İsrail’de Hizbullah şoku: İHA’ya önlemimiz yok

Hizbullah tarafından İsrail askeri üssüne İHA ile yapılan saldırıda 4 İsrail askerinin ölmesinin ardından, İsrail gazetesi Maariv tarafından, İsrail'in fırlatılan İHA'lara karşı koyacak bir önlem sisteminin olmadığı belirtildi.

İsrail'de en çok okunan gazetelerden biri olan Maariv, İsrail'in İHA'lara karşı koyabilecek bir önlem sistemi bulunmadığını belirtti.

'İSRAİL'DE İHA'LARA KARŞI KOYABİLECEK ÖNLEM SİSTEMİ YOK'

İsrail'in en çok okunan gazetelerinden biri olan Maariv'de yer alan bir haberde, İsrail'in uzman bir hava aracı önleme sistemine sahip olmadığı belirtildi.

"Hizbullah'ın Hayfa'nın güneyindeki Golani üssüne insansız hava aracıyla düzenlediği saldırı İsrail ordusu için zorlu, tedirgin edici ve sorun teşkil eden bir olaydır. İsrail şu anda Lübnan, Gazze, Suriye, Irak, İran ve Yemen'den fırlatılan insansız hava araçlarına karşı koyabilecek uzmanlaşmış bir önleme sistemine sahip değil."

Askeri analist Elijah Magnier, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada ise, havada uçaklar olmadan insansız hava araçlarını engellemenin "çok zor" olduğunu ifade etti. Magnier, saldırının İsrail savunma sisteminde açıklar olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.

PENTAGON'DAN İSRAİL'E UYARI

Al Mayadeen'in haberine göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşını Gazze'deki insani durumun bir an önce çözüme kavuşturulması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği konusunda uyardı. Austin, İsrailli mevkidaşına UNIFIL ve Lübnan Ordusunun güvenliğini garanti altına almak için gerekli tedbirlerin alınmasının önemini tekrar ifade etti.

İSRAİL ORDUSU: BARIŞ GÜCÜ YAKINLARINDAN 25 ROKET FIRLATILDI

İsrail ordusu, Hizbullah'ın barış gücü karakollarının yakınından 25 roket fırlattığını iddia etti. İsrail ordusu, Lübnan'daki BM Geçici Barış Gücü (UNIFIL) üssü yakınlarında Hizbullah'a ait bir silah deposunu gösterdiği iddia edilen bir videoyu X platformu üzerinden yayınladı.

Videoya eşlik eden metinde Hizbullah'ın geçtiğimiz ay boyunca "Barış Gücü mevzilerinin yakınına yerleştirilen yerleşkelerden" İsrail askerlerine 25 roket ve füze fırlattığı iddia edildi. İsrail ordusu, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının ihlal edildiğini, güney Lübnan'da "Mavi Hat yakınında bulunan BM Barış Gücü mevzilerine birkaç düzine metreden birkaç yüz metreye kadar mesafede bulunan yeraltı yerleşkelerinde silah depolandığını" tespit ettiğini iddia etti.

Videonun ötesinde, iddialar için herhangi bir kanıt sunulmadı.

'İNSANİ MOLALARA SAYGI DUYUN'

Birleşmiş Milletler, çok sayıda kuruluşu Pazartesi günü Gazze Şeridi'nde ikinci tur çocuk felci aşılamalarına başlamaya hazırlanırken, verilen insani molalara saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

KAMALA HARRIS: İSRAİL ÇABA GÖSTERMELİ

ABD başkan yardımcısı ve Demokrat başkan adayı Kamala Harris, BM'nin yaklaşık iki haftadır Gazze'nin kuzeyine gıda girmediği yönündeki raporlarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"İsrail, ihtiyaç sahiplerine yardım akışını kolaylaştırmak için acilen daha fazlasını yapmalıdır. Siviller korunmalı ve gıda, su ve ilaca erişimleri sağlanmalıdır. Uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmelidir."

Sonraki Haber