İsrail ürünlerinin listesini istedi! Boykot çağrısına hazırlanıyorlar
TBF Genel Başkanı Deniz, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı vahşete karşı toplumdan gelen boykot talepleri için hazırlıkta olduklarını bildirdi. Açıklamada ‘Ülkemiz tüketicisine ulusal ölçekte tüketici boykotu için çağrı yapılacaktır.’ denildi.
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı soykırıma varan saldırılara karşı Türkiye'de kamuoyuna yapılan boykot çağrılarını değerlendirdi.
"Gazze halkına yönelik olarak, İsrail tarafından soykırıma dönüşen katliam yapılmaktadır. Yaşanan insanlık dramına karşı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, en güçlü şekilde tepki gösterilmektedir." diyen Genel Başkan Deniz, daha önce de ABD ve NATO üslerinin faaliyetlerinin durdurulmasından tüketici duyarlılığını yok sayan firmalara yaptıkları uyarılara kadar birçok konuda tepki gösterdiklerini hatırlattı. Deniz, şöyle devam etti:
"Geçmiş yıllarda; ABD’nin Irak’ı işgali, Ermeni yasa tasarısının Fransa Parlamentosundaki yasama süreci, İsrail tarafından Filistin coğrafyasındaki insanlık dışı uygulamaları, Danimarka’da toplumumuzun dini değerlerine yönelik saldırılar nedeniyle TBF tarafından ABD, Fransa, İsrail, Danimarka ekonomilerine ait marka ve ürünlere karşı tüketici boykotları başarı ile gerçekleştirilmiştir.
MARKALAR ARAŞTIRILDI
Gazze'de yaşanan son gelişmeler nedeniyle özellikle sosyal medyada dolaşıma sokulan listeler ile ABD ve İsrail ekonomilerine ait marka ve ürünlerin boykot edilmesi çağrıları yapılmaktadır. TBF tarafından dolaşımdaki listelerde yer alan marka ve ürünler üzerinde yapılan araştırmalarda, çoğu marka ve ürünün ABD ve İsrail ekonomilerine ait olmaları bir yana, ülkemizin ekonomisi içinde yer aldıkları, ulusal marka ve ürünler olduğu tespit edilmiştir."
BU MADDELERE DİKKAT
Genel Başkan Deniz, bu nedenle tüketicinin tüketimden gelen gücünü harekete geçirerek geliştireceği boykotta şunlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti:
-
"Boykot edilecek marka ve ürünün milliyetinin doğru tespit edilmesi,
-
Tüketicinin o ürün yerine, ikame edebilecek başka ürün seçeneğinin olması,
-
Boykotun etkili şekilde uygulanmaya uygun olması,
-
Boykot kapsamındaki marka ve ürünün ülkemiz ekonomisi bakımından başta istihdam ve yerli sermayenin zarar görmemesi gibi çeşitli koşulların gözetilmesi gereklidir."
TALEP YOĞUN
Gazze'deki vahşet nedeniyle boykot çağrısıyla dolaşıma sokulan listelerin doğruluğunun tartışmalı olduğuna dikkat çeken Deniz, TBF'ye gelen yoğun talep üzerine, Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığına yazı gönderdiklerini; İsrail ekonomisine ait olan marka ve ürünlerin listesi istediklerini bildirdi. Deniz, açıklamasına şöyle devam etti:
"Öte yandan TBF tarafından İsrail ve ABD ekonomisine ait ve yukarıda işaret edilen koşulları sağlayan marka ve ürünlerin tespitine yönelik çalışmalarımız ve halkımızdan bize bildirilen marka ve ürünler üzerindeki araştırmalarımız devam ettirilmektedir. Elde edilecek veriler kamuoyu ile paylaşılarak, ülkemiz tüketicisine ulusal ölçekte tüketici boykotu için çağrı yapılacaktır. Bu aşamada, geçmiş yıllarda çok sayıdaki, başarılı tüketici boykotlarını düzenleyen TBF'den yapılacak açıklamaların izlenmesi, sosyal medyada çeşitli marka ve ürünleri içeren listeleri, çeşitli firmaların İsrail’e destek ve yardım yaptıklarına ilişkin gerçek olmayan haberleri dikkate almamaları çağrısında bulunuyoruz."