İsrail’den geri adım! ‘Rehineler için anlaşma yapabiliriz’

İsrailli esirlerin ailelerinin eylemleri hükümet üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Operasyonların başlamasından bu yana ilk kez İsrail resmi bir ağızdan müzakerenin yapılabileceğini söyledi. Daha önce HAMAS’la bu konuda anlaşmanın olmayacağı belirtilmişti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu NBC’ye verdiği röportajda esirlerin serbest bırakılması için bir anlaşmanın olabileceğini açıkladı. Ancak bir zaman çizelgesi belirtmeyen Netanyahu, ayrıntılar üzerinde durmayı reddederek, "Sanırım bu konuda ne kadar az konuşursam, gerçekleşme şansını o kadar arttıracağım." dedi.

NETANYAHU’NUN EVİNİN ÖNÜNDE PROTESTO

Esir yakınlarının aileleri protestolarına devam ediyor, son olarak önceki gün Hayfa’da bini aşkın kişi eylem yaptı. Hayfa kentindeki Auditorium Meydanı'nda toplanan göstericiler, araçlarıyla konvoy halinde aynı kentin Qisarya kazasında Netanyahu'nun evinin önünden geçen yola çıktı.

Göstericiler, ülkede yürütülen siyasete karşı olduklarını belirterek, 7 Ekim'de yaşanan güvenlik zafiyeti, 1400 kişinin ölümü ve 250'ye yakın esir konusundaki tutumlarından dolayı Netanyahu'ya tepki gösterdi.

Polis ekipleri barikatlar koyarak protestocuları Netanyahu'nun evinin yakınlarına ulaşmasına engel oldu. Protestocular, İsrail bayraklarının yanı sıra "Netanyahu'nun eli çocuklarımızın kanıyla kaplı","Netanyahu, yazıklar olsun", "Git" yazılı pankartlar taşıyarak, başbakan aleyhinde sloganlar attı. Gazze çevresindeki bir bölgeden olan protestoculardan biri yaptığı konuşmada, hükümet tarafından kendisi ve ailesinin İlat yakınlarına bir yere götürüldüğünü, kötü muameleye maruz kaldığını, hatta kaldıkları yerin de güvenli olmadığını söyledi.

Konuşmacı ülkeyi savaşa sürükleyenin Netanyahu olduğunu vurguladı.

SAVUNMA BAKANI AİLELERLE BİR ARAYA GELDİ

Anlaşmanın olabileceğine dair bir diğer açıklama da Savunma Bakanı’ndan geldi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin serbest kalması için "anlaşma yapabileceklerini" belirtti. Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre Galant, esir aileleriyle bir araya geldi. "Bu savaşta, emniyet teşkilatı sadece iki şeyle ilgileniyor:

HAMAS'ın yenilmesi ve esirlerin geri dönüşü." diyen Galant, her ne şekilde olursa olsun esirleri kurtarmaya kararlı olduklarını, bunun ise anlaşma ya da operasyon yoluyla olabileceğini dile getirdi. HAMAS'ı uzun yıllardır tanıdığını ve ancak üzerinde askeri baskı kurarak onunla mücadele edebileceklerini bildiğini kaydeden Galant, "Savaş için bir takvimimiz yok. Esirler serbest bırakılıncaya kadar devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Galant bu açıklamasıyla, ilk defa HAMAS'ın elindeki esirlerin serbest bırakılması için anlaşma yapma olasılığından bahsetmiş oldu.

‘ANLAŞMA OLMASI MUHTEMEL’

İsrailli yetkililer HAMAS'la bir rehine anlaşmasına varılabileceği konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içindeler, ancak herhangi bir anlaşmanın geçici ve sınırlı olması muhtemel.

Hassas bir konu olan rehineler meselesini tartışmak üzere isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki İsrailli yetkili Politico’ya konuştu. Aralarında Amerikalıların da bulunduğu bazı çifte uyrukluların da bulunduğu birkaç düzine esir İsrailli çocuk ve yaşlıyı kapsayacak bir anlaşma yapılmasının muhtemel olduğunu belirttiler.

İki yetkili, Gazze'nin kuzeyindeki insani yardım molalarının resmileştirilmesinin Katarlılar ve Mısırlılar aracılığıyla görüşmelerin ilerlemesine yardımcı olduğunu kabul etti. Ancak iki yetkili, HAMAS’ın Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin tam listesini vermemesi de dahil olmak üzere, anlaşmayı kolayca raydan çıkarabilecek bazı sorunların hala mevcut olduğu konusunda uyarıda bulundu. İsrailli yetkililere göre HAMAS askeri liderliği de ateşkes ya da bir hafta kadar uzun bir insani ara talep ediyor.

DAHA ÖNCE KARŞI ÇIKIYORLARDI

HAMAS'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "işgal ve ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken çok sayıda İsrailliyi de esir alarak Gazze'ye götürmüştü.

İsrail ordusu, yoğun biçimde saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde, yaklaşık 240 İsrailli esirin bulunduğunu aktarmıştı.

İsrail'de çok tartışılan HAMAS ile karşılıklı tüm esir ve tutukluların serbest bırakılması ve insani ateşkes teklifine Tel Aviv hükümeti kesin olarak karşı çıkmıştı. İsrail hükümeti, İsrailli esirlerin tutulduğu Gazze'de ateşkes çağrılarını da reddetmişti.

İsrailli esirlerin serbest bırakılması şartıyla çatışmalara insani ara verilmesini kabul edebileceğini açıklayan Tel Aviv hükümeti, Gazze Şeridi'ne yoğun bombardımanına devam ediyor. Kassam Tugayları, İsrail ordusunun yoğun bombardımanında ellerindeki 60 kadar esirin öldürüldüğünü duyurmuştu. İsrail'de esirlerin bazı yakınları başta olmak üzere farklı gruplar, iki tarafın da tüm esir ve tutukluları karşılıklı olarak serbest bırakması önerisini destekliyor.

Sonraki Haber