İsrail, Lübnan'da çağrı cihazlarını patlattı, ABD dahlimiz yok dedi... Hizbullah intikam yemini etti!

İsrail, Lübnan'da kullanılan küçük çağrı cihazlarına siber saldırı yoluyla saldırı yaptı. Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükseldi. Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, Lübnan'da infilak ettirilen çağrı cihazlarını kendisinin üretmediğini açıkladı...

Patlamalar, 17 Eylül Salı günü Beyrut'un güneyi ve Lübnan'ın diğer birkaç bölgesinde başladı. Olaylara tanık olanların aktardığında göre insanların ceplerinden dumanlar çıktıktan kısa süre sonra, havai fişek ve silah sesine benzeyen küçük patlamalar duyuldu.

Kısa sürede Lübnan genelinde hastanelere akın oldu ve tanıkların aktardıklarına göre izdiham yaşandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 12’ye yükseldiğini açıkladı.

Hayatını kaybedenler arasında 8 ve 11 yaşındaki 2 çocuğun da bulunduğu bildirilen açıklamada, kan bankalarına 3 saat içinde 2 binden fazla kan bağışı yapıldığı bildirildi.

Güneyde 450, Bekaa’da 150, Beyrut’ta bin 800 olmak üzere en az 2 bin 750 kişinin yaralandığı açıklanırken çoğu göz ve yüz ameliyatı olmak üzere 460 ameliyat gerçekleştirildiği bildirildi.

Çağrı cihazlarının patlatılması sonucu hayatını kaybeden Fatma Abdullah isimli kız çocuğu için Bekaa iline bağlı Saraain El Faouqa beldesinde cenaze töreni düzenlendi.

ERDOĞAN, MİKATİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile telefonda görüştü, Lübnan'da düzenlenen saldırıyla ilgili üzüntülerini iletti.

Erdoğan, Mikati ile görüşmesinde, İsrail'in çatışmaları bölgeye yayma çabalarının tehlikeli olduğunu, İsrail'i durdurmak için gayretlerin devam edeceğini söyledi.

'LÜBNAN'LA DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ'

Mısır, Irak, Ürdün ve Filistin, Lübnan'la dayanışma içinde olduklarını belirterek, yardım teklifinde bulundu.

Mısır, Lübnan'ın yanında yer aldığını belirterek yaralıların tedavisi için her türlü yardımı sunmaya hazır olduklarını bildirdi.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avadi yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin Lübnan'da yaşanan tehlikeli gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti.

Ürdün'deki geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, çağrı cihazlarının patlaması olayında yaralanan Lübnanlıların tedavisi için gerekli her türlü tıbbi yardımın sunulması talimatı verdiğini söyledi.

Filistin'in Beyrut Büyükelçisi Eşref Debbur, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaralıları tedavi etmek için Lübnan'daki tüm Filistin hastanelerini açarak sağlık çalışanlarını seferber ettiklerini belirtti.

HAMAS VE ENSARULLAH'TAN MESAJ: DİRENİŞİN KARARLILIĞI ARTACAK

HAMAS'tan yapılan yazılı açıklamada, çağrı cihazlarının patlatılması kınanarak, olay "tüm yasa ve geleneklere meydan okuyan tehlikeli bir suç" olarak nitelendirildi.

Ensarullah'ın Yüksek Siyasi Konseyi Üyesi Muhammed Ali el-Husi, X platformundan yaptığı açıklamada, Lübnanlıların güçlü olduğunu ve çağrı cihazlarının patlatılması olayından etkilenmeyeceklerini ifade etti.

Husi, "Herhangi bir saldırı yalnızca İslami direnişin siyonist varlığı yenme kararlılığını artıracaktır." ifadesini kullandı.

SEYYİD HASAN NASRULLAH DAHA ÖNCE UYARMIŞTI

Lübnan'daki çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından, Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın 29 Ağustos 2024'teki bir videosu yeniden gündem oldu.

Seyyid Hasan Nasrallah Lübnan halkını, cep telefonları konusunda uyararak "Bu cep telefonları bir ajan ve hem de ölümcül bir ajan. Bu telefonlar özel ve dakik bilgiler sağlıyor. Bu nedenle bu durum yüksek bir ciddiyet ve yüzleşme gerektirir. Lübnan’a yapılan drone saldırılarının çoğu bu cep telefonlarının bir sonucudur." ifadelerini kullanmıştı.

'DÜŞMAN BEDELİNİ BEKLEMEDİĞİ YERDEN ÖDEYECEK'

Hizbullah, sosyal paylaşım platformu Telegram üzerinden konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda, 10 Hizbullah üyesinin yaşamını yitirdiği ifade edilirken, ölenlerin isimleri ve doğum tarihleri şu şekilde sıralandı:

Necib Abdulhuseyn Aladdin “Ali Mazlum” (1991), Hasan Muhammed Yasin “Yamin” (1986), Hüseyin Ahmed Menteş “Salah” (1994), Muhammed Zekeriya Abbas “Haydara” (1986), Abbas Bilal Munim "Mirza Mehdi" (1996), Muhammed Mehdi Ali Ammar “Zülfikar” (1985), Hüseyin Ali Aladdin “Zekeriya” (1989), Hüseyin Eyyub Fakih “Bakır” (1988), Abbas Fadl Yasin “Ebulfadl” (1993) ve Mehdi Abbas Semhat “Cevad Matuk” (1995).

Hizbullah, İsrail'in çağrı cihazlarına yönelik düzenlediği saldırı hakkında açıklama yaparak "Bu hain ve katil düşman, kesinlikle bu günahkâr saldırının adil karşılığını alacaktır; hem beklediği hem de beklemediği yerden. Allah, söylediklerimize şahittir." dedi.

KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Yaralı sayısı artması nedeniyle Lübnan Sağlık Bakanlığı, Lübnanlılardan kan bağışı yapmalarını talep etti. Başkent Beyrut'taki vatandaşlar, Kızılhaç binasına gelerek kan bağışında bulundu.

ŞİRKET, ÇAĞRI CİHAZLARINI KENDİSİNİN ÜRETMEDİĞİNİ AÇIKLADI

Patlamaların ardından Lübnanlı sosyal medya kullanıcılarının dolaşıma soktuğu görsellerde yer alan hasar görmüş çağrı cihazlarının marka ve modelinin "Gold Apollo Rugged Pager AR924" olduğu görülmüştü.

Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, infilak ettirilen çağrı cihazlarını kendisinin üretmediğini açıklayarak, marka lisansı verdikleri "BAC" isimli firmayı işaret etti. Gold Apollo şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "AR924" modeli çağrı cihazlarının üretiminde herhangi bir yetkilerinin olmadığı ifade edildi.

"Biz sadece marka yetkisi veriyoruz ve bu ürünün tasarımında veya üretiminde hiçbir dahlimiz yok." ifadeleri yer alan açıklamada bu cihazların üretiminin yalnızca marka lisansı kullanma yetkisi verdikleri "BAC" isimli şirkete ait olduğu belirtildi.

ALMAN HAVA YOLU FİRMASI UÇUŞLARI ASKIYA ALDI

Alman hava yolu firması Lufthansa, Lübnan'da infilak ettirilen çağrı cihazlarının ardından İsrail ve İran'a uçuşlarını 19 Eylül'e kadar askıya aldı.

Lufthansa'nın iptallerden etkilenen yolculara ücretsiz rezervasyon değişikliği veya iptal seçeneği sunduğu anımsatılan açıklamada, Alman şirketin durumu yakından izlemeye devam ettiği ve gelecek günlerde durumu değerlendirmeye devam edeceği ifade edildi.

PENTAGON'DAN İLK AÇIKLAMA

Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, ABD'nin Lübnan'daki patlamalarda dahlinin olup olmadığı sorusuna yönelik "Bildiğim kadarıyla, ABD'nin bunda hiçbir dahli yok. Tekrar ediyorum, bu takip ettiğimiz bir konu." dedi.

Ryder, patlamadan sonra ABD'nin bölgedeki askeri pozisyonunda değişiklik olup olmadığı sorusuna ise Orta Doğu'da "ABD güç pozisyonunda bir değişiklik yok." yanıtı verdi.

LÜBNAN BÜYÜKELÇİSİ'NİN GÖZLERİNİ KAYBETTİĞİ İDDİASI...

Sosyal medyada yer alan bazı haberlerde ise İran'ın Beyrut Büyükelçisi Emani'nin gözlerini kaybettiği iddia edilmişti. İran'ın Beyrut Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

Emani'nin sağlık durumunun iyiye gittiği belirtilen açıklamada, medyada çıkan Büyükelçi Emani'nin görme durumu hakkındaki haberlerin doğru olmadığı ifade edildi.

İranlı diplomatın eşi Nergis Kadiriyan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, eşinin çağrı cihazının patlaması nedeniyle hafif şekilde yaralandığını duyurmuştu.

İSRAİL TEDİRGİN! 10 İLA 20 BİN ARASINDA ASKER...

Yediot Ahronot gazetesi, İsrail ordusunun, Hizbullah'ın vereceği misillemeye karşı hazırlandığını yazdı.

İsrail ordusunun Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Hizbullah ile yaşanan gerilimin tırmanması nedeniyle özel bir tümeni kuzey bölgesine konuşlandırdığı bildirildi. Yerel basında çıkan haberlerde, İsrail ordusunda yer alan 98. Tümenin ülkenin kuzeyine gönderdiği belirtildi.

Söz konusu tümende paraşütçü ve komandolardan oluşan 10 ila 20 bin arasında asker bulunduğu ifade edildi. Hizbullah ile yaşanan gerilimin ardından kuzeye kaydırılan tümenin Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda yer aldığı kaydedildi.

'HİZBULLAH, TUZAĞI FARK EDER KORKUSUYLA PATLATILDI'

İsrail'in çağrı cihazlarını Hizbullah'ın Tel Aviv yönetiminin bu cihazlardaki "gizli operasyonunu" fark edebileceği kaygısıyla patlattığı ileri sürüldü.

ABD'nin "Axios" haber platformunda, Lübnan'da dün çağrı cihazları patlatılarak düzenlenen saldırılara ilişkin bazı detaylara yer verildi. İsrail yönetiminin son günlerde Hizbullah'ın çağrı cihazlarındaki "gizli operasyonu" fark edebileceğinden kaygı duyduğu öne sürüldü.

ABD'li bir yetkili, Hizbullah'ın çağrı cihazlarındaki "tuzağı" fark edebileceği endişeyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra üst düzey askeri ve istihbarat yetkililerinin bu cihazların patlatılmasına karar verdiği iddia edildi.

RUSYA SALDIRIYI KINADI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde çağrı cihazlarının patlatılmasıyla düzenlenen saldırıları şiddetle kınadıklarını, olayla ilgili kapsamlı soruşturma yapılması, suçluların adalet karşısına çıkarılması gerektiğini belirtti.

Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada, bu saldırının "Lübnan'a karşı yapılan terör ve hibrit savaş eylemi" olduğunu vurgulayarak, "saldırıyı yapanların Orta Doğu'da büyük bir savaş kışkırtmaya çalıştığını" ifade etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da başkent Moskova'da gazetecilere olaya ilişkin yaptığı açıklamada, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlamasının bölgedeki durumun gerginleşmesine yol açabileceğini ve kontrol edilemez hale getirebileceğini söyledi.

Sonraki Haber