İsrailli Tuğgeneral: Hizbullah lidersiz olduğumuzu anladı

İsrail’de endişe büyüyor. Daha önce bölgede yalnız kaldıklarının tespitini yapan İsrail medyası, Cenin’deki operasyonda da ordunun yavaş kaldığını ve istenilen başarıya ulaşamadıklarını belirtti. Önceki gün Hizbullah’ın İsrail’e attığı füzeler sonrası, medyada ‘İsrail güvende mi?’ sorusu gündem oldu

İsrail ordusu yedek subaylarından Tuğgeneral Giora Inbar perşembe günü yaptığı açıklamada, işgal altındaki Filistin, Lübnan ve Suriye arasında yer alan Gacar köyüne Lübnan'dan havan topu mermisi atılmasının tesadüfi olmadığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Lübnan Hizbullahı'nın, İsrail’e bir mesaj verdiğini belirten Tuğgeneral Inbar, Hizbullah’ın savaşa hazır olduğu sinyali verdiğini, doğu sahasına paralel olarak kuzey sahasını da ateşe verebileceğine dikkat çekti. Inbar, “Düşman gerçek sorunumuzu tespit etti; İsrail’de liderlikten yoksun olmamız. Kendi kendimizi hırpaladığımızı görmekten mutlular.” ifadelerini kullandı.

NASRALLAH FIRSATLARI DEĞERLENDİRİYOR

İsrail'in “KAN” kanalının askeri yorumcusu Roei Sharon ise Lübnan'dan atılan füzeye İsrail'in yaklaşık 15 top mermisi atarak karşılık verdiğini iddia etti. Sharon, bunun İsrail'in zarar vermek ya da gerilimi tırmandırmak istemediği anlamına geldiğini söyledi. Sharon sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bu bombalamanın arkasında Hizbullah varsa, o zaman buna onay veren kişi Genel Sekreteridir (Seyyid Hasan Nasrallah) ve bu onayın nedeni Nasrallah'ın İsrail'in iç işleriyle meşgul olduğu için karşılık veremeyeceği bir durumda olduğunun tamamen farkında olmasıdır. Öte yandan Nasrallah, Amerikalıların Çin, Rusya ve Ukrayna ile meşgul olmaları ve Orta Doğu meselelerine olan ilgilerinin düşük olması nedeniyle fırsatları değerlendiriyor.” açıklamalarında bulundu. Sharon, “Hizbullah'ın İsrail'in sınıra çit çekerek Gacar'daki statükoyu değiştirdiğini” belirtti. Güvenlik kurumlarında endişe olduğunu ifade eden Sharon, İsrail'in esas korkusunun, İran ile çatışma olduğunu söyledi. Sharon ayrıca Hizbullah’ın İsrail’i test etme ve çeşitli provokasyonlara yanıt vermeye hazır olup olmadığını sınama konusunda giderek artan bir istekliliğe sahip olduğunu fark ettiğini de sözlerine ekledi.

Lübnan-İsrail sınırındaki son gelişmeler, çatışma yaşanmasına
ilişkin endişeleri artırdı.Hizbullah, “Beyrut hükümeti ile Lübnan halkına
işgal altındaki bölgeyi özgürleştirme çağrısı” yaptı.

KAN kanalı muhabirlerinden Robbie Hammarschlag de Hizbullah’ın son dönemde giderek artan bir şekilde “İsrail'in caydırıcılığının azaldığından ve erozyona uğradığından bahsettiğine” dikkat çekti. Hammarschlag, İsrail'in sınır üzerindeki kontrolünü kaybettiğini iddia ederek ve bu konunun dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

İsrail, Filistin’in Batı Şeria bölgesinde bulunan Cenin kentinde 3 Temmuz Pazartesi gece başlayan ve 2 gün boyunca süren saldırılarla, aralarında çocuk ve kadınlarında olduğu 12 Filistinli’yi öldürmüş, yüzlerce Filistinli’yi de yaralamıştı. Filistin direniş kuvvetleri saldırılara karşı direniş göstermiş, İsrail’in başkenti Tel Aviv’de arka arkaya iki eylem gerçekleştirmişti. Olayların ardından İsrail kuvvetleri, geri çekilmişti. Lübnan'da Hizbullah Hareketi'ne yakınlığıyla bilinen Al Akhbariyya gazetesinin Lübnanlı güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, önceki gün İsrail'e yönelik sabah saatlerinde bir saldırı gerçekleştirildiği öne sürüldü. Lübnan'ın güneyindeki Mecidiyye bölgesinden 2 roketin İsrail'in işgali altıdaki Filistin topraklarına doğru fırlatıldığı kaydedildi. Haberde İsrail'in de aynı bölgeye roketle karşılık verdiği ileri sürüldü.

BAE VE CEZAYİR’DEN FİLİSTİNLE DAYANIŞMA HAMLESİ

Cenin'deki saldırı sonrası birçok işletme ve ev yıkıldı, yollar hasar gördü.

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebbun, İsrail’in saldırıları sonrası Batı Şeria'daki Cenin kampının yeniden inşasına yardım etmek için 30 milyon dolarlık mali katkı sağlamaya karar verdi.

Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in barbarca saldırılarının “Filistinli kardeşlerimizi savunmasız bıraktığı, altyapının tahrip olmasına neden olduğu ve güvenli sığınaklar bulmak için evlerini terk eden birçok Filistinli’yi yerinden ettiği” belirtildi.

Açıklamada, “Cezayir'in, başkenti Kudüs olan bağımsız bir devletin kurulması başta olmak üzere Filistin halkının meşru ulusal hakları talebiyle daimi dayanışma içinde olduğu” ifade edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de ortak bir hesap açıp, 15 milyon dolar yardımda bulunarak Cenin'in yeniden inşasına katkıda sağlamaya ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı “UNRWA”ya yardım etmeye karar verdiği duyuruldu.

HASAR BÜYÜK

İsrail'in Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kampına düzenlediği saldırı, yüzlerce Filistin tesisine ağır hasar verdi. Yerel basında 429 ev ve tesisin hasar gördüğü belirtilirken, yeniden yapılanma maliyetinin 12 milyon dolar olduğu, yeniden yapılanmanın 9 ay süreceği belirtildi.

Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Muhammed Ziyara'ya göre, 1,5 milyon dolara mal olan 4 bina tamamen kaldırıldı, orta veya önemli derecede hasarlı, ancak yıkılma durumunda olmayan binalar ise 25'e ulaştı. Bu binaların yeniden inşalarının maliyeti ise 2 milyon dolar.

Sonraki Haber