Vatandaşlar İBB önünde verilen sözleri hatırlattı: Rayiç bedel üzerinden tapumuzu istiyoruz

İstanbul’un 39 ilçesinden vatandaşlar yerel seçimler öncesi verilen tapu sözünün tutulması için İBB önünde toplandı. 20 kişilik heyetin İBB yetkilileri ile görüşme talebi reddedilirken, bir muhtar İBB güvenlikleri tarafından darp edildi. Muhtarlar kısa süre oturma eylemi yaptı.

2018 Yerel Seçimleri öncesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP’li ilçe yöneticileri vatandaşa “Büyükşehir’i alırsak tapu sorununu çözeriz.” diye söz verdi. Vatandaşı umutlandıran sözler seçimlerden sonra unutuldu. Hatta vatandaşların iddiasına göre bazı İBB yöneticileri tarafından vatandaşa “işgalci” denilerek hakaretler edildi. Haklarını aramak için İstanbul’un tüm ilçelerinin 109 mahallesinden yola çıkan vatandaşlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin Saraçhane’de bulunan binası önünde buluştu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve ilçe belediyelerinin tapu sözünü hatırlatan vatandaşlar, 50 yıl önce hükümet vatandaşın barınma sorununa çözüm üretemeyince, halkın kendine çözümünü ürettiğini söylediler. Rayiç bedel üzerinden tapu talep ettiklerini belirttiler. Taleplerini İBB yetkililerine de aktarmak isteyen mahalle muhtarlarından oluşan 20 kişilik heyet ise İBB binasına alınmadı. Bir muhtar, İBB güvenlikleri tarafından sert bir şekilde alandan uzaklaştırıldı.

Saraçhane önünde eyleme gelen vatandaşlar yaşadıkları mağduriyeti ve taleplerini şu ifadelerle Aydınlık’a anlattılar:

İBB güvenlikleri bir muhtarı darp etti.

‘KAMU ZARARI OLACAĞINA İNANMIYORUZ’

Hikmet Kaya: “7 Temmuz 2020 tarihinde Sarıyer Mahalleler Birliği’nin çabasıyla İBB Meclisi’nde, Sarıyer'in Pınar ve Hisarüstü mahallelerinin tapu hakları oy birliğiyle kabul edildi. Sokak emlak rayiç bedeli üzerinden bu anlaşma sağlandı. Ve bir süre sonra bu karardan vazgeçtiklerini açıkladılar. Kamu zararından bahsediyorlar. Bize söyledikleri kamu zararının olacağına, zerre kadar inanmıyoruz. Çünkü halihazırda İzmir Karabağlar başta olmak üzere İstanbul'un çeşitli mahalleleri 2981, 4706 ve 775 sayılı yasalardan tapularını almaktadır.”

‘TAPU TAHSİS BELGESİ TAPUYA DÖNÜŞSÜN’

Mehmet Demirci: “Tapu Tahsis Belgesi’nin tapuya dönüşmesini istiyoruz. Şimdi bizim arzu ettiğimiz büyükşehirden bu yerlerimizin satışının yapılması. Yalnız bu rant olarak bize satılmak isteniyor. Onun için biz de diyoruz ki, yasalara göre ‘emlak vergisinin iki katından az olmamak kaydıyla satışı yapılır’ diye bir madde var. O maddeye uyularak satışın yapılması gerekiyor. Ama 6 bin lira üzerinde bize bunu vermek istiyorlar. Biz de biraz fiyatta indirim yapın, satın alalım diyoruz. yerler. Biz 60 senedir burada oturuyoruz.”

İBB’ye alınmayan muhtarlar oturma eylemi yaptı.

‘BİZE İŞGALCİ DİYORLAR’

Yaşar Aşçı: “1973 yılından beri biz Sarıyer Pınar Mahallesi'ndeyiz. Oraya imkansızlıklar içerisinde ev yaptırdık. Şimdi bize işgalci diyorlar. Biz İstanbul’a geldiğimizde kiralık ev bulamadık. Mecburen barınma sorunumuzu gidermek için İMC usulü o zaman kimsenin uğramadığı noktalara evlerimizi yaptık. 50 seneden beri de tapu bekliyoruz. Bize seçimlerden önce Sarıyer Belediyesi 3 dönem boyunca söz verdi. Sözlerinin eri olsunlar, tapularımızı versinler istiyoruz. Biz de artık güzel bir yerde oturalım istiyoruz. Tapumuz olmadığı için hâlâ 50 yıllık evlerde oturuyoruz. Deprem sorununu da göz önünde bulundurursak tapu sorununun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Tapularımızı sokak rayiç bedeli üzerinden istiyoruz. Metrekaresi bin lirada dendi şimdi 6 bin liralara kadar yükseldi. Bizim bunu karşılayacak gücümüz yok.”

‘NAMUS SÖZLERİ VAR’

Nazan Erdem: “CHP Parti Meclis üyesi Gökhan Zeybek, aynı zamanda Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı’dır. Kendisi ‘Ben parti meclis üyesiyim. Benim sözüm genel başkanımızın sözüdür. Büyükşehiri almamız halinde emlak rayiç bedeli üzerinden tapılarınızı vereceğiz.’ dedi. Aynı zamanda hem ilçe belediyemizin hem büyükşehir belediye başkanlarımızın seçim öncesi vermiş oldukları namus şeref sözleri var. Lütfen herkes gereğini yapsın. Bizi Belediye Başkanı’nın karşılamasını beklerken polisler karşıladı. Herkes kendine yakışanı yaptı. İstedikleri paralar çok büyük paralar. Bu insanların ödeme şansı yok. Barınak insanın doğal hakkıdır. Nereye gitsin bu insanlar. Çözüm istiyoruz.”

Sonraki Haber