İsrail saldırılarına devam ederken HAMAS 'Öfke Cuması' çağrısı yaptı!

İran’ın İsrail’e düzenlediği füze saldırısının ardından ABD harekete geçti. ABD Başkanı Joe Biden, G7 liderleri ile İsrail'e yönelik füze saldırısının ardından İran’a yönelik yeni yaptırımları görüştü. İsrail'e ait savaş uçakları, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a saldırmaya devam ediyor.

Lübnan ve İsrail çatışması her geçen gün artıyor. İsrail'e ait savaş uçakları, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u bombalamaya devam ediyor. Öte yandan İsrail, Suriye'ye de saldırmaya başladı. HAMAS ise İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'da devam eden saldırılarını kınamak için dünya halklarını yarın düzenlenecek "Öfke Cuması" eylemlerine katılmaya çağırdı. İşte yaşanan gelişmeler...

CAMİYİ İBADETE KAPATTI

İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisini, İbrani takvimine göre dini yılbaşı "Roş Haşanah Bayramı" bahanesiyle Müslümanlara ibadete kapattı.

HİZBULLAH: İSRAİL GÜÇLERİNİ PÜSKÜRTTÜK

Hizbullah, İsrail ordusunun Güney Lübnan'daki sınır noktasına doğru ilerleme girişimini püskürtüldüğünü açıkladı. Yapılan açıklamada "Düşman güçlerinin Fatima Kapısı'na doğru ilerleme girişimini topçu ateşiyle püskürttük" ifadesi yer aldı. İsrail Savunma Kuvvetleri iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

MESCİDİ AKSA'YA BİR KEZ DAHA BASKIN DÜZENLEDİ

İsrailli onlarca gaspçı, İbrani takvimine göre dini yılbaşı "Roş Haşanah Bayramı" bahanesiyle işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Baskın yapan gaspçı İsrailliler caminin avlusunda Talmud ritüelleri gerçekleştirdi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nden yapılan açıklamada, yaklaşık 183 fanatik Yahudinin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlediği aktarıldı. Açıklamada, baskındaki gaspçılardan birinin "Mescid-i Aksa'da trompet çaldığı" aktarıldı.

Yılbaşı kutlamalarının İbrani takvimine göre yapıldığı "Roş Haşanah Bayramı" kutlamaları 2-4 Ekim arasında gerçekleştirilecek.

HİZBULLAH ASKERİ HEDEFLERE SALDIRI DÜZENLEDİ

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki Hanita ve Misgav Am bölgelerindeki askeri hedeflere saldırı düzenlediğini duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Batı Celile'de yer alan Hanita'da İsrail askerlerinin bulunduğu bir noktanın topçu atışıyla hedef alındığı, saldırının tam isabet gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Misgav Am yerleşiminde askeri güçlerin hedef alındığı ve bu saldırının da tam isabet gerçekleştirildiği ifade edildi.

ŞEHİT NASRALLAH TAHRAN'DA ANILDI

Hizbullah lideri Şehit Seyyid Hasan Nasrullah için Tahran'da anma töreni düzenlendi.

Mehr ajansında yer alan habere göre, Tahran halkı, 'Gerçek Vaat 2' operasyonuna destek ve Siyonist İsrail'in Lübnan saldırılarını kınamak için dün başkentteki İmam Hüseyin (a.s) Meydanı'nda toplandı.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrullah, Siyonist İsrail'in 27 Eylül'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında şehit olmuştu.

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki Beyt Hillel üzerinde uçan İsrail askeri helikopterine karadan havaya füzeler ateşlediğini ve helikopterin geri çekilmek zorunda kaldığını duyurdu.

İSRAİL, SURİYE'DE SİLAH DEPOSUNU HEDEF ALDI

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) gece saatlerinde Suriye'nin liman kenti Lazkiye yakınlarındaki Japleh şehrinde bir silah deposunu hedef aldığı iddia edilmişti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki en büyük Rus askeri tesisi olan Hmeymim Hava Üssü'nün yakınında insansız hava araçları (İHA) ve savaş uçakları kullanılarak gerçekleştirilen saldırıda silah deposunun ağır hasar aldığı, güçlü patlamaların meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, Suriye hava savunma sistemlerinin ve yakınlarda konuşlu Rus askeri güçlerinin yaklaşık 50 dakika içinde saldırıya karşılık verdiği aktarıldı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı öğrenildi.

BEYRUT SALDIRISINDA SALDIRIDA 6 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Beyrut'un batısındaki El-Başura semtinde bir eve hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Açıklamada, saldırıda 6 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı bilgisi verildi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA da Dahiye bölgesi başta olmak üzere Beyrut'a 17 saldırı düzenlendiğini duyurdu. Beyrut'un Dahiye bölgesindeki Muavvad ve El-Amerikan semtlerine de 3 füze fırlatıldı.

Saldırı neticesinde bölgeden yoğun dumanların yükseldiği, bölgedeki bina ve park halindeki araçlarda ağır hasar oluştuğu ifade edildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee de sosyal paylaşım sitesi X hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail ordusu, Beyrut'ta isabetli bir saldırı gerçekleştirdi." ifadesine yer verdi.

ENSARULLAH: TEL AVİV'DE HAYATİ BİR HEDEFE SALDIRDIK

Ensarullah, İsrail'in başkenti Tel Aviv yakınlarındaki Yafa'da "hayati bir hedefe" saldırı düzenlediğini açıkladı. Yemen Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yayımladığı video kaydında, insansız hava araçlarıyla (İHA) Yafa kentinde "hayati bir hedefin" vurulduğunu kaydetti.

Saldırının İsrail tarafından engellenemeden amacına ulaştığını ifade eden Seri, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırıları durana kadar operasyonlarının süreceğini belirtti.

İsrail tarafından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

HAMAS'TAN 'ÖFKE CUMASI' EYLEMLERİNE ÇAĞRI

HAMAS, İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'da devam eden saldırılarını kınamak için dünya halklarını yarın düzenlenecek "Öfke Cuması" eylemlerine katılmaya çağırdı.

HAMAS'tan yapılan yazılı açıklamada, "Arap ve İslam ümmetimizin halklarını ve özgür dünya halklarını, 'Filistin ve Lübnan'a Yönelik Saldırıları Durdurma Cuması' için seferber olmaya ve (eylemlere) katılmaya çağırıyoruz. Yaşananlara karşı ayağa kalkıp öfkelenmek her özgür insanın görevidir." ifadeleri kullanıldı.

Dünyanın özgür halklarının ve Filistin davasını destekleyenlerin, etkin faaliyetlerini ve gösterilerini sürdürmeye ve "Filistin ve Lübnan'a Yönelik Saldırıları Durdurma Cuması" gösterilerine katılmaya çağrıldığı açıklamada, İsrail'i kınamaları, suçlarını ortaya çıkarmak için çalışmaları ve hükümetlere İsrail ile ilişkilerini kesmeleri için baskı yapmaları çağrısında bulunuldu.

Gazze'deki Soykırımı Durdurmak için Uluslararası Kampanya isimli grubun sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada da yarın düzenlenecek gösterilere geniş katılım sağlanması istendi. Açıklamada, bu faaliyetlerin Filistin ve Lübnan'da dökülen kanın anısına yapıldığı ifade edildi.

ABD GÖRÜNTÜLERİ YAYIMLADI

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) İsrail’i savunmak üzere fırlatılan füzelerin görüntülerini yayımladı. CENTCOM’dan yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz'de bulunan destroyerlerin 1 Ekim’de İsrail'i savunmak üzere çok sayıda balistik füze ateşlediği bildirildi. Paylaşılan görüntülerin ise USS Bulkeley destroyerinde kaydedildiği belirtildi.

BEYRUT'A HAVA SALDIRISI DEVAM EDİYOR

İsrail savaş uçakları gece saatlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'a ve Dahiye Mahallesi'ne 4 ayrı hava saldırısı düzenledi. Yaralananların olduğu saldırılara ilişkin henüz detaylı bilgi edinilemedi.

Öte yandan, İsrail ordu sözcüsü Avichai Adraee, X platformundan yaptığı açıklamada, ordunun Beyrut'ta bazı hedeflere "hassas saldırılar" düzenlediğini ifade etti. Adraee, saldırılarla ilgili detayların daha sonra yayınlanacağını belirtti.

SON 24 SAATTE 46 KİŞİ...

Lübnan Sağlık Bakanlığı yaşanan can kayıplarına ilişkin açıklama yaptı. Son 24 saatte İsrail tarafından düzenlenen hava saldırılarında 46 kişinin hayatını kaybettiği, 85 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Yaklaşık 1 yıllık süreçte Lübnan'a düzenlenen İsrail saldırılarında1928 kişi hayatını kaybettiği, 9 bin 290 kişi yaralandı. 1 milyon 200 bin kişinin ise saldırılar nedeniyle yerinden edildiği aktarıldı.

Sonraki Haber