İstanbul Vergi Dairesi önünde eylem: Gelir vergisi ücretlilerde yüzde 10'a düşürülsün
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), vergi dilimleri nedeniyle ücretlilerin gelirlerinde yaşanan kayıpların sona ermesini istedi.
Gelir vergisi oranının ücretli kesimde yüzde 10 olması talebiyle İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önünde açıklama yaptı. İşçilerin de katıldığı açıklamada "vergide adalet", "gelir vergisi düşürülsün" sloganları atıldı. Açıklamayı DİSK adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu, Türkiye'de verginin tabana değil tavana yayılması gerektiğini söyledi ve ekledi:
"Gelir eşitsizliği yetmezmiş gibi vergi adaletsizliği ile de ekmeğimiz çalınıyor. Çalışanlar sanki çok zenginlermiş gibi, nisan ve mayıs aylarında yüzde 20'lik ikinci vergi tarife dilimine, eylül ayında ise yüzde 27'lik üçüncü tarife dilimine girerek gelirlerinin büyük bölümünü vergi olarak devlete ödüyor. 2006 öncesinde ücret gelirlerine uygulanan vergi oranları diğer gelirlere göre 5'er puan daha düşüktü. 2006 sonrasında iktidar bu 5 puanlık indirimi kaldırıldı. Yani işçi patronuyla aynı oranda vergi vermeye başladı."
Çerkezoğlu "çok kazanandan çok, az kazanandan az" gitmesi gerektiğini söyledi.
MECLİS’E ÇAĞRI
Genel Başkan Çerkezoğlu, TBMM'yi göreve çağırarak vergi adaletsizliğini ortadan kaldıracak bir yasal düzenlemenin hemen meclisten geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Çerkezoğlu, vergide adaletsizliği ortadan kaldıracak önerilerini şöyle açıkladı:
- Gelir vergisi oranı ücretlilerde yüzde 10'a düşülmelidir.
- Vergi tarife dilimler en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır.
- İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır.
- Damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.
'MÜCADELE EDECEĞİZ'
DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, vergilerin doğru ve dolaylı yoldan işçilerin nefesini kestiğini söyledi. Serdaroğlu Aydınlık'a şunları söyledi:
"Gün geçtikçe kötüleşen bir sistem var. Eskiden çok daha aralıklarla bir üst vergi dilimine ulaşmak söz konusuydu. O artışlar daha önceki artışların çok altında kaldığı için, şimdi daha kısa sürede ücretler bir üst vergi dilimini yakalamak durumunda kalıyor. Geçmişteki sistem uygulansaydı insanların canı bu kadar yanmayacaktı. Her adaletsizlik gibi bu adaletsizlikle de mücadele edeceğiz. İşçilerin meseleye sahip çıkması ve hükümeti bu konuda rahatsız etmesi gerekiyor. Konfederasyonlar dile getiriyor ancak söylemekle olmuyor. İnsanların bu konudaki rahatsızlıklarını dile getirip eylem haline dönüştürmek gerekiyor."