Katliam gibi! Kaçak içkiden ölenlerin sayısı 30'a çıktı

İstanbul'da sahte içki faciasında can kaybı sayısı yükseliyor... Sahte içki nedeniyle 7 kişi daha hayatını kaybetti. Böylece son 72 saatte sahte içkiden ölenlerin sayısı 30'a yükseldi.

İstanbul'da, sahte içki nedeniyle hastanelere başvuran 83 kişiden 30'u hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre, sahte içki tüketimine bağlı nedenlerle 83 kişi kentteki çeşitli hastanelere başvurdu. Metanol zehirlenmesi yaşayan hastalardan 30'u yaşamını yitirirken tedavisi tamamlanan 4 kişi taburcu edildi. 31 kişinin tedavisi yoğun bakımda, 18 kişinin ise normal serviste devam ediyor.

Kent genelinde sahte içkiden zehirlenerek hastaneye kaldırılan 65 kişiden 19’u yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamamış, 3 kişi ise tedavilerinin ardından taburcu edildi.

DEPOLAMAYA DÜZENLEME

Etil alkol ve metanol üretmek ve dağıtmak isteyen firmaların depolama işlemlerine yönelik düzenleme yapıldı.

Buna göre etil alkol ve metanol depoları aynı adreste birlikte açılamayacak.

Depolarda kullanılacak tankların yeni ve kullanılmamış olması gerekecek, depo çıkış hatları üzerine Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği noktalara ve teknik şartlara uygun sayaçlar takılarak bunlar Bakanlık bilişim altyapısıyla entegre edilecek.

SAHTECİLİĞE DİKİKAT

Metil alkol zehirlenmesine karşı bandrollü ürünlerde de sahteciliğe dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, "70 kilogram olan bir insan için 70 mililitre aldıysa o ölüme götürebiliyor ama bu kesin rakam değil. Bir mililitrenin altında yani 10'da birini de alsa, bu da 70 kilogramda 7 mililitre eder. Bunda bile ölüm gerçekleşebiliyor. Bu, vücudun direnç mekanizmasıyla da etil alkol karışımıyla da ilgili. Dolayısıyla burada 'Şu kadarı şunu yapar'dan ziyade 'Çok az miktar bile öldürücü ve zehirli olabiliyor.' şeklinde bir ifade daha doğru olur" dedi.

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yağız Üresin de yaptığı açıklamada, "İçki, resmi onaylı yerlerden temin edilmediğinde sahte olma ihtimali en fazla olan ürünlerden biri. Bandrollü ve güvenilir yerlerdekileri içmek gerekiyor ama orada da tabii ki sahtekarlık olabiliyor. Kaynağı belli olmayan alkolün kullanılmaması gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

RUHSATLAR İPTAL EDİLECEK

İstanbul'da kaçak ve sahte alkol satışı yapan işletmelerin ruhsatı iptal edilecek. İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, "10 Ocak 2025'te yayımladığımız genelgeyle, kaçak ya da sahte alkol satışı yapan ve bu nedenle ölüme sebebiyet veren işletmelerin, yapılacak denetimlerle kaçak ya da sahte alkol satışı yaptığı belirlenen işletmelerin, satış ve sunum belgesi olmayan işletmelerin, açıktan alkol sunumu ve satışı yapan işletmelerin iş yeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilecek.” dendi.

9 GÖZALTI, 2 TUTUKLAMA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sahte alkollü içki kaçakçılığının önlenmesine ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışma yaptı.

Etil ve metil alkolden sahte içki üreten şüphelilerin kimlik ve adreslerini belirleyen ekipler, Sultangazi, Fatih, Bakırköy, Küçükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Zeytinburnu ve Beykoz'da belirlenen ikametlere, iş yerlerine ve araçlara operasyon düzenledi.

Operasyonlarda 9 şüpheli yakalanırken, adreslerdeki aramalarda, 32 bin 862 litre kaçak metil ve etil alkol, 227 sahte içki ile damıtma makinesi ele geçirildi.

Şüphelilerden 3'ü emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, 6'sının işlemleri sürüyor. Önceki gün de İstanbul Başakşehir’de sahte içki üretimi ve satışı yapıldığı belirlenen işletme mühürlendi, gözaltına alınan iki şüpheli tutuklandı.

Sonraki Haber