İsrail ile ticaret başka ülkeler üzerinden mi devam ediyor? Açıklama geldi

Türkiye'nin İsrail ile ticaretine dolaylı olarak devam ettiğine dair iddialara yönelik açıklama geldi.

Türkiye'nin İsrail ile ticaretine Filistin başta olmak üzere başka ülkeler üzerinden devam ettiğine yönelik iddialara dair açıklama geldi. Türkiye ilk ve tek İslam ülkesi olarak ilk aşamada 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren 54 ürün grubundaki 1019 ürünün İsrail’e ihracatını kısıtlamış ve 2 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla da İsrail ile ilgili ithalat ve ihracat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurulmuştu.

Ancak bu adımların ardından çeşitli basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında Türkiye'nin İsrail ile ticaretinin örtülü olarak özellikle Filistin üzerinden devam ettiği ve buradaki şirketle komisyon ödendiği iddia edilmişti. Bu iddialara yönelik açıklama geldi.

Bilgi Notu başlığıyla paylaşılan açıklamada söz konusu iddialar irdelendi.

İDDİALARA YALANLAMA

Açıklamada İsrail’e gönderilmek üzere beyan edilen hiçbir ürünün Türkiye gümrük bölgesinden çıkışı kesinlikle mümkün olmadığı ve Türkiye’nin Gümrük Sistemi'nin İsrail için ihracatta ve ithalatta kapalı olduğu hatırlatıldı.

İsrail’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırıları nedeniyle alınan tedbirler kapsamında, Ticaret Bakanlığı sistemlerinde ihracata ilişkin gümrük beyannamesinde eşyanın gideceği ülke olarak İsrail ülkesinin beyan edilmesi sistemsel olarak engellendiğinin altı çizildi. Belgelerdeki bilgiler ile faturadaki bilgilerin ortak olması kaydıyla gümrük çıkışına izin verildiği ifade edildi.

'AMAÇ TÜRKİYE İHRACATINI ENGELLEMEK'

Yapılan açıklamada söz konusu iddiaların Türkiye'nin tüm ihracatını engellemek amacında olduğu öne sürüldü. Ayrıca Türkiye ile Filistin ticaretine dair bir engelleme girişimi olduğu da iddia edildi. Türkiye ve Filistin arasındaki dostluk ilişkileri ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etmesi hatırlatıldı.

Açıklama "Ülkemizce, İsrail’in katliamlarının durdurulmasına yönelik dış politika ve ticarette gerekli bütün önlemler alınmakta, ve adımlar titizlikle atılmakta olup, bu tür dezenformasyon amaçlı haberlere itibar edilmemelidir." ifadeleri ile son buldu.

Sonraki Haber