İsrail, Lübnan'a karadan saldırdı, ABD saldırıdan haberimiz vardı dedi... Lübnan'da son durum ne?

İsrail, Lübnan'ın güneyinde karadan işgal saldırılarına başladı. İsrail'in söz konusu saldırıları ‘sınırlı operasyon’ olarak tanımladığı belirtildi. Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde İsrail askerlerini hedef aldı. Lübnan ordusu, güney sınırındaki mevzilerinden geri çekildiğine dair haberleri yalanladı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamları sürerken savaşta yeni cephe açıldı. İsrail ordusunun saldırılarını yoğunlaştırdığı Lübnan'da, iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den bu yana 1217 kişi yaşamını yitirdi, 970 kişi yaralandı. İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içinde yüz binlerce kişi yerinden oldu. İsrail, dün gece itibariyle de karadan işgale başladı. İşte geceden beri yaşananlar...

ENSARULLAH'TAN ASKERİ NOKTALARA OPERASYON

Ensarullah, İsrail'in Yafa ve Eylat kentlerine insansız hava araçlarıyla (İHA) iki askeri operasyon gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yemen Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, Yafa bölgesinde İsrail askeri noktalarını "Yafa" isimli insansız hava aracıyla (İHA), Eylat kentindeki Umm er-Raşraş bölgesindeki İsrail askeri noktalarını Samad-4 tipi İHA'larla hedef aldıklarını ifade etti.

"Hedeflerini başarıyla gerçekleştirdiklerini" kaydeden Seri, "İsrail-Amerikan saldırılarına, tüm ülke ve halkları boyun eğdirmeyi amaçlayan planlarına karşı İslam alemini savunan Filistin ve Lübnan'daki mücahitleri selamlıyoruz." ifadelerini kullandı.

MOSSAD ÜSSÜNE HİZBULLAH FÜZESİ!

Hizbullah, yaptığı yazılı açıklamada, Tel Aviv yakınlarındaki İsrail ordusunun siber istihbarat birimi, "8200 Birimi" ve Mossad'ın kullandığı "Glilot" adlı üssü hedef aldığını duyurdu.

Hizbullah, Gazze'deki Filistin halkının direnişiyle dayanışma, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarına karşılık, Lübnan toprağını ve halkını korumak için bu üssün "Fadi-4" isimli envanterinde yeni açıkladığı roketle hedef aldığını ilan etti.

İsrail'in başkenti Tel Aviv çevresinde saldırı alarmları geniş bir bölgede çaldı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'dan atılan roketlerin bazılarının hava savunma sistemleri tarafından önlendiği belirtildi. Lübnan'dan atılan bir roket Tel Aviv yakınlarındaki otoyola düştü. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı, bir otobüs şoförünün şarapnelle orta derece, diğer bir şoförün de hafif yaralandığını açıkladı.

ÇARPICI ANALİZ: İSRAİL NEDEN LÜBNAN'A GİRDİ?

Financial Times'da yer alan haberde, İsrailli yetkililerin "sınırlı" olacağını ifade ettiği Lübnan'daki kara harekatına ilişkin asıl amacın İran ile mücadele olduğu değerlendirmesi yapıldı. Haberde ayrıca, İsrail'in, ateşkes sürecine girildiğinde avantaj elde etmek için Lübnan topraklarını elinde tutmak istediği öne sürüldü.

İran'ın bölgedeki etkisini azaltmak ve Hizbullah üzerinden ülkesine yönelik tehditleri ortadan kaldırmak isteyen İsrail, özellikle Hizbullah'ın gücünü sınırlamak ve Hizbullah'ı Litani Nehri'nin kuzeyine itmeyi amaçladığı ifade ediliyor. Hizbullah'ın askeri altyapısını hedef almak isteyen İsrail'in amaçları arasında, Hizbullah'ın ateş gücünü İsrail'in güvenliği için kabul edilebilir bir seviyeye indirmek yer aldı.

LÜBNAN ORDUSU O HABERLERİ YALANLADI

Lübnan ordusu, İsrail'in kara harekâtının ardından güney sınırındaki mevzilerinden birkaç kilometre geri çekildiğine dair haberleri yalanladı. Lübnan ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in ülkenin birçok bölgesine yönelik artan hava saldırılarına işaret edildi. Açıklamada, güneyde orduya ait bazı gözlem noktalarının yeniden konumlandırıldığı ifade edildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SALDIRI HUKUKSUZDUR

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Lübnan topraklarına girerek işgal başlatmasına 'hukuksuz' diyerek tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Lübnan'a kara saldırısı başlatarak bu ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesi, hukuksuz bir işgal girişimidir. Bu saldırının bir an önce sona ermesi ve İsrail askerlerinin Lübnan topraklarından çekilmesi gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.

LÜBNAN'DA TELEVİZYON KANALI HEDEF ALINDI

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen "es-Sirat Kültür Kanalı" isimli televizyonun binasına hava saldırısı düzenledi. Sirat Kültür Kanalı, İsrail'in Lübnan'a yönelik devam eden hava saldırılarında hedef alınan ilk yayın kuruluşu oldu.

İsrail savaş uçakları, gece saatlerinde Beyrut'ta Dahiye bölgesinde yer alan Sirat Kültür Kanalı'nın binasının da aralarında bulunduğu birkaç yeri hedef aldı. Bölgeye yönelik gece düzenlenen İsrail hava saldırılarında can kaybına ilişkin bilgi verilmedi.

KARADAN İŞGAL SALDIRILARI BAŞLADI

İsrail ordusu, dün akşam Lübnan topraklarında bazı noktalara yönelik karadan işgal saldırıları gerçekleştirdiklerini duyurdu.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını belirtti.

Kara saldırılarına hava kuvvetleri ile topçu birliklerinin de eşlik ettiği aktarılan açıklamada, "Kuzeyin Okları Operasyonu"nun, Gazze'deki çatışmalara paralel olarak ve yapılan durum değerlendirmesine göre sürdürüleceği ifade edildi.

İSRAİL’İN KARADAN VE HAVADAN SALDIRILARI SÜRÜYOR

İsrail ordusunun, Lübnan'ın pek çok bölgesine karadan ve havadan saldırılarını sürdürdüğü belirtildi.

Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, İsrail topçu birlikleri, güneydeki El-Vezzani, El-Hıyam ve Marcayun ovasını 2 saat boyunca vurdu.

İsrail savaş uçakları ise Kevkebe-Marcayun otoyoluna hava saldırısı düzenledi ve saldırı nedeniyle otoyol trafiğe kapandı.

İsrail ordusu ayrıca sınırdaki Ayta eş-Şaab kasabasına aydınlatma fişekleri fırlattı.

ABD, SALDIRILAR HAKKINDA BİLGİLENDİRİLMİŞ

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılar konusunda kendilerini bilgilendirerek bunları "sınırlı operasyonlar" olarak tanımladığını açıkladı.

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları konusunda irtibat halinde olduklarını belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, "Onlarla şu anda yaptıkları hakkında bazı görüşmeler yaptık, bize 'Bunların Hizbullah'ın sınıra yakın altyapısına odaklanan sınırlı operasyonlar olduğunu' söylediler." diye konuştu.

Miller, İsraillilerin saldırılarının birçoğu hakkında kendilerine bilgi verdiğini söyleyerek, "Ancak askeri operasyonlarının zamanı, amacı ve temposu hakkında İsrail kendi konuşsun." ifadesini kullandı.

‘SINIRLI OPERASYON’

AA muhabirinin, "sınırlı operasyon" ile ne kastedildiği sorusuna ise Miller, bu ifadenin ABD'nin değil İsrail’in tanımı olduğunu ve detayları İsrail tarafına sormak gerektiği yanıtını verdi.

Miller, Lübnan’da sivillerin ve sivil yapıların hedef alınmasını "kesinlikle" görmek istemediklerini belirterek, ayrıca İsrail'in Lübnan'daki operasyonlarının bölge için "istikrarsızlaştırıcı" olabileceği uyarısında bulundu ve bu operasyonların insani etkileri konusunda endişelerini dile getirdi.

ABD VE İSRAİL MUTABIK

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Hizbullah'ın "saldırı altyapısının dağıtılması" gerektiği konusunda mutabık kalındığı açıklandı.

Görüşmede ikili, güvenlik alanındaki gelişmeleri ve İsrail'in operasyonlarını değerlendirdi. Austin, ABD'nin İsrail'in "kendini savunma hakkı"na verdiği desteği teyit etti.

İki bakan ayrıca, Hizbullah'ın, İsrail'e yönelik "7 Ekim (2023) tarzı saldırılar" düzenlemesini önlemek adına sınır boyunca "saldırı altyapısının dağıtılması" gerektiği konusunda mutabık kaldı.

Kısa sürede "güvenlik ve istikrarın sağlanması" için askeri saldırılardan diplomatik zemine dönülmesinin önemini ele alan ikili, İran'ın İsrail'e doğrudan saldırı başlatması durumunda, bunun doğuracağı "ciddi sonuçları" da görüştü.

HİZBULLAH İSRAİL ASKERLERİNİ VURDU

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki El-Besatin bölgesinde İsrail askerlerini hedef aldığını duyurdu.

Hizbullah'ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, güneydeki Kefr Kila ve El-Adise kasabaları karşısına denk gelen Besatin bölgesinde İsrail askerlerinin hedef alındığı ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu saldırının Gazze'deki Filistin halkının direnişinin desteklenmesi ve Lübnan halkının müdafaası için gerçekleştirildiği belirtildi.

AKDENİZ SEMALARINDA İHA DÜŞÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Akdeniz semalarında bir insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü belirtti. Ordudan yapılan açıklamada, İsrail'in orta kesiminden onlarca kilometre açıkta Akdeniz üzerinde seyreden bir İHA'nın etkisiz hale getirildiği aktarıldı.

İsrail ordusundan yapılan başka bir açıklamada ise Lübnan'dan İsrail'in kuzeyindeki Meron bölgesine 10 roket atıldığı, bunlardan bir kısmının düşürüldüğü, bazılarının ise açık araziye düştüğü kaydedildi.

AYNI AİLEDEN 10 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İsrail'in Lübnan'ın güneyinde bir eve düzenlediği saldırıda aynı aileden 10 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, İsrail'e ait savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Ed-Davudiye beldesinde bir evi bombaladı.

Saldırıda aynı aileden aralarında çocukların da olduğu 10 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı kaydedildi.

BAĞDAT HAVALİMANI'NA KATYUŞA FÜZESİ

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Uluslararası Bağdat Havalimanı'na Katyuşa füzesinin atıldığı bildirildi.

Irak haber ajansı INA'nın güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre, Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda boş alana 1 Katyuşa füzesi düşerken, bir diğer Katyuşa füzesi de orada bulunan Terörle Mücadele Servisi'ne ait araç park alanına düştü.

Söz konusu saldırıda yaralanan olmadığı kaydedildi.

Güvenlik güçlerinin, Bağdat'ın Amiriye bölgesindeki bir araçta füze fırlatma rampası bulduğu da belirtildi.

ŞAM'DA ÜST ÜSTE PATLAMALAR

İsrail, Suriye’nin başkenti Şam'a gece saatlerinde hava saldırıları düzenlediğini duyurdu. Saldırıda Suriye Devlet Televizyonu'nda çalışan sunucu Safa Ahmed’in hayatını kaybettiği belirtildi.

Suriye haber ajansı SANA'nın askeri kaynağa dayandırdığı bir diğer haberinde ise İsrail'in, yerel saatle 2.05'te başkentteki saldırıları savaş uçakları ve dronlarla düzenlediği öne sürüldü.

Haberde, "Hava savunma sistemlerimiz füzelere ve dronlara karşı koydu ve çoğunu düşürdü. Saldırıda 3 sivil öldü, 9 sivil yaralandı, maddi hasar meydana geldi." ifadeleri kullanıldı. Şam FM'de yer alan haberde ise Mezze'deki saldırı sonucu yangın çıktığı kaydedildi.

LÜBNAN'A ÇOK SAYIDA ÜLKEDEN YARDIM ELİ

İsrail saldırıları altındaki Lübnan için çok sayıda ülke ile uluslararası kuruluş yardım yapılacağını duyurdu.

Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Mısır, Irak, Ürdün, Kanada, Fransa ve İngiltere'nin yanı sıra Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yapılan açıklamalarda Lübnan'a yardımda bulunulacağı belirtildi.

Sonraki Haber