İsrail'in gözü Gazze'nin Mısır sınırında: Philadelphi Koridoru
Tel Aviv yönetimi, Filistin bölgesinin biri hariç tüm sınırlarını kontrol ediyor. Şimdi de Mısır'la olan güney sınırının kontrolünü ele geçirmek için bastırıyor. Askeri operasyonun bile gündemde olduğu bildirilirken Kahire, İsrail'in taleplerine karşı çıkıyor
Aralarında Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu İsrailli liderler, “HAMAS'ın Gazze'ye silah sokmasını engellemek için Philadelphi Koridoru (Salahaddin Koridoru) olarak adlandırılan sınır bölgesini kontrol altında tutması gerektiğini” söylüyor. Kaynaklara göre plan, “İsrail'in Filistinli grubu yenilgiye uğratma ve 7 Ekim'i tekrarlanmasını önleme stratejisinin bir parçası.”
HEP DAHA YÜKSEK SESLE GÜNDEME GETİRİYORLAR
Wall Street Journal'a (WSJ) konuşan mevcut ve eski İsrailli yetkililer, Tel Aviv'in Mısır'ı sınırın Gazze tarafında bir askeri operasyon planladığı konusunda bilgilendirdiğini öne sürdü. Yetkililer, operasyonun muhtemelen “Filistinli yetkililerin kilit geçiş noktasından uzaklaştırılmasını ve İsrail güçlerinin Gazze'nin hem İsrail hem de Mısır'a bitişik güneydoğu köşesinden Akdeniz'e doğru yaklaşık 8 mil kuzeybatıya uzanan bir kara parçası boyunca konuşlandırılmasını” içereceğini söyledi.
İsrailli yetkililere göre “sınır bölgesini almak, bölgedeki tünellerin bloke edilmesine, silah akışının sınırlanmasına, direniş savaşçılarının Gazze Şeridi'ne giriş çıkışlarının engellenmesine ve Filistinli grubun geçiş noktası üzerindeki kontrolünün ortadan kaldırılmasına olanak sağlayacak.”
Netanyahu cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, İsrail ile Mısır arasında 14 kilometrelik bir kara şeridi olan “Philadelphi Koridoru kapatılmadan İsrail'in savaşı sona erdiremeyeceğini” vurguladı.
KAHİRE'DEN İZİN YOK
Mısır ise İsrail'in düzenleyeceği bir operasyonun iki ülke arasında 1979'da imzalanan barış anlaşmasının şartlarını ihlal edebileceği uyarısında bulundu. Bu anlaşma her iki ülkenin de sınıra yakın bölgelere yerleştirebileceği asker sayısına sınırlama getiriyor. Olası bir İsrail askeri operasyonu aynı zamanda Mısır topraklarına müdahale etme riski de taşıyor.
Kahire, geçtiğimiz günlerde İsrail güvenlik personelinin sınırın Mısır tarafına konuşlandırılarak Mısır güçleriyle ortak devriye gezmesini öngören Tel Aviv'in önerisini, “ülkenin egemenliğini ihlal edeceğini” söyleyerek reddetti. Mısırlı yetkililer İsrail'e “sınırın kendi tarafındaki fiziksel bariyerleri güçlendireceğini, daha fazla gözetleme kulesi ve kamerası yerleştireceğini ancak gözetleme görüntülerini İsrail ile paylaşmayacağını” duyurdu. Ayrıca Netayahu'nun dün akşamki sözlerinin ardından Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Abu Zeid, Mısır'ın “sınırlarının kontrolünü tamamen elinde tuttuğunu” söyledi.
FİLİSTİNLİLER REFAH'A YIĞILDI
WSJ'nin haberine göre herhangi bir operasyonun zamanlaması, “Filistinli mahkumların salıverilmesi” ve “Gazze'de ateşkes sağlanması karşılığında HAMAS tarafından tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması” için yeni bir anlaşma yapmaya çalışan Mısır hükümeti ile yapılacak müzakerelere bağlı olacak. Uzmanlara göre bölgeye yapılacak bir saldırı, Gazze'nin diğer bölgelerinden kaçan bir milyondan fazla Filistinli sivilin varlığı nedeniyle “askeri açıdan karmaşık” olacak. Bölgedeki Filistinlilerin çoğunun sınıra yakın Refah kentinde toplanmış ya da sınır boyunca uzanan bölgelerde kamp kurmuş durumda olduğu bildiriliyor. Güvenlik analistleri böyle bir operasyonun insani krizi daha da derinleştireceğinden endişe ediyor.