İsrail'e üç cepheden füze yağıyor! 'Yolun sonu kesinlikle cehennem'

Direniş cephesi perşembeden beri 3 farklı noktadan İsrail'i vurdu. Tel Aviv'in de bir kez daha hedef alındığı operasyonların altında Hizbullah, Ensarullah ve Irak Direnişi'nin imzası vardı. İsrail'de kehanetleriyle ünlü 'General Felaket Habercisi' soruyor: HAMAS'ı yenemeyen Hizbullah'ı nasıl yenecek

Direniş operasyonlarından en çok etkilenen kentlerden Kiryat Şimona nüfusunun yarısından fazlası ülkenin başka yerlerine göç etti, 24 Eylül.

Yemenli Ensarullah Hareketi cuma günü şafak vakti Tel Aviv'i üç balistik füzeyle hedef aldı. Başkent ve çevresinde sirenler çaldı. Halk sığınaklara hücum ederken çıkan panikte 18 kişi yaralandı. Bazı kimseler her saldırıda olduğu gibi akut anksiyete sebebiyle hastaneye kaldırıldı. Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda kalkış ve inişlerin bir süreliğine askıya alındığı kaydedildi.

'SAVUNMA GÜNEYDE ZAYIF'

İsrail ordusu füzeleri ABD ürünü Arrow hava savunma sistemiyle engellendiğini öne sürse de Kanal 14, saldırının ardından hava savunmasının "güneyde son zamanlarda çok zayıf" olduğunu vurguladı ve bu durumu “endişe verici” ifadeleriyle gördü. Kanal, Yemen'in fırlattığı füzelerin “İsrail dışındaki radarlar tarafından tespit edilemediğini” ve “böyle giderse istedikleri zaman Tel Aviv'i vurabileceklerini" kaydetti. Ensarullah son 11 ayda İsrail'e 220'den fazla balistik füze, seyir füzesi ve İHA ateşledi. Bunların büyük çoğunluğu güneydeki Eilat şehrine yönelikti. Hareket daha önce de Tel Aviv'e İHA ve balistik füze saldırıları düzenlemişti.

İHA KOMUTANI İÇİN

Bir Ensarullah yetkilisi saldırının, İsrail'in perşembe günü Hizbullah'ın üst düzey liderlerinden Muhammed Surur'u şehit eden hava saldırısına misilleme olduğunu ima etti. Agence France Press'e konuşan bir Hizbullah kaynağı da İHA Komutanı Surur'un Ensarullah savaşçılarını eğitmek üzere Lübnan Direnişi tarafından Yemen'e gönderilen üst düzey danışmanlar arasında yer aldığını söyledi.

'SOKAKLAR BOMBOŞ'

Tel Aviv'e yönelen füzelerin şoku atlatılmadan Hizbullah onlarca Fadi 1 füzesi ve roketle Tiberya kentini ile Hayfa çevresini hedef aldı. İsrail medyası, kuzeyde sirenlerin “tekrar tekrar çaldığını" bildirerek, roketlerin düşmesi sonucu Hayfa'da şiddetli patlamaların duyulduğunu bildirdi. İkisi sığınaklara koşarken, biri şarapnel parçalarından olmak üzere üç yerleşimcinin yaralandığı kaydedildi. İki füzenin de Hayfa Limanı'na düştüğü aktarıldı. Akra Belediye Başkanı Amichai Ben Shallush, "Durum çok zor ve şehirde neredeyse hiç sakin yok. Bu durumun nereye doğru gittiğini ve halkın bu günlük duruma ne ölçüde tahammül edebileceğini bilmiyoruz..." dedi. Hayfa Belediye Başkanı Yona Yahav da "Hizbullah'ın saldırıları yüzünden sokaklar bomboş ve ekonomi zarar görüyor." şeklinde konuştu.

Hizbullah perşembeyi cumaya bağlayan saatlerde ise başta Safed kenti olmak üzere kuzey İsrail'e 230 roket ve füze fırlattı. Ana istihbarat karargahı Mishar üssünü, Kuzey Bölge Komutanlığı Dado karargahını, Kuzey Kolordusunun yedek karargahını ve Amiad'daki Celile Tümeni üssünü ve lojistik depolarını yaylım ateşiyle hedef aldı.

Teçhizat merkezi Samson üssünü de İHA sürüsü “tam isabetle” vurdu.

AYNI SAATLERDE IRAK...

Bir başka saldırı da günler hız kesmeden İsrail'e saldıran Irak Direnişi'nden geldi. Grup, cuma günü şafak vakti başlatılan operasyonda Golan bölgesindeki bir askeri hedefe İHA saldırısı düzenlediğini duyurdu. Bir başka operasyonda ise el-Erkab füzesiyle kullanarak İsrail'deki “hayati bir hedefi” vurdu. Her zaman olduğu gibi “düşmanın kalelerini artan bir hızda vurmaya devam edeceklerini” teyit etti.

GELECEĞİ GÖRDÜ

Karanlık kehanetleri nedeniyle “General Felaket Habercisi” olarak bilinen eski General Yitzhak Brik, Maariv gazetesindeki yazısında şu net soruyu sordu: “HAMAS'ı yenemeyen İsrail, Hizbullah'ı nasıl yenecek?”

Yitzhak Brik

Brik, “İsrail tüm Lübnan'ı yerle bir edip Gazze gibi moloz yığınına çevirse bile Hizbullah bize füze ve İHA fırlatmaya devam edecek.” diye yazdı. Savaşın sadece uçaklarla kazanılamayacağını vurgulayan General, “ordunun kara savaşına cevap veremeyeceğini ve kazanamayacağını” belirtti.

Tüm İsraillilerin “Hizbullah'ı ezmeye yönelik girişimlerin İsrail'in de ezilmesine yol açacağını” anlaması gerektiğini vurguladı ve ekledi: “ABD'nin mühimmat göndermeyi durdurmaya karar vermesi yeterlidir. Bu bizi dize getirecek ve bize dikte ettiklerini yapmaya zorlayacaktır.” İsraillilerin ve politikacıların çoğunluğunun “gerçeklere karşı kör olduğunu” vurgulayan “Felaket Habercisi” yazısını şu vurucu kehanetle noktaladı: “Yolun sonu kesinlikle cehennemle sonuçlanacak.”

'TIRMANIŞ YERLEŞİMCİLERİ GETİRMEZ'

Beyaz Saray, Birleşmiş Milletler'de sunulan 21 günlük ateşkes planının Binyamin Netanyahu ile koordinasyon içinde hazırlandığını, İsrail Başbakanı'nın kabul ettiği öneriyi daha sonra reddetmesinden “hayal kırıklığı” duyduklarını kaydetti. İsrail basını Netanyahu'nun, hükümetteki aşırılıkçılardan gelen sert tepkiler üzerine geri adım attığını iddia etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Netanyahu'ya en yakın isimlerden Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'a kuzeyde gerilimi tırmandırmanın yerleşimcileri geri döndürmeyeceğini söylediği kaydedildi. Tel Aviv sürdürmekte olduğu ve 700'den fazla insanın ölümüne yol açan saldırıları kuzeyi terk eden en az 120 bin yerleşimciyi geri döndürmek için yaptığını iddia ediyor.

Ateşkese ulaşılması için günlerdir büyük çaba sarf ettiğini iddia eden Washington, 8 milyar 700 milyon dolar değerinde yeni bir mühimmat paketini Tel Aviv'e aktaracak. Paketin 5 milyar dolarlık kısmı savunma sistemi füzelerine ayrıldı.

Sonraki Haber