İsrail Ordusu: HAMAS'la ilgili hedeflere ulaşamıyoruz

Tel Aviv liderlerinin masasına bırakılan askeri istihbarat raporu, Netanyahu'nun koyduğu savaş hedeflerinin sadece uzak olduğunu değil aynı zamanda 'ulaşılamazlığını' da vurguluyor.

Mısır'ın inşa ettiği tampon bölge.

İsrail askeri istihbaratının hazırladığı son rapora göre Tel Aviv, Filistinle sürdürdüğü savaşta koyduğu başlıca hedeflerden olan HAMAS'ı “tümüyle ortadan kaldırma” amacına ulaşamayacak. İstihbaratın hazırladığı belgeye bakılırsa İsrail Ordusu, Gazze Şeridi'nde HAMAS'ı organize bir askeri güç olarak tasfiye etmeyi başarsa bile direniş, "bir gerilla grubu" olarak varlığını sürdürecek. Araştırmada, “Gazzeliler arasında Filistinli gruba gerçek desteğin devam ettiği" de belirtildi. İsrail'de yayın yapan Kanal 12'nin perşembe gecesi gündeme getirdiği çalışmanın bu hafta içinde İsrailli liderlere ulaştırıldığı kaydedildi.

Savaş sonrası Gazze Şeridi'ne yönelik bir planın hayata geçirilmesi için fiili çaba sarf edilmediği ifade edilen belgede ayrıca "Gazze derin bir kriz bölgesine dönüşecek" uyarısında bulunuldu.

Kanal 12'de rapor hakkında değerlendirmelerde bulunan analistler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun defalarca açıkladığı hedefleri hatırlatarak çalışmanın, “HAMAS'ın savaştan sağ çıkacağını” gösterdiğini ve "savaşın başından beri Netanyahu'nun öngördüğü gibi mutlak bir zafer olmayacağını" ortaya koyduğunu söyledi. Haber kanalı, görüşlerine başvurmak üzere İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari'nin ofisiyle bağlantıya geçmeye çalıştıklarını ancak sonuç alamadıklarını bildirdi.

Tel Aviv'de göstericiler yol kapattı. (15 Şubat)

'HAMAS İKTİDARA GERİ DÖNÜYOR'

Tel Aviv'i saran bu endişeler yeni değil. İsrail Ordusu askeri harekatını bölgenin güneyinde sürdürürken, HAMAS'ın Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yeniden güç kazanmaya başladığını geçen haftalarda sayfalarımıza taşımıştık. Haberlerimizde, HAMAS'ın polis güçlerini sahaya sürdüğünü, memurlara kısmi maaş ödemeleri yaptığını, sokaklarda omzunda RPG ile dolaşan direniş savaşçılarına sıkça rastlandığını belirtmiştik.

Daha önce İsrailli siyasetçilerin dile getirip şikayet ettiği bu durumu ordu subaylarından ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde görev yapan Albay Hezi Nachman da vurguladı. Albay bu hafta verdiği röportajda HAMAS'ın bölgede “iktidara geri döndüğünü” söyledi ve “bunu durdurmak için yeterince çaba göstermediklerini” ekledi.

Diğer subaylar adına da konuştuğunu ifade eden Nachman, "Bugün Gazze'nin kuzeyinde 300 ila 500 bin arasında insan var; ordunun orada etkili bir şekilde operasyon yapmak için yeterli askeri yok. Silahlı adamlar sokaklarda dolaşıyor, HAMAS orada iktidara, hayat da eski rutinine geri dönüyor. Be'eri ve Netiv Ha'Asara [İsrail yerleşimleri] sakinleri evlerine gidemiyor." şeklinde konuştu. Albay, kuzeyi tahliye edemezlerse bedelini “faiziyle ödeyeceğiz” diye ekledi.

REHAH SINIRINA S-75 DVINA HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde durum böyleyken diğer yandan tüm dünya, bölgenin güneyindeki Refah kentinde oluşan insani krizin ve İsrail-Mısır gerginliğinin ne yöne gideceğini endişeyle “takip ediyor.” İsrail, kente kara harekatı yapılacağını duyururken, hava saldırılarını da sürdürüyor. Yerinden edilen kişilerle birlikte nüfusu 1,5 milyonu aşan Refah'ta olası bir kara operasyonu Mısır Ordusu ve İsrail güçlerini karşı karşıya getirebilir. Bir ayı aşkın süredir Mısırlı yetkililer, bu tip bir manevranın 1978 yılında imzalanan Camp David Sözleşmesi'ni bozacağını yükses sesle belirtiyor. Refah sınırında gerginliğin ve tehlikenin ciddiyetini vurgulayan somut gelişmeler de yaşanıyor. Kahire, Gazze Şeridi'nin güney sınırı boyunca kilometrelerce genişliğinde devasa bir tampon bölge ve duvar inşa ediyor. Akdeniz'e kadar uzanan tampon bölge tamamlandığı takdirde Mısır-Refah Sınır Kapısı kompleksini tamamen içine alacak. Öte yandan savunma konularına odaklı birçok haber kaynağı, Mısır'ın S-75 Dvina hava savunma sistemini Refah sınır bölgesine konuşlandırdığını bildiriyor. Bu seviyede bir hamlenin en son yaşanan Mısır-İsrail savaşından beri görülmediğini bildiren kaynaklara göre Kahire, güvenlik kontrolünü arttırmak için bölgeye 40'tan fazla M60 tankı da yerleştirdi.

Gazze Şeridi, (15 Şubat)

NETANYAHU BIDEN'I UMURSAMIYOR

ABD Başkanı Joe Biden perşembe günü Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray'a bakılırsa iki lider, "Gazze'deki durumu ve insani yardımın çaresizlik içindeki Filistinli sivillere ulaşabilmesinin aciliyetini" ele aldı. Washington'dan yapılan açıklamaya göre Biden "Refah'taki durumu gündeme getirdi ve Refah'taki sivillerin güvenliğinin sağlanması ve desteklenmesine yönelik inandırıcı ve uygulanabilir bir plan olmadan askeri bir operasyona girişilmemesi gerektiği yönündeki görüşünü yineledi." Netanyahu ise sivil halka yönelik tehlikeye rağmen cuma günü yaptığı açıklamada İsrail Ordusuna, Savaş Kabinesine sunmak üzere bir harekat planı hazırlaması emri verdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı ayrıca gelişmelere dair kendi pozisyonunu iki cümleyle özetleyebileceğini belirtti: “İsrail, Filistinlilerle nihai statü çözümüne ilişkin uluslararası diktaları elinin tersiyle itmektedir.” ve “İsrail, bir Filistin devletinin tek taraflı olarak tanınmasına karşı çıkmaya devam edecektir.”

'HAMAS TERÖRİST BİR GRUP DEĞİL'

Birleşmiş Milletler Yardım Şefi Martin Griffiths, HAMAS'ı terörist bir grup olarak görmediğini söyledi. Griffiths, perşembe günü Sky News kanalında, İsrail'in Filistinli grubu ortadan kaldırmaya ve Gazze yönetiminde söz sahibi olmasına izin vermemeye yönelik askeri hedefin uygulanabilirliği sorusuna şu yanıtı verdi: "Bildiğiniz gibi HAMAS bizim için terörist bir grup değil, siyasi bir hareket. Ancak bu grupların taleplerini de içeren müzakere edilmiş bir çözüm olmazsa, bu hedefe ulaşmak çok ama çok zor olacaktır diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Sonraki Haber