İsrail'in Gazze'ye saldırısında 12. gün! Dakika dakika gelişmeler...

İsrail ordusunun 7 Ekim'de başlayan savaşın 12'nci gününde Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail dün akşam el-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurdu, dünya ayağa kalktı. Bugün yaşanan gelişmeler...

İsrail'in Gazze'ye saldırısında 12. Gün! İşte dakika dakika gelişmeler...

İsrail ordusunun 7 Ekim'de başlattığı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar devam ediyor. Bugün neler yaşandı:

GUTERRES'TEN "ORTA DOĞU'DA ACİL İNSANİ ATEŞKES" ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, insanların çektiği korkunç acının azaltılması için "Orta Doğu'da acil insani ateşkes" çağrısı yaptı.

PİSKOPOS'TAN KINAMA

Kudüs Anglikan Piskoposluğu, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıyı "şiddetle" kınadı.

ÖLÜ SAYISI 3 BİN 478'E YÜKSELDİ

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 3 bin 478 kişinin öldüğü, yaralı sayısının ise 12 bini aştığı bildirildi.

12 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği hava saldırısında 12 Filistinli hayatını kaybetti.

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ'DEN AÇIKLAMA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 500'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan hastane saldırısının failleri ve destekçilerinin yargılanması gerektiğini söyledi.

HOLLANDA BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Hollanda'nın geçici hükümetinin Başbakanı Mark Rutte, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıya ilişkin "Hedef alınan el-Ehli Hastanesinden dramatik görüntüler var. İnsanlığın acısı tarif edilemez." dedi.

3 BİN 300 KİŞİ ÖLDÜ

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 3 bin 300 kişinin öldüğünü ve 13 bin kişinin yaralandığını duyurdu.

İSLAMİ CİHAD'TAN YALANLAMA

İslami Cihad Hareketi, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombaladıkları yönündeki İsrail iddialarını yalanlayarak, bunun "asılsız olduğunu" belirtti.

HAMAS: HASTANE KATLİAMININ SORUMLULUĞU DOĞRUDAN İSRAİL'E AİTTİR

Hamas'tan, El-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyla ilgili yazılı bir açıklama paylaşıldı.

İsrail'in "yalan hikayeler uydurarak yaptığı katliamın gerçeğini saptırmaya çalıştığı" kaydedilen açıklamada, "Hastaneyi bombalamakla tehdit eden faşist işgal güçleri, 23 ambulansı vurdu; aileleriyle 25'ten fazla doktoru, 3 binin üzerinde Filistinli sivili öldürdü. Bu kişilerin yüzde 70'i çocuk ve kadındı." ifadesi kullanıldı.

TACİKİSTAN'DAN KINAMA

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda insanın hayatını kaybettiği, Filistin'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yayımladı.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifa dilenen açıklamada, "Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, bu saldırganlığı şiddetle kınayarak taraflara, derhal ateşkes ilan etme ve durumu istikrara kavuşturmak için diyalog başlatma çağrısında bulunuyor." ifadesi kullanıldı.

Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 3 bin 300 kişi öldü, en az 13 bin kişi yaralandı.

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in uluslararası baskıları altında kalmadan savaşı sürdürmek için Gazze Şeridi'ndeki hastane katliamının sorumluluğundan kaçmaya çalıştığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası çifte standartların İsrail'e, "Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurması veya insani yardımların girişi için koridorlar açma taleplerini reddetme hakkı" verdiği ifade edildi.

İsrail'in dün akşam Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısının ardından Ürdün ziyareti iptal edilen ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e vardı.

SCHOLZ KAPSAMLI SORUŞTURMA İSTEDİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırının kapsamlı şekilde soruşturulması gerektiğini belirtti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmek üzere Mısır'da bulunan Alman Başbakan Scholz, patlamanın görüntülerinin kendisini dehşete düşürdüğünü de vurgulayarak "Masum siviller yaralandı ve öldürüldü. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenlerin aileleriyle." ifadesine yer verdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Sivil hedefler, özellikle de hastalar ve sağlık personelinin bulunduğu tam teşekküllü bir hastane, hiçbir koşul altında hiç kimse tarafından saldırıya uğramamalıdır. Çatışmalarda siviller korunmalıdır." değerlendirmesinde bulunulmuştu.

TUNUS CUMHURBAŞKANI SAİD: KATLİAM

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıları “katliam” şeklinde nitelendirerek kınadı. Tunus Cumhurbaşkanlığı sosyal medya hesabında yayımlanan görüntülü mesajında Said, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplandığını açıkladı.

Uluslararası kamuoyunun Filistin'de yaşananlara sessiz kaldığının altını çizen Said, "Filistin halkına karşı her gün işlenen katliam ve savaş suçlarına bir yenisi daha eklendi. Uluslararası toplum ve dünya, İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği katliam, toplu imha ve yerinden etme suçlarına tanıklık etmekte. İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını kınıyorum. Bu saldırılar, tüm insanlığın vicdanını yaralamaktadır.” ifadelerini kullandı.

ÜRDÜN'DEKİ DÖRTLÜ ZİRVE İPTAL EDİLDİ

Beyaz Saray, ABD, Mısır ve Filistin’in katılımıyla Ürdün’de planlanan dörtlü zirvenin, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın, Gazze’deki hastaneye yapılan saldırıdan sonra 3 gün yas ilan etmesi nedeniyle tarafların "ortak kararıyla" iptal edildiğini öne sürdü.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’e giden uçağında gazetecilerin sorularını cevapladı. Biden’ın hastane saldırısından sonra Ürdün Devlet Başkanı Kral Abdullah ile konuştuğunu belirten Kirby, "Her ikisi de özellikle Başkan Abbas'ın 3 günlük yas için evine dönmek istediğini açıkça belirtmesi nedeniyle bu toplantıyı erteleme konusunda hemfikirdi. Bu ortak alınan bir karardı." ifadelerini kullandı.

'UÇAK GEMİMİZ BÖLGEYE MESAJ'

Doğu Akdenize gönderilen ABD uçak gemisi filosu hakkındaki soruya da Kirby, bu askeri gücün orada "güçlü bir caydırıcılık sinyali" için bulunduğunu belirtti. Kirby, "Bu çatışmayı isteyen veya bu çatışmanın nedenini düşünen herhangi bir aktöre, ulus devlete veya terörist gruba bunu yapmamaları gerektiğini açıkça belirtmek amaçtır." diye konuştu.

ABD’nin İsrail'e savaş amaçlı asker yerleştirmek gibi bir planı ya da niyeti olmadığını söyleyen Kirby, "Ancak bölgede önemli ulusal güvenlik çıkarlarımız var, bunlar değişmedi. Aslına bakılırsa belki de şu anda yakın geçmişte olduğundan daha önemli halde geldi ve bu güçler gerektiğinde ulusal çıkarlarımızı koruma ve savunma konusunda samimi bir yetenek sergilemek için orada kalacak." ifadelerini kullandı.

BLİNKEN'DAN YÜZEYSEL AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyla ilgili, "İsrailli ve Filistinli tüm siviller korunmalı." ifadesini kullandı.

Blinken, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesindeki 'patlama' nedeniyle derin üzüntü" duyduğun belirten Blinken, ABD'nin sivil hayatın korunmasını savunduğunu kaydetti. Blinken, mesajında, "İsrailli ve Filistinli tüm siviller korunmalı." ifadesine yer verdi.

GAZZE'DEKİ SAĞLIK BAKANLIĞI: TARİF EDİLEMEZ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra, el-Ehli Baptist Hastanesi katliamının benzersiz ve tarif edilemez olduğunu bildirdi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı sosyal paylaşım sitesindeki açıklamada Kudra, hastanede saldırıya maruz kalanların durumunu şu ifadelerle aktardı: "Yüzlerce kurban hastaneye ulaştı ve acil yardım ekipleri halen ceset parçalarını çıkarmaya çalışıyor. Kurbanların çoğu, çocuklar ve kadınlardı. Kurbanların bir kısmı kafaları kopuk, parçalanmış vücutları ve iç organları dışarı çıkmış şekilde geldi."

KORİDORLARDA ANESTEZİSİZ AMELİYAT!

Kudra, kurbanların ve yaralıların sayısının, sağlık ekiplerinin ve ambulansların kapasitesini aştığına dikkati çekerek, "Doktorlar yerde ve koridorlarda anestezi olmaksızın ameliyatlar yapıyordu." dedi. Çok sayıda kişinin halen ameliyat olmayı beklediğini aktaran Kudra, sağlık ekiplerinin yoğun bakımdaki diğer kişilerin hayatını kurtarmaya çalıştığına dikkati çekti. Kudra, Gazze'de sağlık imkanlarının tükenmek üzere olduğunu "Tedavi imkanlarının fiilen tükendiğini ilan etmeye birkaç saat kaldı" ifadeleriyle dile getirdi.

03:40:51

RUSYA MÜSLÜMANLARI: İSRAİL SOYKIRIM YAPIYOR

Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine yaptığı saldırıyla ilgili olarak, "Yaşananlar, Sabra, Şatilla ve Srebrenitsa'daki katliamlar gibi insanlığa karşı işlenen korkunç suçlarla kıyaslanabilir. Bu, Filistinlilere yönelik gerçek bir soykırım eylemidir." ifadesini kullandı.

Gaynutdin, şunları kaydetti: "İnsanlık, yaşananları bir kez daha öfkeyle kınayamaz. Abluka altındaki Gazze'deki sivillerin korunması için acil önlem alınmasını talep ediyoruz. Tüm iyi niyetli insanlar, uluslararası toplum, İsrail'in Filistin topraklarına yönelik saldırganlığını, ablukasını ve işgalini durdurmalı, İsrail'i Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını uygulamaya zorlamalı ve bağımsız, yaşanabilir bir Filistin devletinin kurulmasına engel olmamalıdır.”

HİZBULLAH: ÖFKE GÜNÜ

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, sert bir açıklama yaptı. "Siyonist suç çetelerinin işlemiş olduğu korkunç ve vahşi suçlardan dolayı insanlığın alnı terliyor" ifadeleri yer alan açıklamada kınamaların artık yeterli olmadığı vurgulandı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "İslam dünyası ve Arap ülkelerindeki ümmetimizin halklarına derhal harekete geçip sokaklarda ve meydanlarda bu büyük öfkeyi ifade etmelerini istiyoruz."

Açıklamada, çarşamba gününün İsrail'e karşı ve ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'i ziyaretine karşı "öfke günü" olması istendi.

ARAP BİRLİĞİ, 3 GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ

Arap Birliği, İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği bombalı saldırı nedeniyle bayrağın yarıya indirilerek 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu. Mısır yerel medyasında yer alan haberlere göre Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hüssam Zeki, kuruma ait bayrağın yarıya indirilmesini istedi.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI: ORGANİZE DEVLET TERÖRÜ

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), yüzlerce kişinin ölümüne yol açan İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını "organize devlet terörü" olarak nitelendirdi. İİT'den yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Gazze'deki hastaneyi hedef alan korkunç katliamı" en sert şekilde kınanarak, bunun "insanlığa karşı suç" ve bir "savaş suçu" olduğu kaydedildi.

"Bu suç, hesap vermeyi ve cezayı hak eden organize devlet terörüdür." ifadesi kullanılan açıklamada, uluslararası toplumdan İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarına son verilmesi için acilen müdahale edilmesi ve Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması istendi.

02:47:09

MAHMUD ABBAS: KIRMIZI ÇİZGİLERİ AŞTILAR

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıyı "korkunç bir suç" şeklinde niteleyerek, "İşgal hükümeti tüm kırmızı çizgileri aştı" dedi.

Filistin resmi televizyon kanalında konuşan Abbas, Hastane saldırısının ardından Ürdün'deki ziyareti kestiğini ve geri döndüğünü söyledi. Saldırının Filistinlilere ait olduğu yönündeki İsrail söylemini yalanlayan Abbas, "Gazze’deki Baptist Hastanesine yapılan saldırı İsrail tarafından işlenmiştir. Bu affedilmeyecek bir suçtur. İşgal hükümeti tüm kırmızı çizgileri aşmıştır. Bundan dolayı cezalandırma ve sorgudan kaçmalarına izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Abbas şöyle devam etti: "İsrail’in hesaba çekilmesini ve halkımızın uluslararası bir koruma altına alınmasını istiyorum. Bu saldırıların, halkımıza karşı uygulanan bu suçların durması gerekiyor. 21 yüzyılda ikinci bir Nekbe olmasına izin vermeyeceğiz, fedakarlıklar ne kadar büyük olursa olsun. Akan kanın durması için gereken her şeyi yapacağız.

"Onlarca kararlar aldılar halkımızın uluslararası bir himaye altında olması için ancak bunları uygulamaya geçirmediler. Çünkü Amerika bunların uygulanmasını istemedi."

Filistin halkının bir kez daha göç ettirilmeyeceğini vurgulayan Abbas, "Filistin halkının vatan toprağında dimdik ayakta duracaktır. Kesinlikle gitmeyeceğiz, kesinlikle gitmeyeceğiz, kesinlikle gitmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

ZAHAROVA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine yaptığı saldırıyla ilgili olarak ABD politikalarına yönelik eleştiride bulundu.

Zaharova, sosyal medya hesabından "Orta Doğu’dan gelen haberleri dehşetle takip ettiğini" belirterek "(Eski ABD Başkanı Barack) Obama’nın defalarca dile getirdiği, Amerikan politikası sayesinde dünyanın çok daha güvenli hale geldiği tezini hatırlıyorum. Artık ne kadar olduğunu hepimiz görüyoruz." ifadelerini kullandı.

BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİL TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı görüşmek için acil toplanacağı bildirildi. BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, toplantının yerel saatle 10.00'da (TSİ 17.00) gerçekleşeceği kaydedildi.

KÜBA VE VENEZUELA KINADI

Küba ve Venezuela hükümetleri, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıyı kınadı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, sosyal medya hesabı X'teki paylaşımda şunları söyledi:" Küba, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği ve yüzlerce ölüme, yaralanmaya yol açan bombalı saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor. Derhal ateşkes yapılmasını ve uluslararası insan hukukunu apaçık ihlal eden bu saldırıların son bulmasını istiyoruz."

Venezuela Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından da yapılan açıklamada, saldırı "katliam" olarak vurgulandı: "Venezuela, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği katliamı en şiddetli şekilde kınadığını ifade ediyor. Bolivarcı Hükümet, insan haklarına yönelik bu çirkin saldırılara derhal son verilmesini talep ediyor. Bir an önce ateşkes yapılmasını istiyoruz, Filistin'in haklarının yeniden tesis edilmesini ve insanlığa karşı işlenen bu suçun sorumlularının tespit edilmesini talep ediyoruz."

İRAN'DAN TEPKİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in hastane saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendirdi.

Kenani, İsrail'in uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını bir kez daha dünyaya ilan ettiğini belirtti.

İran'ın saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını aktaran Kenani, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumdan, Gazze'de işlenen savaş suçunun boyutlarının hızla araştırılması ve olayın sorumlusu İsrailli yetkililerin yargılanması konusunda, sorumluluğunu yerine getirmesini beklediklerini vurguladı.

KKTC: KABUL EDİLEMEZ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsrail'in Gazze'deki hastaneyi hedef alan saldırısına tepki göstererek, "İsrail'in sivilleri hedef alan saldırılarını endişe ile izliyorum. Bu saldırılar kabul edilemez. Hastaneye yapılan saldırıyı kınıyorum." dedi.

LÜBNAN'DAN TEPKİ

Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail bombardımanına maruz kalan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nde yüzlerce şehit ve Filistinli sivilin yaralanmasına yol açan iğrenç savaş suçunu en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

İSPANYA, İSRAİL'İ ANMADAN KINADI

İspanya, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınadı ve "katliam" olarak nitelendirdi.

İspanya Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından, saldırıya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, "Gazze'deki el-Ehli Hastanesinde yaşanan korkunç katliamı kınıyoruz. Masum sivil kurbanlarla dayanışma içindeyiz. Uluslararası insani hukuka saygı duyulmalı." ifadesi kullanıldı.

FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON'DAN AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıya tepki göstererek, hiçbir şeyin bir hastaneye yapılan saldırıyı ve sivilleri hedef almayı haklı çıkaramayacağını belirtti. ​​​​​​​X sosyal medya platformundan açıklama yapan Macron da İsrail'i anmadı...

MEDVEDEV: GAZZE'DEKİ SALDIRI AÇIKÇA SAVAŞ SUÇUDUR

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yaptığı saldırıyı "açıkça savaş suçu" olarak nitelendirerek, nihai sorumlunun ABD olduğunu söyledi.

Medvedev, sosyal medya hesabından İsrail'in Gazze'deki hastaneye yaptığı saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

"Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur." ifadesine yer veren Medvedev, İsrail'in saldırısının nihai sorumlusunun ABD olduğunu belirtti.

Medvedev, "Bunun nihai sorumluluğu, farklı ülkelerdeki ve farklı kıtalardaki savaşlardan alaycı şekilde para kazananlara, askeri endüstriyel tesislerini doldurarak silahlara muazzam miktarda düşüncesizce para dağıtanlara, yalanla demokratik değerleri korumaya yönelik küresel misyonlarını ilan edenlere, Amerika Birleşik Devletleri'ne aittir." ifadelerini kullandı.

BIDEN 'HASTANE PATLAMASI' DEDİ

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, İsrail sonrası yapacağı Ürdün ziyaretini erteleyen ABD Başkanı Joe Biden'ın "Gazze'deki hastane patlamasında hayatını kaybeden masum canlar için en derin taziyelerini iletti, yaralılara acil şifalar diledi." ifadesi paylaşıldı.

BAE 'ŞİDDETLE' KINADI

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yüzlerce kişinin ölümüne yol açan İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını kınadı: "BAE, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef alan, yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırısını şiddetle kınar."

DANİMARKA, 7,1 MİLYON DOLAR EK YARDIM YAPACAK

Danimarka, İsrail-Filistin çatışması nedeniyle insani durumun kötüleştiği Gazze ve Batı Şeria'daki siviller için 7,1 milyon dolarlık ek yardım taahhüt etti.

Danimarka Kalkınma İşbirliği ve Küresel İklim Politikası Bakanı Dan Jorgensen, yaptığı açıklamada, "Özellikle Gazze'deki insani durum çok kritik. Bu nedenle insani acil yardım tutarımızı 50 milyon kron (7,1 milyon dolar) arttırıyoruz. Bu, trajik durumda olan sivil halkın acil ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor." ifadesini kullandı.

Danimarka Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da söz konusu miktarın, Gazze ve Batı Şeria'daki halkın su, gıda ve barınma gibi acil ihtiyaçları için kullanılacağı kaydedildi.

İSRAİL GÜÇLERİ BATI ŞERİA'DA 1 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da, Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı protesto edenlere müdahalesinde 1 Filistinliyi gerçek mermiyle vurarak öldürdüğü bildirildi.

İsrail'in el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısı, başta Ramallah olmak üzere Batı Şeria'nın birçok bölgesinde protesto edildi.

İsrail güçleri, Ramallah yakınlarındaki Nebi Salih beldesindeki gösteriye katılan Filistinlilerden ikisini gerçek mermiyle yaraladı.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerince vurulan ve kimliği açıklanmayan Filistinlilerden birinin hayatını kaybettiği belirtildi.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda hastanenin harap edilmesinin insan hayatı açısından "yıkıcı kayıp" olduğunu belirtti. Cleverly, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinin harap edilmesi insan hayatı açışından yıkıcı bir kayıptır. İngiltere nettir. Sivil hayatının korunması her şeyden önce gelmelidir." değerlendirmesinde bulundu. Açıklamada İsrail'e tek söz edilmedi. ​​​​​​​Bakan Cleverly, İngiltere'nin "neler olduğunu öğrenmek" ve Gazze'deki masum sivilleri korumak için müttefikleriyle çalışacağını bildirdi.

FRANSA'DAN TEPKİSİZ SİVİL AÇIKLAMASI

Fransa, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Fransa, Gazze şehrinde çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği el-Ehli Hastanesine yönelik saldırıyı sert şekilde kınıyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, tüm tarafların insani hukuka riayet etmesi gerektiği belirtildi.

Uluslararası insani hukukun, sivillerin korunmasını sağlaması gerektiği vurgulanan açıklamada, Gazze Şeridi'ne insani yardım erişiminin derhal sağlanması çağrısında bulunuldu.

PENTAGON SÖZCÜSÜ: BİLGİMM YOK

BD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail’e Hamas ile mücadele etmesi için güvenlik sistemleri sağladığını belirterek, bunun masum sivilleri öldürmek anlamına gelmediğini söyledi.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, basın toplantısında, İsrail’in hava saldırısıyla vurduğu Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine ilişkin soruları cevapladı.

İsrail’e tam desteklerini yineleyen Singh, en az 500 sivilin öldüğü kaydedilen hastane saldırısıyla ilgili sorulara, konuya ilişkin fazla bilgisi olmadığını belirterek kaçamak cevaplar vermesi dikkati çekti.

Singh, ABD’nin İsrail’e verdiği askeri yardımlara hiçbir ön şart koşmadığına işaret ederek, “Kesinlikle İsrail'e, Gazze'deki Hamas'ı etkisiz hale getirmesi ve etkili bir şekilde geri püskürtmesi için ihtiyaç duyduğu güvenlik sistemlerini veriyoruz. Bu, masum sivillerin öldürülmesi anlamına gelmiyor.” diye konuştu.

İsrailli yetkililerle yapılan görüşmelerde, savaş hukukunun desteklenmesinin mutlak gerekliliğini yinelediklerini aktaran Singh, “İsrail'in çok yetenekli ve profesyonel bir ordusu var. Gazze'de kullandıkları güvenlik yardımının da doğru şekilde Hamas'ı hedef almak için kullanılacağına, aynı zamanda masum sivillerin insani yardım için gidebilecekleri alanlar aramasına olanak sağlanacağına inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

Singh, Gazze’de sivillerin ihtiyaç duydukları şeylere sahip olmalarını ve güvenli bölgelere tahliye edilebilmelerini sağlamak için İsraillilerle temaslarını sürdürdüklerini kaydetti.

Öte yandan İsrail’in Gazze'deki hastaneyi bombalaması konusunda Hamas’ı suçlayan Sözcü, Hamas’ın sivillerin bulunduğu yapıların içinde faaliyetlerini sürdürdüğünü savundu.

Singh, İsrail’in, masum sivillerin hedef alınmaması konusunda savaş hukukuna uyması gerektiğini düşündüklerini ve bu konuda güvenlerinin tam olduğunu anlattı.

GAZETECİLERİN SORULARI KARŞISINDA ZORLANDI

Sözcü, Hamas saldırısını öngöremeyen ve daha önce de birçok insan hakları ihlaline neden olan İsrail ordusuna, ABD'nin neden bu kadar çok güvendiğini soran gazetecilere, "Uzun süreli bir müttefikliğimiz var." yanıtını verdi.

Singh, Hamas'ın komuta merkezlerini hastane gibi binaların içine kurduğunu belirtirken, bunun üzerine gazetecilerin "Bunu gösteren bir deliliniz var mı" şeklindeki ısrarlı sorularına da "Elimde böyle bir veri yok." cevabını vermek zorunda kaldı.

İSRAİL, GAZZE'DE SU BİDONLARIYLA EVE DÖNEN 2 ÇOCUĞU ÖLDÜRDÜ

İsrail, abluka ve yoğun bombardıman altında tuttuğu, ciddi anlamda su sıkıntısının yaşandığı Gazze Şeridi'nde su doldurmak için dışarı çıkan 9 ve 13 yaşlarındaki 2 çocuğu öldürdü.

Gazze Şeridi'nin sınır bölgesine yakın Hicr ed-Dik beldesinde yaşayan Filistinli baba Yusuf eş-Şaviş, yaşadığı acıyı AA muhabirine anlattı.

Gazze'nin İsrail sınırına yakın Hicr ed-Dik beldesindeki evlerinin çok yakınına bomba atıldığını aktaran Şaviş, "Patlama sesini duyar duymaz eşim, 'Çocuklar nerede?' diye sordu. Ben de 'Buradalar.' dedim ancak dönüp baktığımda onları göremedim. Evden dışarı çıkınca ikisinin de şehit edildiğini gördüm." dedi.

İsrail bombalarının 9 yaşındaki Muhammed ile 13 yaşındaki Gazal'ı kendilerinden kopardığını dile getiren acılı baba, "İsrail'in vurduğunu duyurduğu hedefler işte bunlar." diye konuştu.

Şaviş, İsrail savaş uçaklarının sivilleri çok iyi görebildiğini vurguladı.

Filistinli baba, İsrail saldırılarında evlerindeki su deposunun zarar gördüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Çocuklarımla su almaya gitmiştik ve bidonlarla su taşıyorduk. Ben su bidonlarıyla eve döndükten saniyeler sonra çocuklarımın şehit olduğu patlamanın sesini duydum. Yaşananlara inanamadım. Hala büyük bir şoktayım."

Sonraki Haber