İsrail'in Cibaliya kuşatması sürüyor! Filistinli siviller tehlikede

İsrail'in Filistin'deki saldırıları devam ediyor. En son Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlenen şiddetli saldırıların ardından Filistinliler 'cehennem' bölgelerinden kaçmaya çalışıyor.

İsrail'in Lübnan ve Filistin'de sivillere yönelik saldırıları devam ediyor. Tüm dünyanın gözü önünde sayısız savaş suçu işleyen İsrail, Cibaliya Mülteci Kampı'nı bir kez daha hedef aldı. Filistinliler ise mülteci kamplarından kaçarak kurtulmaya çalışıyor.

KAÇIŞ YOLU DEĞİL 'ÖLÜM YOLU'

Filistinliler Gazze'ye bağlı Ebu Şerah Kavşağı'ndan geçerek Cibaliya'dan çıkmaya çalışıyor. Ancak İsrail askerleri birkaç gündür bu kavşağı kuşatmış durumda. Cibaliya Mülteci Kampı'nın kuzeydoğusundaki Tel ez-Zater Mahallesi sakinlerinden 24 yaşındaki Yusuf Ebu Hezza, Cibaliya'dan çıkma konusunda uzun süre tereddüt yaşadığını söyledi. İçinde bulunduğu ortamı "cehennem" olarak nitelendiren Ebu Hezza, Cibaliya'dan kaçış yolunu ise "ölüm yolu" olarak adlandırdı.

İSRAİL'İN HEDEFİ OLDU

Ebu Hezza, kendisinden önce göç eden ailesine kavuşmak için bu zorlu yolculuğu göze alması gerektiğini belirtti. 'Ölüm yolu'nun bir parçası olan Ebu Şerah Kavşağı'ndan koşarak geçmeye çalışan Ebu Hezza İsrail'e ait insansız hava araçlarının hedefi oldu. Ayağından yaralanan Filistinli genç, çevredekilerce El-Ehli Baptist Hastanesine götürüldü.

Ebu Hezza, "Bu yolu kat etmeye çalıştığım sırada İsrail askerlerinin açtığı ateş ya da bombardımandan dolayı yaralanacağımı biliyordum. Ancak yine de kampta kalmak yerine çıkmayı tercih ettim." dedi.

KAÇIŞ YOLUNDA BEKLEYENLER TEHLİKEDE

Filistinli genç, Ebu Şerah Kavşağı'ndan geçmeye çalıştığı sırada İsrail ordusu tarafından öldürülmüş Filistinlilerin naaşlarını da gördüğünü anlattı. Karşılaştığı "korkunç manzaralara" dair Ebu Hezza, sağlık ekiplerinin kendilerine ulaşamadığını yaralıların da bölgede beklediğini ifade etti.

Bu yoldan geçmeye çalışan Filistinlilerin çoğunun "yaralandığına veya öldürüldüğüne" dikkat çeken Ebu Hezza, "Saldırılardan kurtulan çok az kişi var. İsrail Filistinlilere soykırıma devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Görgü tanıkları da İsrail'in saldırısının ardından ambulans ve sivil savunma ekiplerinin kurtaramaması sonucu Cibaliya Mülteci Kampı ve çevresinde çok sayıda yaralının hayatını kaybettiğini, birçok kişinin de yaralandıktan sonra yaşamdan kopana kadar kanlar içinde yerde kaldığını söyledi.

İsrail ordusu, 6 Ekim Pazar günü bölgeye başlattığı şiddetli saldırılarla kuzeydeki Cibaliya bölgesini abluka altına alarak bölge sakinlerinin Gazze kentine kaçmasını engellemeye çalıştı. İsrail ordusu, eş zamanlı olarak Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırılarını tırmandırdı. Karadan da saldıran İsrail ordusu, sivillerin bulunduğu bölgeleri yoğun şekilde hedef aldı. Bu saldırılarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti, bölge halkı da göçe zorlandı.

'BİNLERCE KİŞİ CİBALİYA'DA MAHSUR'

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) da İsrail'in Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılar dolayısıyla X'ten paylaşımda bulundu. Paylaşımda, "İsrail'in bölgeye saldırmasıyla binlerce kişi Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda mahsur kaldı." ifadelerine yer verildi.

MSF personeli 5 kişinin de kampta olduğu belirtilen paylaşımda, bu kişilerin hayatlarından endişe edildiği kaydedildi.

Paylaşımda görüşlerine yer verilen MSF Proje Koordinatörü Sarah Vuylsteke, "Kimsenin içeri girmesine veya dışarı çıkmasına izin verilmiyor. Bunu deneyen herkes vuruluyor." ifadelerini kullandı.

'HASTA VE YARALILARIN TAHLİYESİNE ENGEL OLUNUYOR'

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı yetkilisi Mahir Şamiye ise İsrail'in kara saldırılarını sürdürdüğü Gazze'nin kuzeyinde tahliye çağrısı yapmasına rağmen hastaların nakil süreçlerini gözaltı ve aramalarla aksattığını söyledi.

Şamiye, "İsrail, hasta çocukların Kemal Advan Hastanesi'nden tahliyesi konusunda uluslararası arabulucular üzerinden varılan mutabakatları ihlal etti. Bir sağlık çalışanını gözaltına aldı. Yapılan aramalar hasta ve yaralıların tahliyesine engel oluyor." dedi.

12 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Gazze Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Cibaliya el-Beled bölgesinde 4 ailenin evine düzenlediği hava saldırılarında aralarında kadın ve çocukların bulunduğu en az 12 Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Saldırılarda 30'dan fazla kişinin yaralandığı bilgisini veren Basal, 14 kişinin ise enkaz altında kaldığını aktardı.

Sonraki Haber