İstanbul Kitap Fuarı 40 yaşında! Fuarda gündem: Zorluklar

40. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı devam ediyor. Kağıt üretilmemesi sorunu ve ekonomik zorluklar, yayıncıları ve vatandaşı zorlasa da fuar tüm etkinlikleriyle yazın dünyasına hizmet ediyor.

Tüm Fuarcılık Yapım AŞ (TÜYAP) tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğinde düzenlenen 40. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, sektörün bütün ekonomik zorluklarına rağmen çeşitli etkinliklerle sürüyor. Aydınlık’a açıklamada bulunan Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Başkanı Kenan Kocatürk, fuardaki etkinliklerin çok renkli geçtiğinin altını çizdi. Kocatürk, “Telif hakları görüşmeleri oluyor, illüstratörler yayıncılarla buluşuyor, Anadolu’dan gelen kitapevleri ve kitap dağıtıcıları yayıncılarla görüşmeler yapıyor, yazarlar söyleşiler yapıyor ve etkinlikler dolu dolu geçiyor.” dedi. Ekonomik krizin yarattığı soruna da değinen Kocatürk, şunları söyledi;

“Satın alma gücündeki düşüklükten dolayı, sektörde geçmiş yıllara göre zaten var olan düşüş, bazı yayıncı arkadaşlarımızın satışlarına yansıyor ama ben kitap fuarlarını bir demokrasi şölenine benzetiyorum. Her türden farklı fikrin yan yana durduğu ve özgürce herkesin fikrini söylediği, etkinliklerini yaptığı, imza günlerinin olduğu bir ortam. Özellikle Cumartesi ve Pazar günü çok verimli geçiyor. İmza etkinliklerini, standların sıkışmaması için arkada ayrı bir yere kurulan imza salonlarında yapıyoruz.

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin başkanı da geldi, yabancı misafirlerimiz de var. Ben fuarın çok renkli ve keyifli geçtiğini düşünüyorum.”

SEKALAR AÇILSIN KİTAPSEVERLERİN YÜZÜ GÜLSÜN

Görüşüne başvurduğumuz çeşitli yayınevleri, fuarın önceki yıllara göre durgun sürdüğünü belirtti. Yayınevleri her zaman olduğu gibi hafta sonu daha yoğun bir katılım beklentisi içerisinde olsalar da genel olarak halkın fuara katılımının az olduğunu belirtiyor.

Kaynak Yayınları Genel Müdürü Mehmet Sabuncu, fuarın yayıncılar ve kitapseverler açısından zor geçtiğini belirtti. Maliyetlerin dövize bağımlı olması sebebiyle yayıncıların zor bir dönemde olduğunu belirten Sabuncu, fuara katılamayan yayınevleri olduğunu aktardı. Sabuncu şunları söyledi;

“TÜYAP kitap fuarının 40. Yılı, yayıncılar açısından sıkıntılarla başladı. Fuar fiyatlarının çok yüksek olması ve hayat pahalılığı, kitap maliyetlerinin yüksek olması, satışları düşürdü. Kitap yayıncılığının hammaddesi dövize bağlı. Yerli kağıt yok, SEKA’lar kapandı, işler zorlaştı. Birçok yayın evi fuara katılamadı. Satışların yüksek olduğu günler Cumartesi ve Pazar günleridir. Bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet’in 100. Yılı dolayısıyla kitap okurları törenlere katıldığı için katılım düşük oldu. Diğer sektörlerde olduğu gibi, yayıncılığın da devlet tarafından desteklenmesi gerek. SEKA’lar hemen açılmalıdır.”

Tüyap İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuar, 5 Kasım'a kadar ziyaret edilebilir.

KİTABIN İTİBARINI KORUMALIYIZ

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, 40. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, yıllar önce bu fuarda bir öğrenci olarak bulunduğunu, şimdi 40. yılına yayıncılık dünyasından biri olarak şahit olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söylemişti. Yayıncılar olarak kitabın itibarını korumak adına çok çalıştıklarını aktaran Kocatürk, "Bu sene cumhuriyetimizin 100. yılı. Cumhuriyetimizi yine yayıncılığımız ve kitaplarımızla kucaklayacağımız bir fuar olsun istiyoruz. Bu kitap şölenine ortak olan herkese şükranlarımızı sunuyoruz." şeklinde konuştu.

Sonraki Haber