İsrail'in siber saldırısı sonrası gündeme geldi! Türkiye'nin ilk telefonu Aselsan 1919'a ne oldu?

İsrail'in siber saldırısı sonrası dikkatler yeniden Türkiye'nin ilk yerli telefonu Aselsan 1919'a çevrildi. Peki geliştirildiği dönemde büyük ilgi gören Aselsan 1919'un akıbeti ne olmuştu?

İsrail'in, Lübnan'da gerçekleştirdiği çağrı cihazlı saldırı sonrasında teknolojik aletlerdeki "yerli üretimin" önemi sosyal medya gündem oldu. Sosyal medya kullanıcıları, 1997 yılında Türkiye'nin ilk yerli telefonunu üreten ASELSAN'a tekrardan telefon üretmesi yönünde çağrıda bulundu.

Sabah Gazetesi'nden Mahmut Övür de 1997 yılında üretilen, Türkiye'nin ilk yerli telefonu "Aselsan 1919'a" ne olduğunu köşesine taşıdı. Övür'ün yazısının ilgili bölümü şöyle:

"1997 yılında Aselsan iki tip cep telefonu üretmiş, hatta tanıtımını da dönemin Cumhurbaşkanı Demirel yapmıştı. İngiltere'de yapılan bir araştırmada Aselsan 1919 telefonu en iyi ve sağlam telefon seçilmişti.

Sonra ne oldu dersiniz?

Son dönemde adı çok tartışılan ve Gezi olayları nedeniyle mahkûm olan Osman Kavala'nın da ortaklarından olduğu KVK firmasıyla yarışamadığı için yok olup gitmişti. Konuyu yakından bilen bir Aselsan emeklisi şöyle diyordu:

"Biz yabancı telefon üreticileri kadar bayilere komisyon veremedik. Veremeyince de iç piyasada tutunamadık."

Devlet ürettiği halde satamadığı, birkaç babayiğit de sahip çıkmadığı için Aselsan 1919 yok artık."

Sonraki Haber