İsrail'i vuran dev İran füzeleri! Biden'den sözde sivil savunması!

İran'dan İsrail'e atılan 180'den fazla dev füzenin görüntüleri paylaşıldı. Netanyahu ve Biden'ın telefon görüşmesinde Lübnan öne çıkarken, İsrail'İn saldırdığı Lübnan'da 10 kişi hayatını kaybetti.

1 Ekim'de İran'dan İsrail'e atılan ve birçok noktayı vuran dev füzelerin görüntüleri paylaşıldı. ABD Başkanı Biden'ın Netanyahu'ya "sivillerin gördüğü zararın minimize edilmesi gerektiğini" ifade etmesine rağmen, İsrail'in Lübnan'ın güneyine yaptığı saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti.

İRAN'DAN İSRAİL'E ATILAN FÜZELER GÖRÜNTÜLENDİ

İran, 1 Ekim tarihinde İsrail'e 200 fazla balistik füze ile misilleme yaparak İsrail'de pek çok noktayı vurmuştu. İsrail Ordusu tarafından, misillemeden 8 gün sonra İran'ın gönderdiği füzelerin kalıntılarını basın ile paylaşıldı. Füzeleri anlatan bir asker, "Burada gördüğümüz şey bir balistik füze. Bu, 1 Ekim'de İsrail'e doğru ateşlenen bir balistik füzenin yakıt tankı. Bu balistik füzenin bir tonluk bir savaş başlığı var. İsrailli sivillere doğrultulmuş bir ton patlayıcıdan bahsediyorum. Bu tür bir füze, bir yerleşim binasına isabet ederse yüzlerce sivili öldürebilir." dedi.

BIDEN: SİVİLLERİN GÖRDÜĞÜ ZARAR MİNİMİZE EDİLMELİ

İran'a saldırıya hazırlanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüşen ABD Başkanı Joe Biden, "Beyrut'ta nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki sivillerin gördüğü zararın minimize edilmesi gerektiğini" söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Biden ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesine Başkan Yardımcısı Kamala Harris de katıldı. ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan taahhüdünün vurgulandığı görüşmede Biden, Netanyahu'ya, Mavi Hat boyunca Lübnanlıların ve İsraillilerin evlerine güven içinde dönebilmeleri amacıyla "diplomatik çözüme" ihtiyaç olduğunu kaydetti. Biden ayrıca, özellikle Beyrut'un nüfusu yoğun bölgelerinde sivillerin gördüğü zararın minimize edilmesinin önemine dikkati çekti.

10 LÜBNANLI HAYATINI KAYBETTİ

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği 2 hava saldırısında, aralarında 5 sağlık görevlisinin de bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.

Lübnan Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın Güney iline bağlı Sur ilçesine hava saldırısı düzenledi. Derdeğıye beldesinde sivil savunma merkezinin hedef alındığı saldırıda 5 sağlık görevlisi yaşamını yitirdi. Lübnan Sağlık Bakanlığı ise Sur ilçesindeki Verdaniye kasabasına düzenlenen bir diğer İsrail hava saldırısında 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 kişinin yaralandığını duyurdu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere 2 bin 141 kişi hayatını kaybetti.

DSÖ: İSRAİL HASTA TAHLİYELERİNİ ENGELLİYOR

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyinde bulunan Kemal Advan, El-Avda ve Endonezya hastanelerindeki durumu kritik hastaları tahliye etmeye yönelik çabaların İsrail güçleri tarafından 2 gündür engellendiğini açıkladı. DSÖ’nün bölgede yaşanan sağlık krizinden "ciddi endişe duyduğunu" kaydeden Ghebreyesus, "İsrail'i kritik insani yardım misyonlarını kolaylaştırmaya ve ateşkes için çalışmaya çağırıyoruz," dedi.

Sonraki Haber