, “İsrail, dost bir Kürdistan'ın kurulmasını desteklemek için hangi adımları atabilir ve yakın gelecekte işbirliği olanakları nelerdir?” sorusunun masaya yatırılacağı belirtiliyor.

Duyuruda şu ifadeler kullanılıyor:

“7 Ekim'de HAMAS'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından, Ortadoğu yeni ve zorlu bir gerçekliğe adım attı. İran, Şii ve Sünni İslamcı müttefikleriyle birlikte İsrail'i hedef almayı yoğunlaştırdı. Aynı zamanda, İsrail'i sert bir şekilde kınayan Türk devleti, Rojava'daki (Batı Kürdistan / Kuzey Suriye) Kürt özyönetimine yönelik saldırılarını artırarak, DEAŞ'ın yenilgisinden bu yana elde edilen kültürel kimlikleri ve kazanımları silmeye çalışmaktadır.

"Bu bağlamda hem Kürt hem de Yahudi toplulukları hayatta kalma tehditlerine karşı ortak farkındalık kazanmaktadır. Hamas ve İran ittifakının İsrail’e yönelik saldırıları ile Türkiye’nin Kürt halkına yönelik saldırganlığı, dayanışma ihtiyacının aciliyetini ortaya koymaktadır.

"Ortadoğu'da olası sınır değişiklikleri gündemdeyken, egemen bir Kürt devletinin kurulması, Kürt haklarının, İsrail’in güvenliğinin ve bölgesel istikrarın sağlanması için kritik bir önem taşımaktadır. İsrail, dost bir Kürdistan'ın kurulmasını desteklemek için hangi adımları atabilir ve yakın gelecekte işbirliği olanakları nelerdir?

"14 Kasım 2024'te düzenlenecek Zoom panelimize katılmanızı bekliyoruz. İsrail'den ve Kürt Diasporası'ndan uzmanlarımız, bu acil konuları tartışacak ve görüşlerini paylaşacaklar!”

4 ŞEHRİN SAATİ İLE DUYURULDU

Kürtçe ve İngilizce çeviri yapılacağı belirtilen panelin konuşmacıları da dikkat çekici. Konuşmacılar içinde İsrailli Moshe Dayan Merkezi’nden Prof. Ofra Bengio, “Kürdistan Partisi” kurucusu İbrahim Halil Baran, Middle East Forum’dan araştırmacı Dr. Jonathan Spyer ve İsrail Kürt-Yahudi Topluluğu Başkanı Yehuda Ben Yosef yer alıyor.

Etkinliğin saati ise dört şehrin saati ile duyurulmuş. Seçilen dört şehir dahi planı ve arkasındaki kuvvetleri ele veriyor. Duyuru şöyle: “14 Kasım 2024, Kudüs: 20:00, Diyarbakır: 21:00, Paris: 19:00, Washington: 13:00.”

KONUŞMACILARIN KARANLIK SİCİLİ

- Ofra Bengio: Profesör Ofra Bengio, Tel Aviv Üniversitesi'nde Ortadoğu Tarihi Bölümü’nde ders veriyor. Ayrıca Moşe Dayan Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olarak görev yapıyor ve aynı kurumda Kürt Çalışmaları programının başkanlığını yürütüyor.

“Irak Kürtleri: Devlet İçinde Devlet Kurmak” isimli eserin yazarı olan Bengio'nun, “Türkiye-İsrail Hayalet İttifaktan Stratejik İşbirliğine” adında 2009'da basılmış bir kitabı da var.

- İbrahim Halil Baran: İbrahim Halil Baran, kurucusu olduğu sözde “Kürdistan Partisi”nin Genel Başkanlığını yapıyor. Ayrıca kendisini yazar ve şair olarak tanımlıyor. Rudaw ve Kürdistan24 gibi sitelerde makaleleri yayınlandı.

Baran'ın Türkiye'de basılmış çok sayıda kitabı da var. 2017 yılında terör örgütü propagandası yaptığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 11 Ocak'ta gözaltına alındı, 23 Ocak'ta tutuklandı, ardından 11 Nisan'da serbest bırakıldı.

Baran, kendisine ağır işkenceler yapıldığını, “Kürdistan Partisi” ile bağlantılı 16 kişinin de (ağabeyi dahil) cezaevinde olduğunu iddia etti.

2021 yılında, 30'a yakın tivit ve yazısı gerekçe gösterilerek, “Türk milletine, Türkiye Cumhuriyeti'ne, kurum ve kuruluşlara ve devlet kurumuna tahrik” suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Baran, aldığı cezayı 2022'de öğrendikten sonra Türkiye'den kaçtı.

- Janothan Spyer: Janothan Spyer, Jerusalem Institute for Strategy and Security ve Middle East Forum'daki görevlerinin yanı sıra The Jerusalem Post'da köşe yazarlığı yapıyor. 2010'larda Suriye ve Irak'ı sık sık ziyaret etti, terör örgütünün kontrolündeki bölgelerde de bulundu.

2015'te Iraklı direniş grubu Ketaib Hizbullah'ın DEAŞ karşıtı eylemlerini takip etti, hareketin komutanı Ebu Mehdi el-Mühendis ile röportaj yaptı. 2017'de, İngiliz pasaportuyla Suriye'ye gitti. Bu seyahatte, Şam Hükûmeti’nin İngiliz destekçisi gibi davrandı, Suriyeli bakanlarla röportaj yaptı.

Ocak 2018'de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İsrailli Spyer'ın ülkeye girişine izin verdiği için Enformasyon Bakanı'nı görevden aldı.

Spyer ayrıca İran Devrim Muhafızları ve müttefiki direniş gruplarının “terör örgütü” olarak tanımlanması çabalarına da katılıyor. Bu konuda İngiliz Parlamentosuna sözde “kanıtlar” sunduğu öne sürülüyor.

2022 yılında yazdığı “Erdoğan'ın Suriye'deki gizli hapishaneleri” makalesinde, Türkiye'nin müttefikleriyle birlikte 8 bini aşkın Suriyeliyi PKK veya Şam Hükûmeti’nin destekçisi olma suçlamalarıyla hapsettiği ve işkenceye maruz bıraktığını öne sürdü.

- Yehuda Ben Yosef: Yehuda Ben Yosef, İsrail Kürt Toplumu ile İsrail-Kürdistan Dostluk Derneği Başkanı ve Kürt kültürünün tanıtımcısı olarak biliniyor. Ayrıca Kudüs Belediye Meclisi Üyesi. Atalarının Cizreli Kürtler olduğunu söylüyor. İsrail-Kürt ittifakının “en açık sözlü savunucusu” olarak gösteriliyor.

13 Şubat 2024'te Jerusalem Post gazetesine şunları söylüyor:

“Kürdistan ve İsrail ortak düşmanlara sahip: Irak, İran, Suriye ve Türkiye. Ve 75 yıl önce İsrail gibi, bağımsızlık istiyorlar. 7 Ekim'den sonra Kürtlere bir ülke verilirse, bunun İsrail'in bir sonraki Azerbaycan'ı olabileceği açık. Müslüman dünyasına elçilerimiz olabilirler.”

Sonraki Haber