İsrailli ailelerden uyarı: 1 milyon kişiyle meclisi kuşatırız
İsrailli rehinelerin aileleri ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in Tel Aviv'de kaldığı yerin önünde düzenlediği gösterinin yankıları devam ediyor. Aileler takas anlaşmasının olmaması halinde protestolarını tırmandırma tehdidinde bulundu.
Direniş cephesi ile işgalci İsrail arasında takas anlaşması için görüşmeler sürüyor. Son dönemde İsrailli esirlerin videoları medyaya servis edildi. Görüntülerde esirlerin Netanyahu hükümetine tepki gösterdiği görülüyor. İsrailli bir esirin Başbakan Benjamin Netanyahu'yu istifaya çağırdığı bir görüntüyü yorumlayan aileler, Gazze'ye yönelik savaşın sona erdirilerek esirlerin iadesi için "bedel ödenmesi" çağrısında bulundu ve Refah saldırısının "ek bir fedakârlık" teşkil ettiğini vurguladı. Aileler, İsrail'in Refah saldırısı ile mahkûm takası anlaşmasının tamamlanması arasında bir seçim yapması gerektiğini söyledi. Eylemlerine devam eden aileler bu sefer takas anlaşmasının olmaması halinde yüz binlerce kişiyle İsrail meclisi Knesset’i kuşatacaklarını söyledi.
İsrail gazetesi Haaretz'e göre aileler, bir esir takası anlaşmasına varılamaması halinde bunun tamamen hükümetin siyasi tavrından kaynaklanacağını belirtiyor. Savaş yaklaşık 7 aydır ilan edilen hedeflere ulaşmadan devam ederken, İsrailli esirlerin aileleri işgal hükümetine karşı protesto hareketlerini sürdürüyor. Esir aileleri İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerine yönelik bombardımanıyla tehlikeye atılmamasını talep ediyor.
‘GİRİŞ ÇIKIŞ YAPAMAYACAKLAR’
İsrailli esirlerin aileleri, sadece Knesset'i bir milyon kişiyle kuşatmayacaklarını ayrıca Güvenlik Bakanlığı'nı da kuşatacaklarını açıkladı. Helikopterler dışında hiçbir yetkilinin giriş çıkış yapmayacağına dikkat çektiler. Haaretz’in haberine göre aileler "evlerine dönmeden kamusal alanda kalacaklarını" vurguladı.
Yerleşimciler ve esir aileleri 24 Nisan'da işgal altındaki Kudüs'te yolları kapatan bir gösteride, işgal hükümetinin Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in de içinde bulunduğu hükümet binasını kuşattı ve Başbakan Benjamin Netanyahu'nun genel merkezinin önünde havai fişekler patlattı.
‘HAYATTA KALIP KALMAYACAKLARI BELLİ DEĞİL’
İsrail ordusu yedek kuvvetlerinde general olarak görev yapan Israel Ziv, Refah'ın işgali durumunda Gazze'deki direnişin elinde bulunan İsrailli esirlerin hayatta kalıp kalamayacağını sorguladı. Ziv, Netanyahu'nun Şerit'in güneyindeki Refah'a kara harekâtı konusundaki uzlaşmazlığını reddederek, "Refah'taki bir operasyon aylarca sürecek ve hiçbir İsrailli esir sağ kalmadan sona erebilir." dedi.
Kanal 12 ile yapılan bir röportajda Ziv, "zamanın esirlerin hayatı için kritik hale geldiğini" vurgulayarak, Refah'taki operasyonun "aylarca süreceğini” belirtti. İsrailli general, Filistin direnişiyle şimdi bir anlaşma yapılması çağrısının "doğru bir çağrı" olduğunu vurguladı.
‘HÜKÜMET STRATEJİK HATA YAPIYOR’
Ziv ayrıca İsrail hükümetinin şu anda "stratejik bir hata" yaptığını söyleyerek, Refah'ta bir operasyon başlatmanın İsrail için olumlu yönlerinden çok olumsuz yönleri olduğunu açıkladı.
Refah'ın işgaliyle ilgili olarak "herhangi bir denge görmenin zor olduğunu" vurgulayan Ziv, "Han Yunus ve Kuzey Gazze Şeridi'nde olduğu gibi anahtarların HAMAS’a geri verileceğini" belirtti. Ziv, İsrail hükümetinin bu konudaki tutumunu "stratejik saçmalık" olarak nitelendirdi.
HEDEFLERE ULAŞILAMAMA KORKUSU
Ziv'in eleştirileri, eski İsrailli yetkililerin hükümetlerinin stratejisi ve Refah'taki olası bir askeri operasyonun etkinliği konusundaki şüphelerini arttırırken, İsrail "ordusunun" hedeflerinden hiçbirine ulaşamayacağı korkusunu da beraberinde getiriyor.
İsrail istihbarat servisi Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen, "idealist açıklamaların her zaman operasyonel ya da stratejik gerçekliği yansıtmadığını" vurguladı ve HAMAS'ın Gazze'deki otoritesini tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını belirtti.
Gazze'deki İsrailli esirlerin aileleri ise İsrail'in Refah'a saldırmak ya da mahkum takası anlaşmasını tamamlamak arasında bir seçim yapması gerektiğini vurgulayarak HAMAS’a yönelik askeri baskının başarısız olduğunu ve bu nedenle "bir yön değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu" belirttiler.
‘İSRAİL GERİM ADIM ATIYOR’
Konuyla ilgili bilgi sahibi Filistinli bir kaynak salı günü Al-Mayadeen'e Kahire müzakerelerinin gidişatı ve son durumla ilgili bilgi verdi. Kaynak HAMAS'a sunulan belgenin olumlu noktalar içerdiğini ve İsrail'in tutumunda bir geri adım olduğunu açıkladı. Filistinli kaynak, HAMAS'ın başta ateşkes ve Gazze'den çekilme olmak üzere kilit konuları hala teyit etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, HAMAS'ın 14 Mart'ta sunduğu belgeye bağlı kalması ve hiçbir konuda uzlaşmaya yanaşmamasının İsrail’i ateşkes, Gazze'den çekilme ve yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşü konularında geri adım atmaya zorladığını vurguladı.
Kaynak, heyetin Kahire'ye dönmesinin ardından HAMAS'ın öneriyi incelemeye devam ettiğini, yoğun istişareler yürüttüğünü ve Mısırlı ve Katarlı arabulucularla sürekli temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.
‘HALA ANLAŞMAZLIKLAR VAR’
Al-Mayadeen'e konuşan kaynak, esirler konusunda hala anlaşmazlık noktaları olduğunu ve sayı ve nitelik konusunda anlaşmak için zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi. Kaynak, "atmosferin eskisinden daha iyi olduğunu ve İsrail'in çekilme ve yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşü konusundaki tutumunda bir gerileme olduğunu" vurguladı.
İslami Cihad sözcüsü Musab el-Barim Al-Mayadeen'e yaptığı açıklamada "saldırganlık durana ve düşman geri çekilene kadar savaşın sona ermeyeceğini" belirterek "bu unvanlardan geri adım atılmayacağını" belirtti.
HAMAS liderliği önceki gün Kahire müzakereleriyle ilgili olarak Filistinli direniş gruplarına gönderdiği bir mektupta, heyetinin Kahire'ye giderek harekete yapılan son teklifte yer alan bazı konularla ilgili istişare ve incelemelerde bulunduğunu bildirdi.
Hareket, heyetin Mısırlı ve Katarlı arabuluculardan son belgenin ayrıntılarına ilişkin açıklama ve gözlemleri dinlediğini ve son sunulan belgeye açıklık getirdikten ve bilgi aldıktan sonra istişarelere devam etmek üzere Kahire'den ayrılacağını açıkladı.