İstanbul için deprem riski uyarısı: Uzman isim riskli bölgeleri sıraladı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İstanbul’da olası bir deprem için hazırlık yapılırken halkın duyarlılığının ve bireysel sorumlulukların büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.
Üsküdar Kuzguncuk Mahallesi'nde riskli yapıların tespiti ve çözüm önerileri üzerine düzenlenen eğitim programında konuşan Kadıoğlu, özellikle Marmara Denizi'ne kıyısı olan dolgu alanları ile heyelan bölgelerinin büyük risk taşıdığına dikkat çekti.
İSTANBUL İÇİN UYARI
"İstanbul'da büyük bir kıyamet bekliyoruz" diyerek uyarılarda bulunan Kadıoğlu, riskli ilçelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.
Kuzguncuk Mahallesi'nde mahalle sakinleriyle birlikte risk analizi çalışmalarına katılan Kadıoğlu, şehir risk avcılığı ve şehir risk analizi yöntemleriyle çevredeki potansiyel tehlikeleri tespit ettiklerini söyledi. Ayrıca, bu tür çalışmaların Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Kadıoğlu şunları ifade etti:
- Mahalle sakinlerinin yaşadıkları sokaklardaki riskleri görüp çözüm için yerel yönetimlerle iş birliği yapması gerekiyor. Sokaklarda dolaşırken tehlikelerin farkına varamıyoruz. Bu çalışmayla, çürümüş balkonlar gibi tehlikeleri önceden belirleyip yetkililere başvurarak önlem alınması hedefleniyor. Halkın, kendi sokağında, mahallesinde risklere duyarlı olması önemli.
'TOPLUM HAZIRLIKLI OLMALI'
Kadıoğlu, İstanbul’da beklenen depreme karşı bireysel ve toplumsal hazırlıkların önemini vurgulayarak şunları söyledi:
- İstanbul’da büyük bir depremin yaşanacağını biliyoruz. Marmara Depremi’nde olduğu gibi ciddi kayıplar yaşamamak için hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bina sağlamlığımızı kontrol etmeli, evimizdeki eşyaları sabitlemeli, aile afet planı oluşturmalı ve ilk yardım becerilerimizi geliştirmeliyiz. Afet sonrası toplumsal dayanışmanın hayati olduğunu unutmamalıyız.
MARMARA DENİZİ KIYILARI KRİTİK BÖLGELER
Kadıoğlu, 1999 depreminde Marmara kıyılarının ciddi zarar gördüğünü hatırlatarak şu uyarılarda bulundu:
- Dolgu alanlarında yaşayanların riskleri görmesi ve eksikleri gidermesi gerekiyor. Bugün yaptığımız çalışmalarda yetersiz hidrantlar, toplanma alanlarının eksikliği ve engellerin olduğunu gördük. Vatandaşların bu gibi durumları tespit edip çözüm için yetkililere başvurması şart. Ayrıca, bina sağlamlığı, zeminin uygunluğu ve eşyaların sabitlenmesi kadar yangın ve ilk yardım konularında da bilgi sahibi olmak hayati önem taşıyor.