İstanbul'a 2 saat! İşte saklı cennet Kıyıköy hakkında bilmeniz gerekenler

Aydınlık sizler için gezdi! İstanbul'a 2 saat uzaklık olmasıyla tatilcileri cezbeden saklı cennet Kıyıköy hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık. Kıyıköy plajları, Kıyıköy otelleri, Kıyıköy kamp alanları, restoranlarını listeye dahil ettik. Kıyıköy'de gezilecek yerler de burada!

Kıyıköy hakkında bilmeniz gerekenler (Fotoğraflar: Mehmet Nurullah Aydın)

İstanbul'a yakın gezilecek yerler arayanlar için saklı cennet Kıyıköy gezimden deneyimlediğim şeyleri paylaştım. Kıyıköy gezilecek yerler hakkında bilgi verdim. Farklı kaynaklardan faydalı bilgileri de sizler için derledim. İşte İstanbul'a 2 saat uzaklıkta olan saklı cennet Kıyıköy hakkında bilmeniz gerekenler...

Öncelikle yaşadığım şeylerden ve deneyimlerimden bahsedeceğim. Harika manzaraları koyları, aya Nikola Manastırı ve orayı 40 sene koruyan vatandaş epey şaşırtıcıydı. Kıyıköy'deki Papuçdere'nin eşsiz görünümü de insanda hayranlık uyandıracak düzeyde.

Ben otostop ile İğneada üzerinden vardım. Yollar biraz ıssızdı ve yer yer bakımsız oluyordu. Otostop için pek elverişli rota değil veya ben ters bir zamanda gittim.

Köpeklerden korkuyorsanız dikkat! Burada bir insan başına 8 köpek düşüyor neredeyse... Ancak saldırgan değiller, gittiğiniz yerde size eşlik ediyorlar.

Saklı cennet Kıyıköy'de kafe ve restoran fiyatları makul seviyede.

Kıyıköy Karadeniz’e egemen, kayalık bir zemin üzerinde bulunan Kıyıköy Beldesi, tabiat harikası iki doğal sit arasında bulunmaktadır. Kuzeyinde Pabuçdere, güneyinde Kazandere, salına salına akmakta ve Karadeniz’e dökülmektedir. Her ikisi de I. Derece doğal sit alanı olarak tescilli olan bu derelerde alabalık, sazan ve kefal balıkları avlanabilmekte, motorla ya da kayıkla gezinti yapılabililiyor.

Pabuçdere ile deniz arasında dar, uzun ve temiz bir kumsal bulunmakta ve burada yaz aylarında kamp kurulabilmektedir. Kıyıköy’de günübirlik kullanıma yönelik güzel balık lokantaları ile kafeler dışında konaklama olanakları da mevcuttur. Ev pansiyonculuğu ileri seviyededir. Deniz suyu sıcaklığı 20-26 ‘C arasında değişen Kıyıköy plajları, Kırklareli’ne 96 kilometre, Vize’ye 40 kilometredir.

Kıyıköy, bölgeye gelen turistlere denizden yeni çıkmış balık yeme imkanı, sahilinde ve Pabuçdere ile Kazandere’de kayıkla gezinti imkanı sağladığı gibi, bazı uygarlıkların ziyaret edilmesine de imkan tanımaktadır. Tarihi eserleri, Bizans Dönemine ait Kıyıköy Kalesi (6'ncı yüzyıl Jüstinyen Dönemi), Aya Nıkola manastırı (6'ncı yüzyıl), Geç Osmanlı Dönemi yapısı olan Kıyıköy Camii ve Liman Hamamı ile kale içerisindeki pek çok sivil mimarlık örnekleridir.

Kıyıköy de nerede kalınır?

Konak Butik Hotel Papazin Evi.
Atakale Butik Otel. Kıyıköy.
Panorama Hotel. Kıyıköy
Limon Otel Kıyıköy. Kıyıköy
Ayanikola Pansiyon. Kıyıköy
Lara Konukevi. Kıyıköy
Konak Butik Otel. Kıyıköy

Carpe Diem Kamp Alanı'nı Kıyıköy kamp alanı arayanlar için en iyi seçeneklerden biridir. Orada yaptığım kampta her konuda yardımcı oldular, sıcak su, Wifi, kadın ve erkek duş yerleri, WC de var. Geniş ve sakin bir yerde olan Carpe Diem kamp alanında derenin kenarında kamp kurmuştum. Sabah uyandığımda beni harika bir manzara karşılamıştı.

Fotoğrafı Carpe Diem Kamp Alanı'nda çektim.

Gecelik Kıyıköy kamp alanı fiyatı ise 150, 1 hafta ve grupça gidildiğinde özel fiyat uygulanabiliyor. Carpe Diem'e giderken Mesut abiye selamımı söyleyin size yardımcı olsun... Bununla beraber kamp alana geldiğinizde özel tekne de ile derenin içerisinde gidebilirsiniz. Fiyatları 120 TL'den başlıyor.

Telefon numarası: 05437280427

@carpediem_kıyıkoy

Kıyıköy nasıl bir yer?

Kıyıköy, Kırklareli sınırları içinde ve Vize İlçesi'ne bağlı, doğal güzellikleriyle öne çıkmış bir sahil kasabasıdır. Karadeniz kıyısında olan bu kasabanın etrafı ormanlarla çevrili olup, Pabuçdere ve KazandereDereleri bu şirin sahil kasabasından geçerek Karadeniz'e dökülmektedir.

İstanbul'dan Kıyıköy e nasıl gidilir?

Kıyıköy, İstanbul'a sadece 2 saat uzaklıkta. Özel araçla İstanbul üzerinden Edirne yönüne doğru giderken Çerkezköy'e sapın. Saray'ı geçtikten sonra Kıyıköy'e ulaşacaksınız. Ya da Esenler otobüs terminalinden Saray'a giden otobüslere binebilirsiniz.

Kıyıköy'de gezilecek yerler

Kıyıköy Kalesi
Pabuçdere
Aya Nikola Manastırı Kıyıköy
Poliçe Koyu
Selvez Koyu
Kıyıköy Kastro Sahili
Kıyıköy Mağarası
Kıyıköy Camii

Aya Nikola Manastırı

Burası ile ilgili yakın zamanda ayrıntılı bir yazı yazacağım. Şimdilik özet niteliğinde sizlere sunuyorum. 40 yıldır burayı koruyan Hamdi Kaya'ya bölge hakkında ayrıntılı bilgileri sorabilirsiniz. Memnuniyetle yanıtlayacağından eminim.

Kıyıköy Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Kasabası Papuçdere yolu üzerinde güney yamaçta, kasabaya 700 metre mesafededir. Bizans Dönemi kaya manastırlarının en iyi örneklerindendir. Zemin katta kilise, daha aşağıda ayazma, üst bölümde ise keşişlere mahsus bölümler bulunmaktadır.

Kayalara oyularak meydana getirilmiş kademe halinde hücreler vardır. Kuzey tarafta merdivenle ayazmaya inilmektedir. Kilisenin doğusunda ikinci bir giriş daha bulunmaktadır. 19'uncu yüzyılda Rumlar tarafından kaya galerilerinin önü ahşap bir girişle tamamlanmış, ancak bu bölüm daha sonra ortadan kaldırılmıştır.

Kıyıköy'de ne yenir ne içilir?

Labada Borani, Papara, Kırklareli Köftesi, Kuzu Kapama, Pekmezli Kaçamak, Sini Mantısı, Kaymaçina, Manca, Sütlü Hamur Çorbası, Kupriva, Tavuk Kapama, Sütlü Biber Turşusu gibi pek çok lezzet yer almaktadır. Ayrıca Kıyıköy Şarap Evi'nde şarap tadımı yapabilir, Trakya'ya özgü şarapları uygun fiyata alabilirsiniz. Sadece Şirince ve Kıyıköy Şarap Evi'nde satılan özel şarabı denemeyi unutmayın:

Kıyıköy Şarap Evi

Adres: Cumhuriyet mahallesi, Cumhuriyet Cd No:8/A, 39480 Kıyıköy/Vize/Kırklareli

Telefon: 0532 247 63 37

Kıyıköy Şarap Evi konumu için tıklayınız.

Sosyal medya: @mahzenwineandmore

Kıyıköy restoranları

Kıyıköy Doğa'nın yeri

Adres: ada plajı, 39000 Kıyıköy/Vize/Kırklareli

Kıyı Restaurant

Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Begonya Sk. No:13, 39400 Kıyıköy/Vize/Kırklareli

Köşk Restaurant

Adres: KÖŞK RESTAURANT, CUMHURİYET MAH, 39000 Kırklareli Merkez/Kırklareli

Kıyıköy plajları ve koyları

Kıyıköy de nerede denize girilir? Suyu berrak ve temiz olan Kıyıköy’de deniz sezonu Temmuz-Ağustos aylarında toplasanız 30-35 gün kadar. Havaların soğumasıyla birlikte Karadeniz kendini hemen göstermeye başlıyor.

Kıyıköy’ün kıyı şeridi boyunca pek çok koy kumsal bulunuyor. Kazan Dere’sinin denize döküldüğü kesimden itibaren başlayan kumsal şeridi ve belediye tarafından işletilen Papuç Dere’nin denize döküldüğü noktada yer alan kumsallar en çok ilgi gören kumsallar olarak ön plana çıkıyorlar.

İğneada yönünde irili ufaklı çok sayıda koy bulunuyor. Bu koylar arasında Selvez Koyu Kıyıköy’e en yakın olanı. Selvez Koyundan sonra en çok tercih edilen koylar ise daha çok kamp yapılabilen Poliçe Koyu ve Panayır İskelesi Koylarıdır. Bu koylar da denize girmek için oldukça elverişli ve nispeten el değmemiş bakir koylar.

Kıyıköy nerede?

Kıyıköy, Kırklareli ili sınırları içinde ve Vize ilçesine bağlı bir sahil kasabasıdır.

Kıyıköy konumu için tıklayınız.

Kıyıköy yol tarifi için tıklayınız

Kıyıköy istanbul'a kaç km

Kıyıköy İstanbul'a 157,9 km. Avrupa Otoyolu/O-3/E80 üzerinden gidilebilir.

İlginizi çekecek, mutlaka bakın:

Faydalanılan kaynaklar: Gezilmesigerekenleryerler, Kültür Portalı

Sonraki Haber