İsrail’e silah iddialarına Bakanlıklardan yanıt
Türkiye’nin İsrail’e yönelik ticaretine devam ettiği, üstelik askeri ürünler de temin ettiği yönünde çıkan haberlere ilişkin Milli Savunma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı ayrı ayrı açıklamalar yayınladı
Türkiye’nin, bir yandan İsrail yönetimini Gazze’de soykırım yapmakla suçlarken diğer yandan ticareti devam ettirdiği yönünde ortaya atılan iddialar tartışma yarattı. İsrail ile ticaretin sürdüğünü gösteren en önemli dayanak ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri oldu. TÜİK'in internet sitesinde düzenli olarak yayınlanan Dış Ticaret İstatistikleri verilerine göre, 2024 yılında ülkemiz, İsrail'e 9,5 milyar TL’nin üzerinde ihracat yaptı. TÜİK’in ihracat kalemlerine yönelik sınıflandırması ise tartışmayı körükledi. TÜİK sitesinde yer alan “HS2(Fasıl) Sınıflamasına Göre Dış Ticaret (Fasıl-Ülke)” bölümünde İsrail ile ticaret verileri paylaşılıyor. Buradaki 99 maddelik listenin 36. maddesinde, İsrail’e “barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamulleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler” satıldığı belirtiliyor. 93. madde ise daha tehlikeli: “Silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarı.”
TÜM ÜRÜNLER AYNI PAKETTE
Uzmanlar ise TÜİK verilerinde barut ile kibritin, kuru sıkı tabanca ile uçaksavarın aynı torbaya atıldığını belirtiyor. Nitekim bakanlıkların açıklamaları da bu kargaşaya işaret ediyor. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada şöyle deniliyor:
“Bazı internet sitelerinde, TÜİK'in resmi verilerine göre Ocak 2024 itibarıyla Türkiye'den İsrail'e ‘Barut, patlayıcı maddeler, ateş alıcı maddeler, mühimmat, silah ve parçaları ihraç edilmeye devam edildiği ortaya çıktı.’ haberleri üzerine yapılan incelemede; ocak ayında 36. fasıl, barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamulleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler başlığı altında 'jel yakıt ve çakmak gazı', 93. fasılda ise silahlar ve mühimmat, bunların aksam parça ve aksesuarları başlığı altında 'yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleri (zıpkın vb)' ihraç edildiği anlaşılmıştır. Böylece, Gümrük Tarife Cetveli'nin fasıl başlıklarında yer alan ifadeler manipüle edilerek kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Söz konusu yurt dışı kaynaklı internet sitelerinin yapmış olduğu bu haberler, manipülasyon amaçlı yapılmış olup gerçeği yansıtmamaktadır.”
‘HABERLERİ MOSSAD İLE FETÖ YAYIYOR’
Ancak Ticaret Bakanlığı, bu açıklamasıyla İsrail ile ticaretin sona ermediğini de itiraf etmiş oluyor. Önceki gece bir televizyon programında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise bu duruma şöyle açıklık getiriyor:
“İsrail ile ticarette, ihracat yüzde 30, ithalat yüzde 43 azaldı. Bu azalma bizim gayretlerimizle gerçekleşti. Yani doğal azalış değil Türkiye'nin gayretleriyle olan bir durum. Her sene yenilenen hedef pazar ülkeleri listesinden İsrail'i çıkardık. Türkiye'de devlet şirketleri, kamu kuruluşları asla İsrail ile iş yapmıyorlar. Mevcut ticareti aralarında uluslararası firmalarında olduğu özel şirketler gerçekleştiriyor. Türkiye'nin duruşu şu; Filistin'in hamiliğini koruyuculuğunu yapmak için İsrail ile siyasi ilişkiyi devam ettirmek. Filistin'in kendi gümrüğü yok. O bölgede 7 milyon Yahudi, 8 milyon Müslüman yaşıyor. Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze ve buralara yapılan ticaret de İsrail'e yazılıyor. Filistin'e yapılan tüm yardımlar, ithalat, ihracat İsrail gümrüklerinden geçtiği için İsrail'e yapılmış gibi yazılıyor. İsrail'i uluslararası kuruluşlarda açık ve net kınayan Recep Tayyip Erdoğan'dan başka lider yok. İsrail bunun acısını ülkemizde algı yönetimi yaparak çıkarmaya çalışıyor. İsrail, yerel seçimler yaklaşırken marjinal partilerin oy alması için uğraşıyor. Yaş sebze ihracatıyla ilgili İsrail, Tarım Bakanlığının oluşturduğu bilgiyi MOSSAD alıyor ve Türkiye'de bunu FETÖ eliyle yayıyor.”
MSB: İSRAİL İLE HİÇBİR FAALİYETİMİZ YOK
İsrail’e askeri malzeme satışı olduğuna yönelik iddialara ilişkin olarak da Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bir açıklama yayınladı. İsrail'in, Gazze'de ayrım gözetmeksizin hastane, okul, ibadethane, mülteci kampı ve sivilleri hedef alan şiddet eylemlerinin devam ettiği belirtilen açıklamada, İsrail ile askeri eğitim, tatbikat ve savunma sanayisi işbirliği dahil hiçbir faaliyetin bulunmadığını kaydedildi. Bakanlık açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Filistin'in her zaman yanında olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Filistinlilere zarar verecek bir faaliyet icra etmesi veya bu yönde bir faaliyetin içinde olması mümkün değildir. Bu çerçevede, Milli Savunma Bakanlığının, İsrail ile askeri eğitim, tatbikat ve savunma sanayisi işbirliği dahil hiçbir faaliyeti bulunmamaktadır." Savunma Sanayii Başkanlığının konuyla ilgili açıklaması da şöyle oldu: “Filistin'in her zaman yanında olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Filistinlilere zarar verecek bir faaliyet icra etmesi veya bu yönde bir faaliyetin içinde olması mümkün değildir. Bu çerçevede Savunma Sanayii Başkanlığının, İsrail ile savunma sanayisi alanında işbirliği kapsamında hiçbir faaliyeti bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”