İsrail sanık sandalyesinde, Batı savunmada

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, İsrail'in Gazze'de Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı dava Lahey’de görüldü

Aralarında Cezayir, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, İran, Venezuela ve Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke Güney Afrika'nın taleplerini destekledi. Almanya hükümeti “iddialar saçma, İsrail’in yanındayız” açıklaması yaptı.

Duruşmada Güney Afrika tarafını temsil eden hukukçular, İsrail'in "Gazzelilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı" suçlamasını yöneltti.  84 sayfalık dosyada İsrail’in ihlallerden dolayı uluslararası hukuka göre tamamen sorumlu tutulması, en acil şekilde Gazze'de soykırım eylemlerinin durdurulması, Filistinlilere mümkün olan en kapsamlı korumayı sağlama talebinde bulunuldu.

Duruşmayı TBMM heyeti adına takip eden AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel “İsrail’in sivilleri hedef alan barbarca saldırıları durdurulmalı, sorumlular hesap vermeli” açıklaması yaptı

AA FOTOĞRAFLARI SOYKIRIM MAHKEMESİNDE

Duruşmanın ilk günü, Güney Afrika'nın Amsterdam Büyükelçisi Vusimuzi Madonsela'nın ülkesinin İsrail aleyhine talep ettiği 9 ihtiyati tedbirini okudu. Bu talepler arasında, "İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını derhal durdurması, Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tüm makul tedbirleri alması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişimini sağlaması, soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atması ve soykırımın delillerini muhafaza etmesi" de bulunuyor.

İSRAİL: ‘HUKUKA TAM UYUYORUZ’

Güney Afrika iddialarının ardından davanın ikinci gününde İsrail savunmasını yaptı. İsrail tarafı, sivil kayıpların içler acısı olduğunu ancak savaşın “üzücü gerçekliğinin” bir parçası olduğunu iddia etti. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın hukuk danışmanı Tal Becker, “Hamas'ın stratejisinin sivil kurumları ve insanları koruyucu kalkan olarak kullanmayı seçtiğini” söyledi. Becker, İsrail’in uluslararası insancıl hukuka “tam olarak” uyduğunu öne sürdü. 

Güney Afrika’nın, “İsrail’in Gazze’deki tüm askeri operasyonlarına son vermesi için ihtiyati tedbir uygulanması” talebi birkaç hafta içinde karara bağlanacak. Asıl konu olan soykırım suçlamasıyla ilgili yargılamanın ise yıllar sürebileceği belirtiliyor.

Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola (solda) ve Güney Afrika'nın Hollanda Büyükelçisi Vusimuzi Madonsela, Lahey'de İsrail'e karşı açılan soykırım davasıyla ilgili UAD duruşmasında

Namibya’dan Almanya’ya soykırım dersi: ‘Soykırımın henüz kefaretini ödemediniz’

Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e yönelik suçlamaları  reddeden Almanya’ya en anlamlı tepki Güney Afrika’nın komşusu Namibya’dan geldi.

Namibya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada “Almanya, Namibya'daki soykırımın kefareti de dahil olmak üzere soykırıma karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine bağlılığını ahlaki olarak ifade edemezken, Gazze'deki soykırım ve soykırıma eşdeğer eylemleri desteklemektedir.” denildi. Açıklamada, Almanya’nın 20. yüzyılın ilk soykırımını Namibya topraklarında yaptığı, halen bu suçun sorumluluğunu tam olarak üstlenmediği belirtildi.

Namibya soykırımı, sömürgeci Alman güçleri tarafından 1904-1908 yılları arasında yerli Herero ve Nama halklarına karşı gerçekleştirildi. Soykırımda, en az 65 bin Heroro ve 10 bin Nama hayatını kaybetti.

Lahey’deki ‘soykırım’ davasını Alman basını nasıl gördü?

Güney Afrika hükümetinin Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na taşıdığı “İsrail’in Gazze soykırımı ve toplu göçe zorlama” davası Almanya basınında geniş yer buldu. Çoğu yayın organı analizlerinde Almanya hükümeti ve Cumhurbaşkanının İsrail’e koşulsuz destek açıklamasını onaylarken, bazı gazeteler davadaki iddiaların ve çıkacak kararın dikkate alınmadığı eleştirisinde bulundu. Basında yer alan haberlerden bazıları şu şekilde:

Berliner Zeitung: Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı dava karara bağlanmak üzere. Arka plandaki önemli faktör: Batı ile Küresel Güney arasında büyüyen uçurum. 

Die Tageszeitung (TAZ): Güney Afrika ve Namibya'da insanlar Almanya'nın kibrinden rahatsız oluyor.  Güney Afrika'nın Gazze'deki soykırım nedeniyle İsrail'e karşı açtığı davayla ilgili Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) müzakerelerin sonunda yaptığı açıklamada Güney Afrika'nın soykırım suçlamasını Federal hükümet şöyle reddetti: "Bu suçlamanın hiçbir dayanağı yok." Sanki Güney Afrikalı avukatlar bütün gün saçma iddialar ortaya attı ve sanki UAD'nin kararını beklemeye gerek yokmuş gibi. Namibya Cumhurbaşkanı sert bir açıklama yaparak Almanya'yı kendi tarihinden hiçbir ders almamakla suçladı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): İsrail, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'ndaki soykırım iddialarını reddetti. Vatandaşlarını koruma hakkına sahip olduğunu öne sürdü. Güney Afrika İsrail'in Gazze Şeridi'nde soykırım yaptığını kanıtlamak istiyor. Lahey'deki müzakerelerin ikinci günü acil yargılama yoluyla askeri harekata derhal son verilmesini istiyor. Bugünlerde müzakere edilen tek dava bu. 

Die Welt: UAD, 2022'de Rusya'yı Ukrayna'yı derhal boşaltmaya mahkum etti; çünkü Rus saldırısının bahanesi, yani Ukraynalıların Rus kökenli nüfusa karşı soykırım yaptığı iddiası temelsizdi. Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze halkına soykırım yaptığı yönündeki suçlaması da aynı derecede temelsizdir. 

Devletin kuruluşundan bu yana Yahudileri sürmekten ya da öldürmekten bahseden ve bu amacına 1948, 1967, 1973'teki düzenli ordularla ve o günden bu yana tesadüfen desteklenen terör ve boykot önlemleriyle ulaşmaya çalışan İsrail düşmanlarıdır. Bu arada UAD İsrail'e geri çekilme çağrısında bulunabilir. İsrail bunu yapmayacak ve ABD İsrail'i koruyacaktır. Her ikisi de Hamas için bir propaganda başarısını temsil ediyor. Güney Afrika'nın istediği de tam olarak budur.

Deutschlandfunk: Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonunun acil önlem olarak askıya alınmasını istiyor. İsrail tarafı ise böyle bir tedbirin İsrail'i savunmasız bırakacağını söyledi. Bu, artık meşru müdafaa hakkını kullanamayacağı anlamına geliyor.

Der Spiegel: Güney Afrika, İsrail'in Filistinlileri yok etme niyetinde olduğunu ve dolayısıyla onlara karşı olduğunu kanıtlamak istiyor. Sağlık otoritelerine göre savaşın başlangıcından bu yana İsrail'in askeri operasyonları sonucunda 23.357 kişi hayatını kaybetti. Bilgiler şu anda bağımsız olarak doğrulanamıyor.

Sonraki Haber