İsrail sanık koltuğunda: İşte Lahey'de İsrail'e için verilen karar...

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine açtığı 'soykırım' davasında ihtiyati tedbir talebine ilişkin kararını açıkladı. UAD, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki fiillerin işlenmesini önlemek için tüm tedbirleri alması gerektiğine hükmetti.

Uluslararası Adalet Divanı bugün İsrail'e Gazze'deki askeri harekâtını askıya alma emri verilip verilmeyeceğin kararını açıkladı. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi'nde yasaklanan fiillerin işlenmemesi için gerekli önlemleri alması gerektiğine hükmetti.

UAD'DAN KARAR

📌Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de yaşanan insani trajedinin son derece farkında olduğunu ve can kayıplarından derin endişe duyduğunu bildirdi.

📌Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in "dosyanın reddi" talebini reddetti.

📌Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almaya yetkisi olduğuna hükmetti.

📌Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın "Gazze'de soykırım davası" başvurusunu kabul etti. Yargıç Joan E. Donoghue, İsrail'e yönelik bazı iddiaların Soykırım Sözleşmesi hükümleri kapsamına girdiğini ifade etti.

📌Uluslararası Adalet Divanı, (soykırım davasında) İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların “makul seviyede” ispatladığına hükmetti.

📌Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in saldırılarına maruz kalan Gazzelilerin, Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki "korunan grup" tanımını karşıladığını belirtti

📌Uluslararası Adalet Divanı (soykırım davasında) Gazze’deki felaket boyutundaki insani durumun, tedbir kararı vermesini gerektirecek düzeyde “acil tehlike” teşkil ettiğine hükmetti.

📌Uluslararası Adalet Divanı: İsrail devleti Gazze'de ve Gazze'ye karşı yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı.

📌Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki fiillerin işlenmesini önlemek için tüm tedbirleri alması gerektiğine hükmetti.

➡️Mahkemenin kararı nihai nitelikte ve temyize götürülemiyor. Ancak kararı uygulatmaya yönelik herhangi bir yaptırım veya başka bir yol bulunmuyor.

FİLİSTİNLİLER MAHKEME ÖNÜNDE

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail’in Gazze’deki fiillerinin Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) açtığı davanın ihtiyati tedbir kararının açıklanacağı duruşma sırasında Filistin destekçisi bir grup, ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlarla Uluslararası Adalet Divanı binası önünde gösteri yaptı.

GÜNEY AFRİKA'YA UÇUŞLARI ASKIYA ALDILAR

İsrail'in ulusal hava yolu şirketi El Al, aleyhinde "soykırım" davası açan Güney Afrika'ya mart ayının sonundan itibaren uçuşları askıya almaya karar verdi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, El Al Şirketi, mart sonundan itibaren Güney Afrika'nın Johannesburg kentine uçuşlarının askıya alınacağını duyurdu.

Bu kararın, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasında ihtiyati tedbir talebine ilişkin kararın açıklanmasından saatler önce alınması dikkatleri çekti.

Jerusalem Post gazetesi, şirket içinden bir kaynağa dayandırdığı haberinde, El Al'nin güvenlik durumu ve Lahey'deki dava nedeniyle İsraillilerin Güney Afrika'ya seyahat etmek istemediğini ve bunun yerine Tokyo, ABD ve Tayland gibi yeni destinasyonları tercih ettiğini aktarmıştı.

DSÖ: SAĞLIK HİZMETLERİNE 676 SALDIRIYI DOĞRULADIK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, işgal altındaki Filistin topraklarında 7 Ekim 2023'ten bu yana sağlık hizmetlerine yönelik 676 saldırıyı doğruladıklarını duyurdu.

Lindmeier, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında, İsrail'in yoğun saldırıları altında olan Filistin topraklarındaki sağlık durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Gazze'de 26 bini aşkın ölümün olduğunu belirten Lindmeier, bunların yüzde 75'inin kadın ve çocuklardan oluştuğuna dikkati çekti.

Lindmeier, Gazze'de 1000'den fazla kişinin enkaz altında olduğunun düşünüldüğünü ancak bunların yaralı veya kayıp listesine eklenmediğini kaydetti.

İşgal altındaki Filistin topraklarında sağlık hizmetlerine yönelik 676 saldırıyı doğruladıklarını belirten Lindmeier, bunlardan 318'inin Gazze ve 358'inin Batı Şeria'da gerçekleştiği bilgisini paylaştı.

REİSİ'DEN GÜNEY AFRİKA'YA TELEFON

İbrahim Reisi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu görüşmede, İran ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel meseleler ele alındı.

Reisi görüşmede, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda mazlum Filistin halkına yönelik işlenen soykırım suçunun cezalandırılması için İsrail aleyhine açtığı davayı takdir ederek, ''Yıllardır ırkçılığın ve soykırımın acısını yaşayan bir ülkenin attığı bu adım, sadece İslam dünyasında değil, dünyanın tüm özgürlüksever halkları tarafından da takdir edilmiştir.'' dedi.

Siyonist İsrail ile destekçilerinin dava sürecine gölge düşürmek için gerçekleri saptırmaya çalışacağını anlatan Cumhurbaşkanı Reisi, ''Tüm dünya bu mahkemeden adaletin yerine getirilmesini ve katil Siyonist Rejimi kınayan bir karar çıkmasını bekliyor.'' ifadesini kullandı.

İbrahim Reisi, İran'ın Güney Afrika'nın cesur girişimini desteklediğini belirterek, "Uluslararası toplumun sessiz kaldığı bir dönemde yapılan bu girişimle Nelson Mandela adının yanı sıra sizin adınız da dünyada ırkçılık karşıtı ve adalet arayan bir isim olarak tanınmış olacak.'' diye konuştu.

İkili ilişkilerin geliştirilmesinin önemine de değinen Cumhurbaşkanı Reisi, diplomasi, ekonomik, bilim ve teknoloji alanlarındaki işbirliğinin ivme kazanması için tüm kapasitelerin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa da görüşmede, İran'ın ülkesi için zor günlerin dostu olduğunu söyledi.

Sonraki Haber